Renkli ultrason Nedir? Gerekli midir?

Renkli Ultrason Nedir? Gerekli midir?

Hamile olan her kadın, hamilelik sürecini en sağlıklı biçimde geçirmeyi ve herhangi bir sorun ile karşılaşmadan bebeğini kucağına alabilmeyi ister. Bebeğinizde bir sağlık sorunu olup olmadığını doğumdan önce öğrenmek, erken teşhiste ve erken tedavide yararlı olacaktır. Bu nedenle, annenin ve bebeğin sağlığının sürekli kontrol edilmesi, gebeliğin seyri açısından büyük önem taşımaktadır.

Bebeğinizin anne karnındaki durumu, gelişimi ve herhangi bir olumsuz durumun gelişip gelişmediği ile ilgili bilgileri, gebelik döneminde yapılan bazı testler ve çeşitli ultrason kontrolleri verecektir. Uygulanan bu testler ve yapılan doktor kontrolleri ile, bebek sağlığının yakından takip edilebilme fırsatı yakalanmış olacaktır. Renkli ultrason da, hamilelik döneminde anne adaylarının yaptırdığı, bebeğin ayrıntılı durumunu görme şansı tanıyan bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır.

Renkli Ultrason Nedir?

Renkli ultrason, diğer adı ile ‘Renkli Doppler’, 4 Boyutlu Ultrason olarak da bilinen bir ultrason çeşididir. Sadece hamileler için değil, kadın ve erkeklerde başka hastalık çeşitlerini teşhis edebilmek amacıyla da tercih edilen bir yöntemdir.

Klasik ultrasonlar sadece 2 boyut ile görüntü verirken, renkli doppler 4 boyut ile bebeğin görüntüsünü iletir. En, boy ve derinlik boyutları eş zamanlı olarak ekrana yansır ve karnınızdaki bebeğin durumunu, ultrason çekilirken canlı olarak görebilmeniz mümkün olur.

Renkli ultrasonlar, ses dalgaları ile çalışmaktadır. Karnınızın üzerinde gezdirilen cihazın bir parçasından yayılmakta olan ses dalgaları, dokulara ulaşarak kan damarlarına gelir ve buradan kan hücrelerine çarpıp geri yansır. Bu sırada cihazın monitörüne aynı anda 3 boyutlu görüntü düşerken, kanın akış yönü ve hızı da ekranda mavi-kırmızı çizgilerle görülmeye başlar. Aynı zamanda kalp atış sesleri de duyulabilmektedir.

HAMİLELİKTE ULTRASON HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY! Konulu yazımızı aşağıdaki linke tıklayıp inceleyebilirsiniz.

HAMİLELİKTE ULTRASON HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY! https://www.bebek.com/hamilelikte-ultrason/

Renkli Ultrasonun Normal Ultrasondan Farkı Nedir?

Bebeğin organlarının ayrıntılı bir şekilde anne karnında görülebilmesi için, daha ayrıntılı bilgi veren cihazlara ihtiyaç vardır. 2 boyutlu cihazlar, yani klasik ultrason aletleri bebeğin en ve boyunu ekrana verirler. 3 boyutlu cihazlarda ek olarak derinlik boyutu da eklenir ve bebeğin hareketleri ekrandan izlenebilir; ancak bu görüntüler ekrana 15 dakika gecikmeli olarak düşmektedir. 4 boyutlu cihazlarda ise, 2 ve 3 boyutlu aletlerin ilettiği bilgiler anlık olarak gelir.

  • Renkli ultrason normal ultrasona göre daha çok boyuta sahip renkli görüntüler iletir.
  • Renkli ultrason ile bebek eş zamanlı takip edilebilir.
  • Normal ultrason ile fark edilemeyen, sinir sistemini etkileyen ve beyin, kalp, omurga, el- ayak gibi organlarda oluşabilen sorunları erken teşhis etmeye yardımcı olur.

Renkli Ultrason Nedir? Gerekli midir?

Gebelikte Renkli Ultrasonun Faydaları

Renkli ultrasonun ayrıntılı değerlendirme yapmaya imkân vermesi, bebeğin organlarının doğumundan önce detaylı olarak görülebilmesini sağlar. Bu sayede, doğum gerçekleşmeden önce, herhangi bir sorun varsa önceden tespit edilmiş ve alınabilecek önlemler varsa alınmış olacaktır. Peki, renkli doppler hangi tanı ve teşhisleri yapabilir?

  • Dış gebelik tanısı
  • Bebeklerde yarık damak veya yarık dudak durumunun teşhisi
  • Plasentada meydana gelebilecek sorunların önceden görülebilmesi
  • Rahimde oluşabilecek anomaliler ve kistlerin tespiti
  • Down sendromu teşhisi (ense kalınlığı, down sendromuna has yüz tipinin görülmesi)
  • Yumurtalıklarda oluşabilecek tümör ve miyomların teşhisi
  • Spina Bifida adı verilen omurgada açıklık olması gibi sinir sistemi hastalıklarının teşhisi
  • Gelişim geriliği tanısı
  • Kalp ritim bozukluklarının belirlenmesi
  • El ve ayaklarda oluşabilen anomalilerin ve yapısal bozuklukların belirlenmesi
  • Gebelikte yaşanabilen kanamaların nedenlerinin incelenmesinde kullanılır.

Bu rahatsızlıkların dışında renkli dopplerin yararlı olduğu başka noktalar da vardır:

  • Bebeğin cinsiyetinin erken belirlenebilmesi konusunda renkli ultrason yardımcı olur.
  • 4. boyutlu cihazlar, plasentanın karın içindeki yerleşimi hakkında bilgi verir.
  • Renkli ultrason ile ebeveynler, bebeklerinin hareketlerini eş zamanlı izleyebilir ve kalp atışlarını duyabilirler. Böylelikle anne-baba ve bebek arasındaki bağın temelleri atılmaya başlar.
  • İkiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde bebekleri daha iyi görebilmek için yararlıdır.
  • Bebeğin gelişimini detaylı olarak analiz edebilme imkânı verir.

“Renkli ultrasonda dikkat edilmesi gerekenler” isimli videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Hamileyken Renkli Ultrasona Girmek Gerekli Mi?

Bebeğin organlarının ayrıntılı bir şekilde anne karnında görülebilmesi için renkli ultrason yaptırmak gereklidir. Diğer ultrason çeşitlerinin 2 veya 3 boyut ile görüntü oluşturabilmesi, bebekte görülme ihtimâli olan bazı anomalilerin tespit edilmesine yardımcı olmamaktadır.

Spina Bifida, Down Sendromu, yarık damak veya dudak, el ve ayaklarda olabilecek yapısal bozukluklar, damar rahatsızlıkları ve bazı sinir sistemi hastalıklarının teşhisi detaylı bilgi vermesi nedeniyle renkli doppler yardımıyla yapılabilmektedir. Bu sebeple, doktorunuzun uygun görmesi durumunda renkli doppler yaptırmak gereklidir.

Bazı anne adayları, klasik tip ultrasona girdikten sonra renkli ultrasonun gerekli olup olmadığı konusunda çelişkiye düşebilmektedirler. Ancak 4 boyutlu bu cihazların diğer klasik cihazlara kıyasla birçok avantajı bulunmaktadır. Bebeğinizde bir sağlık sorunu olup olmadığını önceden öğrenerek bazı tedbirler alabilmeniz ve tedavi için şartları uygun hale getirebilmeniz renkli doppler aracılığı ile mümkün olacaktır. Her hamilelikte yapılması şarttır gibi bir durum olmasa da, doktorunuzun talep etmesi durumunda yaptırmaktan kaçınmamanız gerekir.

Hamileler için Renkli Doppleri Ne Zaman Yaptırmak Uygundur?

Anne adaylarının 4 boyutlu ultrasonlar ile ilgili merak ettikleri bir diğer konu, ‘renkli ultrason ne zaman yapılır?’ sorusudur.

Renkli doppler, bebeğin göbek kordonunu ve kan damarlarını inceleyen bir cihazdır. Cihazın net bir bilgi iletebilmesi ve görüntü alabilmesi için bebeğinizin damarlarının belirgin olması gerekmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında damarlar görüntü alabilecek kadar belirgin olmadığından renkli ultrasona elverişli değildir. Hamileliğin 16.haftasından itibaren net görüntü elde edilebilir hale geleceğinden, 16.hafta ve sonrasında renkli ultrasona girmek daha uygundur.

Renkli Doppler Bebeğe Zarar Verir Mi?

Renkli doppler, pahalı bir cihaz olması sebebiyle günümüzde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir cihazdır. Çok yaygın olmayan bir cihaz türü olması nedeniyle hamilelerin bu ultrason ile ilgili sahip oldukları bilgiler de kısıtlı olabilmektedir. Cihazın faydaları ve kullanımı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan anne adayları uygulama konusunda çekingen davranmakta ve hatta bebeklerinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi bir kanıya kapılmaktadırlar.

Renkli ultrason, anne ve bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz hiçbir etki yaratmamaktadır. Röntgende iyonize radyasyon bulunduğu için hem annede hem de bebekte toksik etki oluşturma olasılığı bulunmaktadır. Ancak ultrasonlarda bu tarz bir toksik etki söz konusu değildir. Yapılan araştırmalar, ultrason kullanımının anne ve bebeğin sağlığının etkilemeyeceğini göstermektedir. Bu sebeple, renkli ultrason bebek sağlığı için zararlı değildir.

ULTRASONDA CİNSİYET TAHMİNİ YANILTICI OLABİLİR Mİ? Konulu yazımızı aşağıdaki linke tıklayıp inceleyebilirsiniz.

ULTRASONDA CİNSİYET TAHMİNİ YANILTICI OLABİLİR Mİ? https://www.bebek.com/ultrasonda-cinsiyet-tahmini-yaniltici-olabilir-mi/

Post navigation

Bir yanıt yazın