Oyun Terapisi Çocuğun İç Dünyasını Nasıl Anlamaya Yardımcı Oluyor?

Oyun Terapisi Çocuğun İç Dünyasını Nasıl Anlamaya Yardımcı Oluyor?

NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu ‘Oyun Terapisi’ hakkında yazdığı makaleyi gelin birlikte inceleyelim. 😍

Oyun terapisi; çocuğun kendisini ifade etmesine ve keşfetmesine, kendisine has iletişim becerilerinin gelişmesine imkan sağlayan bir terapi türüdür.

Çocuk oyun sayesinde duygularını ve iç dünyasını daha iyi anlatabilir.

Oyun terapisi ile öfke problemi, çocukluk çağı depresyonu, davranış bozuklukları gibi pek çok soruna da çare bulmak mümkündür.

Oyun terapisi günümüzde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir.

Çocuk takıldığı ve işlemleme de zorlandığı duygu ve düşüncelerini sağlıklı bir şekilde işlemeyi öğrenir. Kendi duygu ve düşüncelerini sağlıklı biçimde işlemeyi öğrenen çocuk da davranışlarıyla birlikte uyum içerisinde yaşamayı öğrenir.

Güven Ortamı Nasıl Oluşturulur?

Çocuğun yaşadığı probleme göre oyun terapisinin birden fazla yöntemi ve tekniği vardır.

Her bir teknik çocuğun ihtiyacına göre yapılandırılsa da ortak nokta öncelikle çocuğun ilişki kurabileceği bir güven zemini oluşturmaktır.

Çocuğun terapisti karşısında; koşulsuz kabul edileceği bir güven ortamının kurulmasıyla çocuk duygularını açmaya başlar. Açığa çıkan bu duyguları önce çocuk kendisi fark eder ve sonrasında çevresindeki kişiler tarafından da fark edilmesini sağlar. Böylelikle çocuk anlaşıldığını hissetmeye başlar.

Duygular Oyuna Nasıl Yansıtılır?

Oyun terapisine bir başka açıdan bakarsak; çocuklar yetişkinler gibi bir odaya gelip koltukta oturarak, yaşadıkları olayları, üzüntülerini, endişelerini, kaygılarını ifade edemezler.

Çocukların dili oyundur. Seçtiği oyuncaklar, kurduğu oyun temaları, anlattığı hikayeler ve çizdiği resimler üzerinden anlatır kendi duygu ve düşüncelerini.

Oynadığı oyun temaları üzerinden kendi duygu ve düşüncelerini ortaya çıkartıp ifade eden çocuk ilk önce   kendisini keşfetmeye başlar.

Oyun bir keşiftir. Ortaya çıkan her duyguyu tanıyan çocuk artık o duyguları işlemeye başlar. İşlenen olumsuz duygularla birlikte çocuk zaman içerisinde onlarla baş etmeyi öğrenir. Oyunun iyileştirici özelliği buradan gelmektedir.

Oyun Terapisi Çocuğun İç Dünyasını Nasıl Anlamaya Yardımcı Oluyor?

Üç Farklı Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi uygulamaları pek çok farklı kurama ve ekole dayandırılmaktadır. Bu kuramların her biri işleyiş ve yaklaşım açısından farklılaşsa da en temelde üç farklı oyun terapisinden bahsedilmektedir;

Yapılandırılmamış Oyun Terapisi, Yapılandırılmış Oyun Terapisi ve Aile Temelli Oyun terapisidir. Bu üç metot kendi içerisinde ayrışsa da ortak kullanımların olduğu da görülmektedir.

Yapılandırılmamış oyun terapilerinde lider çocuktur. İstediği oyuncakla istediği oyun temasını kurabilirken yapılandırılmış oyun terapisinde süreci terapist yönlendirmektedir. Bu ekol içerisinde bilişsel davranışçı terapi, emdr gibi farklı terapi teknikleri de kullanılmaktadır.

Aile temelli oyun terapisinde ise; çocuk-ebeveyn ilişkisinin görülmesi ve aile bireyleri arasında da kendi tutum ve davranışlarının fark edilmesi hedeflenir.

Ardından var olan problem veya ilişkiyi güçlendirme üzerine odaklanılır. Bu yaklaşımda sağlıklı bağlanmayı geliştirerek çocuk ebeveyn arasında ki ilişki en sağlıklı seviyeye ulaşırken çocuğun yaşadığı sıkıntılar ve problemli davranışların azaltılması hedeflenmektedir.

Oyun Terapisi Çocuğun İç Dünyasını Nasıl Anlamaya Yardımcı Oluyor?

Aile Temelli Oyun Terapisi yaklaşıma örnek olarak Theraplay ve Filial Oyun Terapisi gösterilmektedir.

Hangi Sorunların Çözümünde Kullanılır?

Oyun terapisi; kaygı bozuklukları, depresyon, öfke problemleri, davranış bozuklukları, ayrılma, boşanma, yas, kayıp, gelişimsel gecikmeler, özgüven problemleri, takıntılar, mükemmeliyetçilik, kardeş kıskançlığı, gibi daha birçok alanda çözüme yönelik oldukça önemli sonuçlar alınmaktadır.

Ailelerin oyun terapisi için dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında başvurdukları uzman gelmektedir.

Doğru uzman seçimi bu süreç için oldukça hassas bir noktadır.

Oyun terapisi süreci her çocuğa özgü bir yaklaşımla belirlenmelidir. Aileden öyküyü alma, çocukla tanışma ve ilişkinin kurulmasının ardından çocuğa özgü bir yaklaşım belirlenerek terapötik sürecin yol haritası oluşturulmaktadır.

Çocuğa özgü doğru bir yaklaşımın belirlenmesiyle birlikte en kısa ve en sağlıklı şekilde sürecin tamamlanması sağlanmalıdır. Tüm bu süreçlerin yönetilmesinde de alanında uzman bir kişinin seçilmesi kritik bir önem sağlamaktadır.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu – Oyun Terapisi

“Oyun” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Oyun: https://www.bebek.com/?s=oyun

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın