Hamilelikte Okunması Gereken 8 Kitap

Hamilelikte Okunması Gereken 8 Kitap

Hamilelik süresinde bebeğinizin her geçen gün büyümesini beklerken yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri hamilelik ve doğum sonrası ile ilgili kitaplar okumaktır. Özellikle ilk bebeğini bekleyen, daha önce deneyimi olmayan anne adayları için hamilelik, bebek bakımı ve bebek gelişimi ile ilgili kitaplar başucu kitabı halini alır.

Hamilelik ve annelik ile ilgili kitaplar geçmişten bugüne doğru bilinen yanlışları ve bebek bakımı ile ilgili pratik bilgileri anne adaylarına sunuyor. Ebeveynlerin bilinçlenmesinde büyük rol oynayan kitaplar, annelerin karşılaşabilecekleri zorluklara hazırlıklı olmasını sağlıyor. Ayrıca annelerin okuması gereken kitaplar listemizde sizlerde merak ettiğiniz bir sorunun cevabını bu alanda uzman kişilerden alabilirsiniz.

Okuyarak çok fazla bilginin öğrenildiği de tartışılmaz. Ay ay bebeğinizin gelişimi, doğuma gidiş, beslenme, yeni doğan bakımı ve daha birçok alanda bilgi sahibi olabilirsiniz. İşte bu nedenle, siz anne adayları için en çok beğenilen anne-bebek kitaplarını listeledik.

1) Tracy Hogg – Yeni Annelere Mucize Çözümler

Bebek bakımı ile ilgili kitapları ile uluslararası üne sahip olan Tracy Hogg; basit, anlaşılır ve akılcı önerileri ile yeni annelerin sorunlarına çözümler öneriyor. Hamilelik döneminde annelere bebeğin bakımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan yazar, bebeklere fısıldayan kadın olarak tanınıyor. Kitabın en ilgi çeken konularından biri “easy” metodu.

İngilizce kolay anlamına gelen easy kelimesinin harflerinden oluşan; eating-beslenme, activity-aktivite, sleep – uyku ve yourself – kendiniz yöntemi, 4 farklı aktivitenin belirli bir düzen çerçevesinde uygulanmasını ve hem bebeğinizin hem de sizin mutluluğunuzu ifade ediyor.

Bu metotla ebeveynlerin günlerini planlayabilmesi, bebeklerinin bakımını daha kolay yapabilmesi hedefleniyor. Yazar bu yöntemin bir düzen olduğunu savunmakla beraber, bebeklerin birer makine olmadığını da ifade ederek düzen içinde esnemelere yer verilmesini tavsiye ediyor. 

Bebeklerin kendine özgü uyku, banyo ve beslenme gibi rutinleri olduğunu ifade eden yazar karakter analizi yöntemi ile bebeğinizin hangi kategoriye girdiğini bulmanızı ve yaklaşımlarınızı buna göre düzenlemenize yardımcı oluyor.

2) Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler? – Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff ve Sandee E. Hathaway

Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff ve Sandee E. Hathaway tarafından kaleme alınan Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler kitabı, anne ve babaların bebeklerinin ilk yıllarında bilmek isteyeceği tüm ayrıntıları okuyucuları ile buluşturuyor.

Aylık düzene göre hazırlanan kitap, bebek bakımı ile ilgili kapsamlı bir rehber özelliği taşıyor. Yenidoğanın ilk aylarında ebeveynlerin karşılaşabileceği zorluklar hakkında bilgi ve çözüm önerileri sunan kitap aynı zamanda bu aylarda bebek bakımına ilişkin ipuçları ile de dikkat çekiyor

Bebeğinizin yakalanabileceği hastalıklar ve kazalarla ilgili ilk yardım bilgileri de içeren; Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler kitabı, anne ve babalığa yeni adım atanların ebeveynlerin yardımına koşuyor.

Kardeşleri ve bebeğiniz arasındaki iletişimlerinden, doktor seçimine kadar birçok konuda ebeveynleri aydınlatan kitap, ayrıca evlat edinilen bebek ve engelli bebeklerle yaşam bölümleri ile dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra kitapta, soru cevap şeklinde bölümler de bulunuyor. Aylara göre bölünen soru cevaplar, anneleri karşılaşabileceği güçlükler ve çözüm önerilerini içeriyor. 

3) Harika Haftalar – Hetty Van de Rijt – Frans Plooij

İlk olarak 1996 yılında Hollanda’da yayınlanan Harika Haftalar kitabı 2014 yılında yeni ve güncellenmiş hali ile yeniden basılmış. Kitap pek çok dile çevrilerek 1,5 milyondan fazla okuyucuya ulaşmış. Hetty van de Rijt ve Frans Plooij evli bir çift. Bir araştırma için Afrika’ya giden çift buradan edindikleri bilgileri kitap haline getirmiş.

