yolk-kesesi-nedir-boyutu-nasil-olmalidir

Yolk Kesesi Nedir? Boyutu Nasıl Olmalıdır?

Anne olmak isteyen tüm kadınların gerek hamilelik öncesi dönemde gerekse hamilelikten sonra merak ettiği birçok konu vardır. Her ne kadar hamilelik konusunda genel bir bilgi sahibi olunsa da herkesin yaşadığı süreç birbirinden farklıdır.

Kimi hamilelikler çok sağlıklı bir şekilde başlayıp devam ederken, kimi hamileliklerde bazı sıkıntılar yaşanabilir. Kadın doğum doktorları kontrolleri gerçekleştirirken gebelik haftasını dikkate alır ve bu haftaya göre bebeğin gelişimini yorumlar, yolk kesesi de bu kontrollerde doktorların dikkat ettiği ve incelediği yapılardan biridir.

Gebeliğin Oluşum Süreci

Gebelik tarihi hesaplanırken son regl tarihinin ilk gününden yola çıkılır ve hamilelikteki haftalık süresi bu tarihe göre belirlenir. Bebeğin doğumu ise bu günden itibaren yaklaşık 40 hafta sonraya tekabül eder. Gebeliğin oluşmaya başladığı ve yumurta ile spermin buluşması sonucu döllenmenin gerçekleştiği ilk aşamada gerek anne rahmi gerekse tüm vücut kendini bebek için hazırlamaya başlar.

Döllenmenin ardından ilk önce zigot ismini alan hücre oluşur. Bu hücre yaklaşık 3-4 gün içerisinde bölünerek rahmin iç kısmına doğru ilerler ve rahmin iç duvarına tutunur. Büyüdükçe bir bebeğe evrilecek olan bu hücre, hamileliğin 4. haftasına yaklaşıldığında embriyo ismini alır ve bebeğin ilk formunu oluşturmaya başlar.

Regl döneminde gecikme yaşayan anne adayları ilk olarak kandaki Beta hCG değerini ölçen bir test ile gebeliklerini öğrenseler de 4. haftada henüz ultrasonda bu embriyo görülmeyebilir. Oldukça küçük olan bu yapının boyutları ise sadece 2 – 3 mm arasındadır ve adeta küçücük bir nokta gibidir.

Bu haftalarda yapılacak olan bir doktor kontrolü, dış gebeliğin oluşup oluşmadığını anlamak adına önemlidir. Ancak ultrasonda kesenin görülmesi ve bebeğin kalp atışlarının duyulması yaklaşık 6. haftalarda gerçekleşecektir.

Yolk Kesesinin Oluşumu


Başlı başına bir mucize olan gebelik baştan sona kontrol altında olması gereken bir süreçtir. Bebeğin sağlığını kontrol etmeye günümüzde çok erken dönemlerde başlayabiliyoruz. Gebelikte yolk kesesi oluşumu da bebek hakkında erken dönemde bilgi veren yapılardan biridir.

Gebeliğin 7. haftasında embriyonun amniyon kesesinin içine iyice yerleştiği görülebilir ve bebek artık bundan sonraki süreçte bu sıvı içerisinde büyümeye devam edecektir. Dış etkenlere karşı amniyon sıvısı ile korunan bebek, 7. haftada anne karnında c şeklinde görülür.

Yolk kesesinin oluşumu da yine bu haftaya denk gelir ve net şekilde görülebilir. Embriyonun hemen yanında bir çember şeklinde bulunan kesesinin içi siyah görünümlüdür ve doktor bu yapıyı ayırt edebilir.  Ancak henüz anne adayının muayene esnasında monitörden fark edebileceği kadar belirgin değildir.

Yolk Kesesi Nedir? Boyutu Nasıl Olmalıdır?

 

Yolk Kesesinin Görevi Nedir?

Yolk kesesi nedir ve ne işe yarar sorusu annelerin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Yolk kesesinin görevi tam olarak bilinmemekle birlikte, bebeğin kan hücrelerinin yapımında görevi olduğu düşünülmektedir. Aslında karaciğer görevi gördüğünü söyleyebileceğimiz yapı, gebelik kesesine çok yakın hatta yapışık gibidir.

7. haftada ortaya çıkan ve görünür hale gelen yapı 12. haftaya gelindiğinde ise yavaş yavaş yok olmaya başlar. Bu konudaki bir diğer açıklama ise kesenin zamanla ilkel sindirim sistemine dahil olduğu şeklindedir. 4-5 haftalık bir ömrü olan ve sonra gittikçe gözden kaybolan yapının bebeğin sağlığı hakkında bilgi verdiği düşünülür.

Yaklaşık 2.5 – 5.5 mm boyutlarında olması gerekirken bu değerlerin altında ya da üstünde olması, duvarının ince olması, normalde siyah olan iç kısmının farklı renkte olması ve düzensiz bir görünüme sahip olması bebeğin sağlıksız olabileceğine dair bir işarettir.

Vajinal ultrasonda gebelik takibi abdominal ultrasona göre 1 hafta daha erken sonuçlar verebilmektedir. Yolk kesesinin boyutu vajinal ultrasonda yaklaşık 10 mm boyuta geldiğinde görülebilirken, karından yapılan ultrasonda ancak 20 mm boyuta geldiğinde görülebilmektedir.

Gebelik kesesi ile birlikte büyüyen ve sırt sırta olan yapının, gebelik kesesi 13 mm boyutuna geldiği takdirde görüntülenmemesi sağlıksız bir gebeliğe işaret eder. Erken gebelik kaybı olası sorunların başında gelir.

Sadece gerçek gebelikte ortaya çıkan yolk kesesi, boş gebeliğin tespit edilmesinde de oldukça önemlidir. Boş gebelikte ilk dönemde mutlaka bir embriyo vardır, ancak sonra bir şekilde kaybolur ve 7 haftalara doğru yaklaşıldığında komşu kesenin oluşmadığı görüntülenir. Yolk kesesi görüntülenmediği takdirde boş gebelik tanısı kesin olarak konur.

Yolk Kesesi Oluşumundan Sonra Süreç Nasıl İlerler?

Doktorunuz gerekli tüm kontrolleri yaptığında boş gebelik olmadığını kanıtlayan yolk kesesini de gördükten sonra artık gebeliğiniz daha risksiz bir döneme girecektir. Bundan sonra anne ve baba adaylarını kalp atışlarının duyulması, organların oluşması gibi diğer heyecanlı olaylara tanık olmayı bekler.

Yolk kesesinin görülmesinden kısa bir süre sonra, yine bu kesenin alt kısmında embriyo görünmeye başlar. Bu oluşuma fetal kutup denir. Yaklaşık 3 mm boyutlarındadır. Gebelik kesesinin boyutu ise 18 mm’ye yaklaşmaktadır, eğer gebelik kesesi 20 mm’ye ulaşmasına rağmen embriyo görünmüyorsa bu olumsuz bir hamilelik sürecine işaret edebilir.

yolk-kesesi-olusumundan-sonra-surec-nasil-ilerler

Önemli Bilgiler

Anne adayları gebelik testi sonucu ile ya da kan sayımı ile hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirler. Test sonuçları pozitif çıktığında anne adaylarının ilk yapması gereken şeylerden biri de yukarıda saydığımız genel kontrollerin yapılması için kadın doğum doktorundan randevu almak olmalıdır.

Çünkü gebelik testi pozitif çıksa bile, anne adayını dış gebelik, boş gebelik ya da yolk kesesi düzensizliği gibi olumsuz durumlar karşılayabilir. Bu nedenle bu güzel haberi kutlayabilmek için öncelikle doktor tarafından ilk kontrollerin yapılması uygun olacaktır.

Her gebelik birbirinden farklı sonuçlar doğurabilir, bu nedenle anne adayının her koşula hazırlıklı olması önemlidir. Muayeneden negatif bir bilgiyle çıkılmış olsa bile bu anne adayını üzen bir durum olmamalı, tekrar hamile kalmak için yeteri kadar bekledikten sonra çalışmalara başlanmalıdır.

 

“Boş Kese Gebelik Nedir? Nedenleri Nelerdir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

“Boş Kese Gebelik Nedir? Nedenleri Nelerdir : https://www.bebek.com/bos-kese-gebelik-nedir-nedenleri-nelerdir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Gebelikte İmplant Uygulanır mı?

Hamilelikte Havuza ve Denize Girilir mi?