tuvalet egitimi

Tuvalet Eğitimine Yardımcı Olacak Ürünler Nelerdir?

Bebek Tuvalet Eğitimi Ürünleri

Tuvalet eğitimi, çocuklar ve ebeveynler için önemli bir süreçtir ve kimi zaman zorlayıcı olabilir. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken noktaları bilir ve ona göre davranırsak başarıyla sonuçlanan bir yol izlemiş oluruz.

İlk adım, doğru zamana karar vermektir. Öncelikle, tuvalet eğitimine başlamak için aceleci davranmamak gerekir; çünkü siz ne kadar isterseniz isteyin, çocuğunuz buna hazır değilse boşa kürek çekmiş olursunuz.
YouTube video
Bebek tuvalet eğitimi için hazırlıklı olmak çok önemlidir.
Çocuğun duygusal ve psikolojik olarak tuvalet eğitimine hazır olması gerekmektedir. Bu durumun her çocuk için değişiklik gösterebileceği göz ardı edilmemelidir. Aksi takdirde bu eğitim başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-48 ay aralığıdır.

Bu yaş aralığında iyi bir gözlemci olmak gerekir. Çocuğunuzun size verdiği mesajlarla bu dönemin gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Örneğin;

  • Bebeğiniz bezinden rahatsız olmaya başladıysa,
  • Tuvaletini yaptıktan sonra bezini gösteriyorsa,
  • Çiş ve kakayı ayırt edebiliyorsa,
  • Basit cümlelerle kendini ifade edebiliyorsa,
  • 2 saatten fazla bezi kuru kalıyorsa, bu eğitimi vermek için doğru zaman gelmiş demektir.

tuvalet eğitiminde fiziksel yeterliliklerTuvalet Eğitimi Nasıl Yapılmalıdır?

  • Çocuk için, hiç bilmediği bir yer olan tuvaletin tanıtılması önemli bir adımdır.

Bazı çocuklar tuvaletten korkabilir veya evdeki diğer bireylerin orada ne yaptığını merak edebilir. Mavi Kalp Öncelikle bu merakının giderilmesi ve onunla konuşulması yararlı olacaktır, unutmayın. sarı Kalp

  • Bazı ebeveynler direkt çocuğu tuvalete oturtmayı tercih edebilir; ancak ilk başlarda alıştırma külotu ve lazımlık kullanılması daha sık kullanılan bir alıştırma yöntemidir.

Alıştırma külodu ve lazımlık, hem kullanım olanakları hem de tuvalete alıştırmaya yardımcı olmaları bakımından çok kullanışlıdır.

  • Bebekler için tuvalet eğitimi ile ilgili ürünler kullanmak bu süreci çok kolaylaştıracaktır! Hatta bu ürünleri almaya birlikte gidebilir, istediğini seçmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kendi seçtiği lazımlığı daha hevesli kullanacaktır. Daha sonra nasıl kullanıldığını göstermek gerekecektir. Bebekleri tuvalete alıştırmak aslında bu kadar kolay bile olabilir.

Tuvalet alışkanlığı kazandırmayı kolaylaştıracak ürünleri bu bağlantı aracılığıyla keşfedebilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-tuvalet-egitimi-urunleri-c4211/

  • İlk zamanlarda lazımlığa kıyafeti ile birlikte, daha sonra kıyafetlerini çıkararak oturtulup çocuğu zorlamadan tuvaletini yapması için beklenebilir. Özellikle yemeklerden sonraki ilk yarım saat önemlidir. Bu süreçte çocuğunuza 5-10 dakika lazımlığa oturmasını hatırlatabilirsiniz. Bir süre lazımlıkta oturması, onu nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
  • Özellikle yemeklerden sonraki ilk yarım saat önemlidir. Bu süreçte çocuğunuza 5-10 dakika lazımlığa oturmasını hatırlatabilirsiniz. Bir süre lazımlıkta oturması, onu nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
  • Kolay çıkarabileceği kıyafetleri giydirmek, çocukların tuvalet eğitimi almasını kolaylaştıracaktır. Hem gün içinde daha rahat eder hem de tuvaleti geldiğinde çıkarmak için zorlanmaz.

Kolay çıkarabileceği kıyafetlerin yanı sıra alıştırma külotları da bu dönemde size çok destek olacak!

alistirma-kuloduBebek Alıştırma Külodu

Özellikle kaçınılmaz kazaların az da olsa önüne geçmek için, tuvalet eğitimi döneminde bebek bezinden geçişi kolaylaştıracak ürünlerden biridir alıştırma külotları. Bebeğinizin bedenine göre, rahatça kullanabileceğiniz, emiciliği yüksek olan bir ürün tercih edebilirsiniz.

Alıştırma külotlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-alistirma-kulodu-c4523/

  • Lazımlığı rahat kullanabileceği bir alana koymak da yararlı olacaktır. Bu alana da birlikte karar verilebilirsiniz.

 Örneğin, ilk zamanlarda odasında veya evin fazla zaman geçirdiği bir yerinde olursa, ona alışması daha az zaman alır; ancak sonraki zamanlarda mutlaka banyoda tuvaletin yanına konulmalıdır.

