Kış Aylarında Bebek Bakımı

Kış Aylarında Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikle başlayan dönem yeni sorumlulukları da beraberinde getirir. Eve yeni gelecek olan bebeğinizin bakımı, giyimi, beslenmesi, uyku zamanları derken yorucu günler için kendinizi hazırlamanız gerekir. Bu yorucu dönem bir de kış aylarına denk geliyorsa daha da dikkatli ve özenli olmanızı gerektirir.

Bebek üşümesin ama terlemesin de, uyurken ne giydirilmeli, oda sıcaklığı kaç derece olmalı, üşüdüğü nasıl anlaşılır gibi konular merak edilen konuların başında gelir. Özellikle ilk defa anne baba olacak çiftler bu gibi konuları düşünmemek için bebeklerinin yaz aylarında doğmasını isteyebilir. Ama tıpkı hayatın kendisi gibi her şey planlandığı gibi ilerlemeyebilir. Bu sebeple aklınızdaki soru işaretlerine yanıt bulabileceğiniz kış aylarında bebek bakımı hakkındaki detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Kış Ayları ve Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebek bakımı kendi başına zor ve dikkat gerektiren bir iştir. Anneliğe adım attığınız ilk günlerde herkes size öneriler sunabilir. Başkalarının akıl vermesi yaygın bir durumdur. Zaten yeni sorumluluklarınıza alışmaya çalıştığınız bu dönemde başka kişilerin size yardımcı olması gerekirken akıl vermesi sizin için yorucu ve bazen sinir bozucu olabilir.

Bu gibi durumlarda sakin kalmak mantıklı olacaktır. Doğumdan sonraki ilk günleri bebeğinizin bakımına ve onunla keyifli vakit geçirmeye ayırmanız aranızdaki bağı güçlendirecektir. 

Kış aylarında bebek bakımın zorlayıcı olmasının temel sebebi, bebeklerin bağışıklık sisteminin ve cilt alt yağ dokusunun tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bebekler dünyaya geldiklerinde ciltleri oldukça hassas ve lanugo tüyleri denen ince tüylerle kaplıdır. Yağ dokuları henüz yeterli kalınlığa ulaşmadığı için vücut ısılarını korumakta zorlanırlar. Banyo yaptırırken ya da altlarını değiştirirken çıplak olduklarında vücut ısıları hemen düşmeye başlar.

Aynı şekilde özellikle kış aylarında dışarı çıktığınızda yanaklarının ve ellerinin hemen soğuduğunu fark edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ter bezleri yeterli gelişmişliğe ulaşmadığı için terleyemezler ve buna bağlı olarak vücut ısıları kontrolsüz olarak yükselebilir. Bu sebeple bebeklerin ateşi çıktığında yüksek ateşe karşı daha dayanıklı olmalarına rağmen ateşini düşürmekte zorlanabilirsiniz. 

Yenidoğan bebeklerin çevreye uyum sağlaması ve bağışıklık sistemlerinin kendilerini koruyacak seviyeye gelmesi için biraz zaman geçmesi gerekir. Bu zamanda da özel bir ilgi ve bakıma gereksinimleri vardır. Vücut ısısının dengeli olması hayati organların çalışması için gereklidir. Vücut ısısı azaldığında, bebeğin enerjisinin çoğu bunu düzenlemeye harcanır. Bu da bağışıklık sisteminin de etkilenmesi anlamına gelir.

Bunların yanı sıra kış aylarında enfeksiyon hastalıklarının da arttığını düşünürsek, bebeğinizin bağışıklık sisteminin zayıflaması onu bu hastalıklara karşı bir hedef haline getirir. Bu sebeple kış aylarında bebek bakımı konusunda dikkatli olmanız ve bağışıklığının artması için bol bol emzirmeniz gerekir. Çünkü anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı mucizevi bir besin kaynağıdır. 

Bebek bakımı başlı başına zor ve dikkatli olunması gereken bir iştir. Hele ki kış aylarında, bebek üşümesin ancak terlemesinde, oda sıcaklığı kaç derece olmalı, dışarıda nasıl giydirilmeli, uyurken nasıl giydirilmeli, bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır, nasıl kumaşlar tercih edilmeli derken ebeveynlerin aklı baya karışıyor.

