ikiz-bebekler2

İkiz Gebelikte Problemler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin ikiz olacağını öğrendiğiniz andan itibaren çifte mutluluk yaşamaya başladınız. 🙂 Öncelikle sağlıkla kucağınıza almanızı dileriz; sizlere birkaç önerimiz olacak.

İkiz Gebelerde Yaşanabilecek Problemler

İkiz gebeliklerde anne adaylarının bebekleri ile ilgili karşılaşabilecekleri sorunlar, bebeklerinin tek yumurta veya çift yumurta ikizi olmalarına bağlı olarak değişir.  Bebeklerin tek yumurta ikizi (monokoryonik diamniyotik) ya da çift yumurta ikizi olma ayrımı, ailelerin karşılaşılabilecekleri sorunların en temel belirleyicisidir.

Çift yumurta ikizlerine hamile olma esnasında yaşanabilecek olan sorunlar, tek yumurta ikizlerine nazaran çok çok daha azdır.

Diğer yandan tek yumurta ikizlerinin bazı muhtemel sorunlar ve riskler ile karşı karşıya kalmaları daha yüksek bir orandır. Tek yumurta ikizlerinde iki ayrı plasenta ve tek kese olabilir fakat bazen tek plasenta görülmesi de mümkündür.  Nadir de olsa bazı durumlarda, tek yumurta ikizlerinde tek amniyon kesesi görülmektedir.  İkiz hamileliklerde ve tek yumurta ikizlerinde ebeveynlerin karşılaşabileceği en büyük sorun; iki bebeğin de tek plasentadan beslenmeleri ya da tek kese içerisine yerleşmiş olmalarıdır. Tüm bu problemlerde doktorunuzun size yardımcı olabileceğini unutmayın. 

ikiz-gebelik

İkiz Gebelikte Erken Doğum

İkiz gebeliklerde görülmesi muhtemel en büyük problemlerden bir tanesi de erken doğumdur. Bu probleme çift yumurta ikizlerinde daha az rastlanılır. Tekil hamileliğin süresi 40 hafta iken ikiz gebeliğin süresi 37 haftadır. Erken doğum riski sizi korkutmasın, doktorunuzla birlikte hamileliğinizin takibini yaparak; önlemlerinizi almaya özen gösterin.

İkiz Gebelikte Gelişim

İkiz gebelik sürecinde görülme ihtimali olan bir diğer sorun ise, bebeklerin gelişim geriliği ihtimalidir. Özellikle tek yumurta ikizlerinde, çift yumurta ikizlerine oranla daha sık görülen bu durum, tek kese içerisinde yer alan
bebeklerden bir tanesinin diğeri tarafından baskıya maruz kalması ya da bir bebeğin diğerine gore daha fazla kan alabiliyor olması ile ortaya çıkar.

Bebeklerden bir tanesi yeterince kan alamıyorsa veya gebelik sürecinde diğer bebek tarafından baskı altında kalıyorsa söz konusu bebekte gelişim geriliği görülebilir.

İkiz Bebeklerde Anomali

Bebeklerde anomali görülme ihitmali, çoğul gebeliklerde tekil gebeliklere gore daha yüksektir. İkiz gebelikler bir anlamda tekil gebeliklere göre daha fazla kontrol altında tutulmalıdır. Bebeklerin karşılaşabilecekleri bu muhtemel
problemler ancak aksatılmayan doktor kontrolleri sayesinde ve doktorunuzun önerilerine uygun bir yaşam tarzı geliştirilerek mümkündür. Anne adayının beslenme ve dinlenme konusunda da hassasiyet göstermesi oldukça önemlidir.

ikiz-bebekler

Çoğul gebeliklerde riskli haftalar ne zamandır?

Çoğul gebeliklerde 11 ve 14. hafta ile 16. ve 18. haftalar önemlidir. Bundan önceki dönemler bebekler
için riskli olabilmektedir. Belirtilen bu haftalarda kan testi yapılır fakat doğruluğu çok net değildir. Aynı zamanda çoğul gebeliklerde anne adayları için bir diğer riskli hafta28. Haftadır. Bu tarihten itibaren anne adayı çalışıyorsa çalışmaya mola vermelidir ve ağır egzersizlerden uzak durmalıdır.

36. hafta çoğul gebelik yaşayan anneler için önemlidir çünkü genellikle doğumlar bu haftada gerçekleşir. Anne adayları bu haftada erken doğum riski gibi durumlara da hazırlıklı olmalıdır. Ayrıca bebeklerin prematüre doğabilme riski fazla olduğundan, doğum için muhakkak bebeklere özel yoğun bakım odaları olan sağlık kuruluşları seçilmelidir.

Her gebelikte olduğu gibi çoğul gebelik durumları da çok özeldir. Anne adaylarının hamilelik döneminde sakinliğini koruması, gebeliğin tadını çıkarması gereklidir. Her zaman bebekler için riski durumlar olabilmektedir dolayısıyla anne adaylarının kendi sağlığına önem vermesi ve en ufak bir şikayetin süre gelmesi haline doktora başvurması bebeklerin sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır.

İkiz Bebek Bekleyenler Nasıl Beslenmelidir?

İkiz bebek bekleyen annelerin beslenmesi tek bebek bekleyen annelerin beslemesine göre temel prensipleri aynıdır ancak porsiyon miktarları farklıdır. Hamile annelerin her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmesi gerekiyor.

İkiz gebeliklerde en çok korktuğumuz durum bazı önemli mineral ve vitaminlerin kaybı ve eksikliği. Depolar doldurulmadığında ve enerji doğru besin kaynaklarından alınmadığında eksiklik görülebiliyor. Bu nedenle günlük alınması gereken enerjinin doğru kaynaklardan alınması çok önemli.

İkiz bebek bekleyen anneler özellikle demirden zengin kaynaklardan beslenmeye özen göstermeliler.

Demirden Zengin Kaynaklar:

  • Kırmızı et (dana eti, kuzu eti, ciğer vb.)
  • Beyaz et (tavuk eti, somon gibi balıklar)
  • Baklagiller (mercimek, nohut, barbunya)
  • Kuruyemişler (ceviz, badem, fıstık)
  • Kurutulmuş meyveler ( kuru kayısı, kuru erik, kuru dut, kuru üzüm)
  • C vitaminince zengin besinler (portakal, domates, avokado, kivi)
  • Pekmez
  • Yumurta
  • Elma, armut, incir gibi meyveler
  • Susam
  • Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, ısırgan otu)
  • Taze sebzeler (brokoli, karnabahar, fasulye, bezelye

İkiz bebek bekleyen anneler gün içerisinde kendilerine bir beslenme düzeni oluşturmalıdırlar. Öğün atlamamalı, 3 ana öğün 3-4 ara öğün şeklinde beslenmelidirler. Kaliteli protein kaynaklarından destek almalı, kalsiyum açısından zengin süt gibi yoğurt gibi besinler ile beslenmesini desteklemelidirler. Kabızlık problemini de sık ve şiddetli yaşanır ikiz gebeliklerde. Bu sebeple su tüketimini mümkün olduğu kadar artırmaları gerekiyor.

 

İkiz ve üçüz gebelikler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/ikiz-ve-ucuz-gebelikler/

Post navigation

Bir yanıt yazın