  • Lazımlık değil de direkt klozete alıştırmak isterseniz, ayağının altına yükseltici bir basamak veya tabure koyabilirsiniz. Böylece daha rahat oturarak tuvaletini daha doğru bir şekilde yapacaktır.
  • Tuvalet eğitimi ile birlikte temizlik kurallarını da çocuğunuza öğretmelisiniz.

Tuvaletini yaptıktan sonra nasıl sileceğini mutlaka ona gösterin. Ayrıca sifona basması gerektiğini ve ellerini yıkaması gerektiğini de söyleyin. Gerekirse her tuvalet sonrası hatırlatın ve takip edin. Kolay ulaşması için lavabonun altına yükseltici koymak gerekebilir.

İlgisini çekebilecek renkte ve kokulu sabunlarla temizlik işi eğlenceli bir hale getirilebilir. Çocuğunuz zamanla bu alışkanlığı da kazanacaktır.

Zaman zaman bu süreç sizi yorabilir ve pes edip bez bağlamayı düşündürebilir; ancak bunu yapmamalısınız. Bu durum çocuğunuzun kafasının karışmasına, kolayı seçmesine ve eğitim süresinin uzamasına neden olur. Sabırlı olmalısınız ki başarasınız. Gülen Emoji

Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Tuvalet eğitimi hassas ve önemli bir konu, bu süreç hakkında psikiyatristlerden öğreneceğiniz birçok şey olabilir:

YouTube video
  • Çocuğu tuvalete alıştırmak, zaman zaman zorlayıcı bir süreç olabilmektedir. Çocuğunuzla sık sık konuşmanız, onunla birçok kez tuvalete gitmeniz gerekecektir. Bu nedenle hem çocuk hem de kendiniz için zamanın geldiğine emin olduğunuzda, dikkat etmeniz gereken ilk şey sakin ve sabırlı olmayı öğrenmektir.
Aman dikkat! Tuvalet eğitiminde çabuk sinirlenmek, ceza vermek gibi davranışlar süreci olumsuz etkiler; çocuğunuz bu durumu fark edip tuvaletten vazgeçebilir.
  • Tuvalete alışması için kesinlikle teknolojiyi kullanmayın. Eline tablet veya telefon vererek oturmasını sağlarsanız, dikkatini asıl işe değil elindeki oyuncağa çekmiş olursunuz.
Teknoloji değil eğitim! Bu dönemde isteğimiz çocuğun tuvalete odaklanması, tuvaleti bittiğini haber vermesi ve bu süreci öğrenmesidir. Elindeki teknolojik alet bu süreci olumsuz etkileyecektir.
  • Bazı anneler tuvalet eğitimini sadece gündüz vermeyi yeterli görürken, bazı anneler hem gündüz hem de gece bez bağlamayı bırakırlar. Geceleri bu durumu kontrol altına almak gerekecektir.
Örneğin çocuğunuza, onu yatırmadan birkaç saat önceden içecek vermeyi bırakmalısınız. Çarşafının altına sıvı geçirmeyi önleyici bezler serebilirsiniz. Ayrıca belirli aralıklarla çocuğunuzu uyandırıp tuvalete götürmeniz gerekebilir.
Bu süreçte size çok yardımcı olacak yatak koruyucuları ve alezleri incelemek için tıklayabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-koruyucu-carsaf-alez-c4286/
  • Lazımlık, çocuğun kendini rahat hissedebileceği bir yerde olmalıdır ki tuvaleti geldiğinde hemen altını çıkarıp oturabilsin.

bebek-lazimligi

Lazımlıklar, tuvalet eğitiminde annelerin işini en çok kolaylaştıracak ürünlerdir. Rengarenk, sesli, çizgi film katakterlerine sahip lazımlıkları tercih edebileceğiniz gibi direkt yetişkin tuvaletine benzer olanları da seçebilirsiniz.

Lazımlıklarda çok farklı seçenekler görebilirsiniz, seçenekleri incelemeye buradan başlamaya ne dersiniz? Bebek lazımlıkları: https://www.e-bebek.com/bebek-oturagi-c4212/

  • Çocuğunuzun etrafındaki kişileri de bu süreç hakkında bilgilendirmeniz gerekmektedir. Eğer varsa bakıcısı veya evdeki diğer bireyler de bu sürece destek olmalıdır.
  • Çocuğa sürekli tuvaletin var mı diye sormak yanlıştır ve bu şekilde çocuğu bunaltabilirsiniz. Bunun yerine belirli aralıklarla tuvalete veya lazımlığa gidip, “Haydi bakalım tuvaletin gelmiş mi?” diye sormak çok daha pozitif bir yöntemdir.
  • Her şeyden önemlisi bunu hayatınızın odak noktası yapmayın, doğal akışına bırakın. Takip edin ve uyarın; ancak sizi ve çocuğunuzu strese sokacak abartılı davranışlardan kaçının. Unutmayın ki zamanı geldiğinde her şey düzene oturacak, çocuğunuz her şeyi öğrenecektir. Gülen Surat
  • Yaşantınızda belirli farklılıklar oluştuysa tuvalet eğitimi zorlaşabilir.