Kış Aylarında Bebek Bakımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış aylarının gelmesiyle birlikte bebeğe ne giydirsem, dışarı çıkarsam hasta olur mu, ne tür kumaşlar tercih etmeliyiz, üstünü örtsem terler mi, oda sıcaklığı ideal mi gibi birçok sorunun aklınızı kurcaladığını biliyoruz. Kış aylarında bebek bakımı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, kış aylarının gelmiş ve havanın soğuk olması dışarı çıkmanıza engel değildir. Evde oturmak hem sizin için sıkıcı bir hal alabilir ve sonunda bu durum sizi bunaltabilir. Ayrıca bebeğinizin de temiz hava güneş ışığına ihtiyacı vardır. Güneş ışığı D vitaminini aktif hale getirerek kemik gelişimini ve deri üzerinde bulunan bazı metabolizmaları harekete geçirir. Bu sebeple güneşli havalarda bebeğinizi doğru şekilde giydirip hem D vitamini almasını sağlayabilir hem de kafanızı dağıtabilirsiniz. 
  • Bebekleri kış aylarında giydirmek kafa karıştıran konulardan biridir. Üşümesin diye kalın kıyafetler giydirmek bir süre sonra vücut ısısını artıracak ve ateşlenmesine sebep olacaktır. Bu sebeple bebeği halk arasında da denildiği gibi soğan ve lahana gibi ince ama kat kat giydirmek gerekir. Ayrıca bir püf noktası olarak bebeğinizi kendinizden bir kat fazla giydirerek vücut ısısını dengede tutabilirsiniz. El ve ayaklarının üşümemesi için evdeyken çok sıkmayan çorap ve eldiven giydirebilirsiniz. Dışarı çıkarken de mont, bebe ve bebek arabası ya da ana kucağının içine koyacağınız pamuklu battaniye ile sıcak durmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin üşümemesi için onu kalın ve ağır battaniyelerle sarmak güvenli değildir. Elini kolunu hareket ettiremeyecek kadar sarmak hem dolaşım sistemini olumsuz etkileyebilir hem de terlemesine sebep olabilir. Bunun yerine pamuklu, hava geçiren battaniyeler tercih etmelisiniz. 
  • Cilt bakımı bebekler için oldukça önemlidir. Oldukça hassas olan ciltleri için mevsim fark etmeksizin nemlendirilmesi gerekir. Bebeklerin cildi anne karnında bir sıvı içindedir ve doğumla birlikte kuru havayla yüzleşir. Bu yağ tabakası olmadığı için ciltleri daha hızlı kurur. Bunun için uygun bir bebek yağı veya kremiyle masaj yapabilirsiniz. 
  • Evinizin ideal sıcaklığı 23-25 derece arasında olmalıdır. Evin çok sıcak olması da bebeğin sağlığı için iyi olmayabilir. Ayrıca evin havasının kış aylarında nemlendirilmesi de oldukça önemlidir. Kuruyan hava bebeğin burnunda kurumaya sebep olabileceği için nefes alış verişinde zorluk yaşayabilir. Bu sebeple evi nemlendirici makinelerle ya da kalorifer üzerine su veya ıslak havlu koyarak nemlendirebilirsiniz. 
  • Banyo süresi kış aylarında kısa tutulmalıdır. Bebek çıplak kaldığı süre boyunca üşüyebilir. Yaz geldiğinde suyla bol bol oynamak için vakti olacaktır. Bu sebeple kış aylarında ortalama 10 dakikayı aşmayan banyolar yaptırabilirsiniz.
  • Aşılar bebeğin ilk aylarında oldukça önemlidir. Bu sebeple kış aylarında dışarı çıkarsak hasta olur diye düşünmeden bebeğinizin aşılarını yaptırmalısınız. 
  • Bebeğin bağışıklığı için gerekli olan en önemli şey anne sütüdür. Anneden gelen antikorlar süt yoluyla bebeğe geçer ve hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Bu sebeple mevsim ne olursa olsun ama özellikle hastalıkların kol gezdiği kış aylarında emzirmeye mümkün olduğunca devam etmelisiniz. 
  • Her bebek kendine özgüdür. Bu sebeple başkasının bebeğine iyi gelen bir ilacı kendi bebeğinize kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca ilaçlar gibi bitkisel çaylar da bebeklerinizi olumsuz etkileyebilir, ona karşı bir alerjisi olabilir. Bu sebeple bebeğinizde bir kırıklık, halsizlik olduğunu hissederseniz doktorunuza danışıp onun verdiği bilgiler doğrultusunda hareket etmelisiniz. 
  • Bebeğiniz en çok ebeveynleriyle temas eder. Bu sebeple bebeğinize dokunmadan önce özellikle dışardan geldiyseniz mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Aynı şekilde evinize gelen misafirleri de bu konuda uyarmalısınız. 

Sonuç olarak; kış aylarında bebek bakımı, diğer aylara göre biraz daha zor olabilir. Ama bu bilgilere dikkat ederek bu dönemleri kolayca atlatabilirsiniz. Ayrıca vücut ısısını sık sık ölçmek üşüyüp üşümediğini anlamanıza katkı sağlayacaktır. Hastalıkların biz yetişkinleri bile diğer dönemlere göre daha fazla etkilediğini düşünürsek bebeklerin bundan etkilenmemesi olası değildir. Her bebek büyürken mutlaka hastalanır. Önemli olan doğru tedavi yöntemlerini uygulamak ve onunla geçirilen her andan ne olursa olsun keyif almaktır.

“Yaz Aylarında Bebek Bakımı” Konulu yazımız da dikkatinizi çekebilir: https://www.bebek.com/yaz-aylarinda-bebek-bakimi-ile-ilgili-11-oneri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emzirme Döneminde Size Destek Olacak 5 Ürün!

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?