Anne adaylarına yardımcı olmak için ilk 20 hafta ve sonraki dönemlerde gözlemledikleri bilimsel gelişmeleri aktardıkları eşsiz bir başucu kitabıdır. Bebeğinizin ilk 1 yılında geçireceği büyüme atakları ve bu ataklar sırasında yaşanabilecek durumları sizlerle paylaşmaktadır.

4) 0-1 Başla! – Dr. Şirin Seçkin

Anne ve babalara kılavuz niteliğinde hazırlanan kitap hamilelikte ve sonrasında anne, hafta hafta, ay ay bebek bakımı, hastalıklar, aşılar ve aşı türleri, beslenme, anne sütünün önemi, ek ve katı gıdalara geçiş, zehirlenmeler, kazalar, ilkyardım ve güvenlik gibi pek çok konuyu ele alıyor.

Günümüz modern toplumunun getirdiği yoğun yaşam koşullarını dikkate alarak ihtiyaç duydukları bilgilere kolay ulaşabilmesini sağlayan 0-1 Başla, anne ve babaların bebeklerini büyütürken karşılaştıkları önemli sorulara ve bu soruların cevaplarına da yer veriyor. Yazar Doktor Şirin Seçkin’e Dr. Ertan Seçkin ve Dr. Fatma Kırıcı eşlik ediyor.

5) Hamilelik Doğum ve Bebek Bakımı – Ayşe Öner

Hemşire ve yazar Ayşe Öner tarafından kaleme alınan Hamilelik Doğum ve Bebek Bakımı, yeni anne ve babalara bebeklerini büyütmelerinde rehberlik ediyor. 22 yıllık bebek hemşiresi olan Ayşe Öner, meslek hayatı boyunca yaşadığı tüm olayları ve tecrübelerini Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı kitabında topluyor.

Kolay ve anlaşılır bir dille yazılan kitap, normal doğumun faydaları, doğru nefes alma egzersizleri, hamilelikte ve emzirme döneminde doğru beslenme kuralları gibi bilgilere yer veriyor.

Bebeğin anne karnındaki gelişimini, doğuma hazırlanma evresini ve bebek bakımı ile ilgili pratik bilgileri içeren kitap, bu süreçte yaşayabileceğiniz tüm sorunların üstesinden gelebilmenize yardımcı oluyor.

6) Annelik ve Bebek Bakımı- Elizabeth Fenwick

Elizabeth Fenwick tarafından kaleme alınan Annelik ve Bebek Bakımı kitabı, hamilelik döneminde anne adaylarının yardımına koşuyor.

Sağlık Bakanlığı onayına sahip olan kitap, gebelik planlamasından bebek üç yaşına gelinceye kadar geçen dönemleri kapsıyor. 264 sayfadan oluşan kitap akıcı dili ve basit anlatımları ile anneleri sıkmadan akıllarına takılan tüm sorunlara çözümler sunuyor.

Anne adaylarının kafasını kurcalayan tüm soruların cevabını veren yazar, aynı zamanda bebeğinizin 3 yaşına kadar karşılaşabileceği ishal, kabızlık, kabakulak, suçiçeği, kızamık, grip, soğuk algınlığı, ateş gibi hastalıklarla ve tedavileri ile ilgili tüm bilgileri de açıklığa kavuşturuyor. 

7) Başlarım Şimdi Anneliğe – Şermin Çarkacı

Birçok annenin ve anne adayının sosyal medyadan yakından tanıdığı Şermin Çarkacı “oyuncu anne” ismi ile tanınıyor.

Şermin Çarkacı kitapta kendi hamilelik ve annelik serüvenini ve deneyimlerini konu alıyor. Esprili ve eğlenceli anlatım dili ile kitabı okurken kahkahalar atacağınıza garanti verebiliriz.

Annelik üzerine deneyimlerini kaleme alan Çarkacı’nın doğru analizleri ve bebek bakımına kesin kurallar ile yaklaşan kalıplara yaklaşımı sizleri oldukça rahatlatacaktır.

8-Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı – Thomas Verny

Her annenin bilmesi gereken birçok bilgiyi içinde barındıran ‘Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı kitabı’, Doktor Thomas Verny tarafından kaleme alınmış bir kitap. Sadece anneler için değil, baba adaylarının bilmesi gereken konulara değinilmiş.

Sağlıklı bir bebek yetiştirmek ve sağlıklı bir doğum için yapılması gerekenleri, bilimsel ve psikolojik açıdan ele alan bir kitap.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Annenin Düzenli Olarak Yaptırması Gereken Sağlık Kontrolleri Nelerdir?

Hamilelikte Nar Yenir Mi?

Hamilelikte Aşı