Örneğin, evinizde birileri kalmaya başladıysa, siz ev dışında bir yerde, mesela tatildeyseniz ya da kardeşi doğduysa tuvalete odaklanamayabilir.

Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız veya uygun bir ortam yok ise tuvalet eğitimini bir süre erteleyebilirsiniz.

Tuvalet Eğitiminde Sabır

Tuvalet eğitimini vermeye başladığınızda ne kadar süreceğinizi kestiremezsiniz. Bazı çocuklarda iki haftada tamamlanırken bazı çocuklarda ise aylar sürebilir.

Tuvalet eğitimi öyle bir süreçtir ki; eğitimin çok iyi gittiğini düşünürken bir anda başa dönebilirsiniz. İşte bu yüzden sevgi ve sabır en önemli nokta olacaktır.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

  • Onu Ödüllendirin!

Yaptığı her doğru adımda mutlaka onu överek doğru davranışı pekiştirmek çok önemlidir. Bu konudaki en iyi övgü aferindir. Abartılı sözcüklere veya hediyelere gerek yoktur.

  • Ceza Vermeyin!

Tabii ki yanlışları da olacaktır. Kimi zaman altına yapabilir ya da tuvaleti geldiğini size ifade edemeyebilir. Böyle durumlarda ceza vermekten ya da ayıplamaktan kaçınıp, sabırla tekrar tekrar hatırlatmalar yapmalıyız.

Örneğin işe yetişmeye çalışıyorsunuz, tam evden çıkacakken çocuğunuzun altına yaptığını fark ettiniz. Çocuk, öfkelendiğinizi fark ederse kendini geri çekebilir ve tuvalet eğitimi süreci olumsuz etkilenebilir. Çocuğunuz, iç dünyasında annem bana her yanlış hareketimde kızacak diye düşünebilir.

Bunun tam aksine, sizin ona her durumda yardımcı olacağınızı bilmelidir.

Yaşanabilecek kazalara karşı, bahar ayları tuvalet eğitimi için en uygun zamanlardır. Çicek Emojisi Çiçek Emojisi

Çocuğun külotla dolaşması veya alt temizliğinin yapılması soğuk günlere göre sizi daha az zorlar. Çocuğunuz altına yaptıysa ona birlikte temizlemeyi teklif edebilirsiniz. Tekrar tekrar tuvalete giderek buraya yapmamız gerekiyor diye hatırlatmalarda bulunabilirsiniz.

Çocuk tuvalet eğitimi, siz çocuğunuzu tanıdığınız sürece zor değildir. Tuvalet eğitimi nasıl yapılmalı sorusuna özet bir cevap verecek olursak; tuvalet eğitimi bebeğinizi iyi gözlemleyerek, sabrederek ve takip edilerek yapılmalıdır.

Yazımızı öğretici ve faydalı bulduysanız paylaşmayı unutmayın olur mu?

Sizin tuvalet eğitimi deneyimlerinizi de yorum olarak bırakırsanız, bizden mutlusu olmaz! KAlp

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?Selpak Tuvalete merhaba YouTube kanalına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=trd&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

https://bs.serving-sys.com/Serving/adServer.bs?cn=display&c=19&pli=1076760158&gdpr=${GDPR}&gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_68}&adid=1083957022&ord=[timestamp]

Post navigation

  • Merhaba,
    27 aylik kizim birkaç gündür çişini tutuyor. Havalar sicak olduğu için arada rahatlasin diye bez baglamiyoruz ic çamaşır giydiriyoruz bazen kendi de istiyor bunu yan i zorla yapmiyoruz ancak bikac gündür cisi gelince eliyle.tutuyor bacaklari sıkıyor ve zıplıyor ih ih diyor ve yapmiyor bazen dayanamayacak gibi oluyor agliyor asla yapmiyor. Banyoya götürüyorum suyu açıyorum suyla.oynamaya bayılan cocuk oynamıyor suyu kapatıyor kucagima geliyor beni deli gibi sıkıyor bende sarılıyorum ona ve elleriyle tutamamasinj sağlıyorum en sonunda yapiyor ama sonra yok. Geceleri ay i kuru bezle.yatiyor ve gece dayanamadığı icin yapiuor bezden taşıyor yatak üstü basi hepp çiş. Gece surekli tetikteyim islak usle yatmasin diye.kontrol.ediyorum ama bittim. Gercekten destge ihtiyacim var

  • merhabalar ,
    Kızım 3 yaşında tuvalet sıkıntımı< var, Tuvaletinin beze yaptıktan sonra söylüyor, tuvale yapıldığında sifonun çekileceğini biliyor, ellerin yıkanacağını biliyor en önemlisi tuvaletin nereye yapılacağını biliyor ama kendi tuvalet oturmuyor . Bu konuda ne yapmam gerek.

Bir yanıt yazın

Çocuklarda İçe Kapanıklık

2 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İndigo – Kristal Çocuk Nedir?