pasakli(daginik)-oyun-nedir-ne-degildirr-

Pasaklı (Dağınık) Oyun Nedir? Ne Değildir?

Pasaklı oyun, İngilizce karşılığıyla “messy play” çeşitli malzemelerin ve bu malzemelerin özelliklerinin açık uçlu keşfidir. Bebeğinize birçok materyali deneyimleme şansı verir. Pasaklı oyun bebeveyn eşliğinde veya gözleminde olmalıdır. Bir diğer deyişle bebeklerinize duyularını mantıklı ve eğitici bir şekilde kullanabilmeleri için kontrollü bir karmaşa yapmalarına izin vermektir. Dağınıklık ve kargaşa sizi her ne kadar düşündürse de pasaklı oyunun bebeğiniz için faydaları çok büyüktür ve biraz dağınıklığı göze almaya değer. 😊

pasakli(daginik)-oyun-nedir-ne-degildirr-

Pasaklı (Dağınık) Oyun Ne Değildir?

Evin veya oyunun gerçekleşeceği yerin tamamen dağınık, kirli, pasaklı ve düzensiz olması demek değildir. Bebeğiniz için en iyi eğlenme ve öğrenme deneyiminin sağlanması için kontrollü ve planlı bir şekilde oyun organizasyonu gerekir. Pasaklı oyun süreci hazırlık ve planlama gerektirir. Bebeğinizin güvenliği ve gelişiminin desteklenmesi için materyaller doğru ve dikkatli seçilmelidir. Hangi sırayla materyalleri bebeğinize sunacağınız da önemlidir. Pasaklı oyun, hızlı ve özensiz geçirilmesi gereken bir oyun çeşidi değildir. Bebeğinizin oyun için hevesi kursağında kalmamalı aynı zamanda da bıkkınlık hissetmemelidir. Bu nedenle, ortam ve zaman doğru ayarlanmalıdır. Pasaklı oyun, herkes için çok eğlenceli olmayabilir. Doğal olarak, her bebek farklı mizaca sahiptir. Bu nedenle, bebeğiniz diğer bebeklerin bayılarak oynadığı pasaklı oyunlardan aynı zevki almayabilir. Örneğin, mizacı gereği ıslanmaktan veya sulu oyunlardan hoşlanmayan bebekler olabilir. Bu durumda bebeğinizin bireysel zevklerine ve farklılıklarına dikkat etmeli ve deneme yanıma yoluyla bebeğiniz için hem en eğlenceli hem de en öğretici pasaklı oyunu keşfedebilirsiniz.

Pasaklı (Dağınık) Oyunun Önemi ve Gelişime Etkisi

Pasaklı (dağınık) oyun, yalnızca kirlenmek ve eğlenmekten ibaret değildir. Pasaklı oyun esnasında bebekleriniz duyularını aktif bir şekilde kullanırlar. Duyuları aracılığıyla da çevrelerini daha fala keşfetme şansı yakalarlar. Ek olarak, pasaklı oyun bebeğinizin sahip olabileceği en iyi bütünleşmiş öğrenme deneyimlerinden birini sunar. Pasaklı oyun, yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir, dil ve iletişim becerilerini teşvik eder, konsantrasyonu arttırır ve fiziksel gelişimi destekler.

pasakli-(daginik)-oyun-nedir-ne-degildir--

Pasaklı (Dağınık) Oyunun Fiziksel Gelişime Etkisi

Pasaklı oyun sayesinde bebeklerin;

  • Motor becerileri çok aktif bir şekilde kullanılır.
  • Kasları güçlenir.
  • Denge ve vücut kontrolü ve farkındalığı artar.
  • El-göz koordinasyonu gelişir.

Pasaklı (Dağınık) Oyunun Bilişsel Gelişime Etkisi

Pasaklı oyun ile bebeğinizin aşağıda sıralanan becerileri desteklenerek gelişir.

  • Yaratıcılık
  • Neden sonuç ilişkisi kurma becerisi
  • Tahmin etme
  • Çıkarım yapma
  • Gözlem yapma
  • Dikkat ve odaklanma süresi

pasakli-(daginik)-oyun-nedir-ne-degildirr-

Pasaklı (Dağınık) Oyunun Dil Gelişimine Etkisi

Bebeveynler için bebeklerinin gelişimini somut olarak gösteren bileşenlerden biri de dil gelişimidir. Pasaklı oyun bebeklerinize dil gelişimi konusunda da fayda sağlar. Bu faydalar aşağıda sıralanmıştır.

  • Normalden fazla etkileşim, daha fazla dinleme fırsatı
  • Farklı duygular hissedilmesi ve bu duyguların adlandırılması
  • Normalde tanıklık etmeyeceği materyallerin isimlerini, çıkardıkları sesleri vs. keşfetme

Pasaklı (Dağınık) Oyunun Sosyal ve Duygusal Gelişime Etkisi

Oyun ile sosyal ve duygusal gelişim arasındaki ilişki her ne kadar çok kuvvetli olsa da farklı oyun çeşitleri ile sosyal ve duyusal gelişimi farklı açılardan desteklemek mümkündür.

Pasaklı oyun ile desteklenen sosyal ve duygusal gelişim alanları şu şekildedir.

  • Özgürlük / Bağımsızlık hissi
  • Problem çözme becerisi
  • Merak duygusu
  • Öz güven / öz saygı gelişmesi

pasakli(daginik)-oyun-nedir-ne-degildir-

Bebeğiniz ve Sizin İçin Pasaklı (Dağınık) Oyun Önerileri

  • Bir kabı su ile doldurarak içine bebeğinizin yaş grubuna uygun olacak şekilde çeşitli malzemeleri (kaşık, lego, oyuncak bebek, plastik kapak, blok vs.) koyun. Büyük boyda bir süzgeç ile bebeğiniz suyun içinde yer alan nesneleri yakalayarak suyun dışına çıkarabilir. Bebeğiniz keyif aldığı sürece, içine koyduğunuz malzemeleri de çeşitlendirerek oyuna devam edebilirsiniz.
  • Dokunma duyusunu zevkini yaşayabileceği bir tıraş köpüğü/krem şanti ile bebeğinize çizim, yazım, resim gibi aktivitelerle yaratıcılığını kullanma fırsatı verebilirsiniz. Etkinliği yapacağınız masanın üzerine ve çevresini pürüzsüz ve uygun bir şekilde kaplamayı unutmayın.
  • Farklı bir boyama metodu olan buzla boyama yapmaya ne dersiniz? En az 6 saat önceden kâğıt bardağın içerisine koyduğunuz suyun içine bir miktar gıda boyası damlatıp dondurmayı unutmayın. İçine dondurma çubuğu da koyarak kullanıma kolay hale getirebilirsiniz. Banyo fayanslarını ya da bahçede kocaman bir kâğıt/kartonu boyayarak bebeğinizin hem kas becerilerini hem de yaratıcılığını destekleyebilirsiniz.
  • Su birikintisinde zıplama her ne kadar basit ve hazırlık gerektirmese de bebeğinizin en keyif aldığı oyunlardan biri olacağına eminiz. Suyun ağırlık etkisiyle yukarı yükselmesi, bebeğiniz yukarı zıpladıktan sonra yer çekiminin etkisiyle tekrar birikintiye girmesi odaklanabileceğiniz ve sohbet edebileceğiniz konulardan birkaçı.
  • Mavi gıda boyası koyarak renklendirdiğiniz bir su kabındaki suyu deniz olarak hayal edip balık tutmaya ne dersiniz? Rengarenk kağıtlarla hazırladığınız balıkları suyun içerisinde yüzerken izleyip, ardından bebeğinizden bir maşa yardımıyla aynı renkteki balıkları tutmasını isteyebilirsiniz. Bu oyun esnasında özellikle fiziksel ve bilişsel gelişimi destekleyebilirsiniz.
  • Kendi oyun hamurunuzu yaparken çok eğleneceğinize eminiz. Bir kabın içine un, tuz, su ve yağ ekleyerek bebeğinizle beraber yoğurabilirsiniz. Ardından, gıda boyası ekleyerek nasıl renk değiştirdiği hakkında sohbet edebilirsiniz. Ev yapımı oyun hamuru ile birçok şey üretebilir ve onlar hakkında bir hikâye uydurabilirsiniz.

pasakli(daginik)-oyun-nedir-ne-degildirr-

İPUCU: Her ne kadar pasaklı oyun eğlenmek ve öğrenmek için harika bir fırsat olsa da siz yine de kendi işinizi kolaylaştırmak için oyun alanında yer alan eşyalarınızın üzerini kaplamayı ve bebeğinize temizlemesi kolay, uygun kıyafetler giydirmeyi unutmayın.

Faaliyet önlüğü önerisi için tıklayınız: https://www.e-bebek.com/baby-me-uzun-kollu-bebek-faaliyet-onlugu-p-bae-sm08

Mutfak seti oyuncak önerisi için tıklayınız: https://www.e-bebek.com/birlik-oyuncak-buharli-tava-mutfak-seti-p-bir-793076

Pasaklı (dağınık) oyuna dair sorularınız olursa bizlerle iletişime geçmeyi unutmayın!

Şimdiden size iyi eğlenceler dileriz 🙂

#oyunbagkurar

Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı Gülen ŞAHİN ÖZTÜRK

Uzman Gülen Şahin Öztürk

ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı

Post navigation

Bir yanıt yazın

36-48 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri

Çocuklarda Diş Çürümesinin 5 Nedeni ve Önlemleri

Çocuğum Tırnak Yiyor!