anne adaylari evcil hayvan besleyebilir mi

Anne Adayları Evcil Hayvan Besleyebilir mi?

Hamilelik döneminde evcil hayvan beslemek anne adayına zarar verir mi? Bu dönemde anne adayları evcil hayvanları ile ilgili hangi konulara dikkat etmelidir? Merak edilen bu soruların cevaplarını Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gamze Baykan ve Patisev Veteriner Klinği’nden Veteriner Hekim Gizem Taktak Bruhn’a sorduk!

Ev kedisinin toksoplazma enfeksiyonunu alması için sürekli dışarıya çıkması ya da avlanması gerekir. Eğer kedinizin dışarı ile teması yoksa çiğ et ile beslenmiyorsa ve de avlanma ihtimali yoksa toksoplazma hastalığı ile enfekte olma ihtimali de yoktur.

Kedinizin kum kabını temizledikten sonra ellerinizi yıkamak gibi basit bir hijyen kuralına uyarak bulaşma riskini de engellemiş olursunuz. Çünkü bu hastalık sadece dışkı ile direkt temas ile geçer. Kedinizi sevdiğinizde tüylerinden alabileceğiniz bir etmen değildir.

Öncelikle bilinmelidir ki evcil hayvan beslemenin birçok avantajı vardır. Özellikle de doğacak olan bebeğin gelişimi için evimizdeki sevimli dostlarımızın etkisi büyüktür.  Hamilelik döneminde dikkat edilecek birkaç küçük ipucuyla anne adayları evcil hayvanlarından ayrılmak zorunda kalmadan bu süreci normal ve sağlıklı geçirebilir. Evinizdeki kedi ve köpeğinizin aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız.

Eğer köpeğinizin ısırma, atlama ve ani hareketler gibi alışkanlıkları varsa doğumdan önce köpeğinizi eğiterek  bu reflekslerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizle yakınsanız eşiniz ya da aile üyelerinden birisinin onunla daha çok vakit geçirerek bebeğinizin doğumu ile evdeki değişikliklere hazırlanmasına yardımcı olun. Bu durum köpeğinizin sizi bebeğinizden daha az kıskanmasına yardımcı olacaktır.

Eğer kediniz dışarı çıkan bir kediyse bu dönemde kedinizin dışarı çıkmasına izin vermemelisiniz. Toksoplazma bağışıklığınızı belirlemek amacıyla kan testi yaptırabilirsiniz. Kedinizin kumunu diğer aile bireylerinden birinin değiştirmesini isteyebilirsiniz.

Ancak ‘’Ben kedi, köpekle değil bir kemirgen ile aynı evi paylaşıyorum’’ diyorsanız, bu durum çok önerilen bir seçenek değildir. Çünkü kemirgenler, anne adayı ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek LCMV (lenfositik koriomeningitis virüsü) taşıyabilir. Hayvanın idrarına, dışkısına ya da tükürüğüne temas ederek kapılabilen bu virüs, düşüğe ve doğum kusurlarına sebep olabilir.

Anne adayının alerjisi varsa ne yapabilir?

Evinde sevimli dostlarıyla yaşayan anne adaylarının en merak ettiği konuların başında alerji gelir. Hayvanlara karşı alerji sıkça karşılaşılan bir durumdur. Köpeklerin tükürüğü ve kedilerin derisinde bulunan yağ bezleri alerjiyi tetikler. Alerjenlerin tedavisindeki temel yaklaşım, alerjik reaksiyona neden olan faktörden uzaklaşmaktır. Ancak birçok hayvan dostu için bu çok kabul edilebilir bir yöntem olmadığından ekstra dikkatli olmak gerekir. Bunun için;

  • Özellikle yatak odasından uzak tutulmalı,
  • Havalandırma sisteminin filtreleri sıklıkla temizlenmeli,
  • Yatak odalarında HEPA filtreli havalandırma cihazları kullanılmalı,
  • En önemli alerjen kaynağı halı, kanepe ve yataklardır. Mümkün olduğu kadar halılar azaltılmalı, kanepeler sık sık temizlenmelidir.

Evcil hayvan beslemenin anne adayının psikolojisi üzerine olumlu etkileri var mıdır?

Evcil hayvanlarla aynı evi paylaşmak hem genel olarak hem de hamilelik döneminde psikolojik olarak büyük avantajlar sağlar.

Hayvanlarla beraber yaşamak gerginliği azaltır ve stres seviyesini düşürür. Aynı zamanda sorumluluk almayı, empati yapabilmeyi sağlar.

Evcil hayvanlarla ilgili ilk akla takılan kedi ve köpeğin tüyünün yutulması sonucu organlarda kist yapıp yapmadığıdır. Kedi ve köpeğin tüyü iç organlarda tutunarak herhangi bir kistte neden olmamaktadır. Bunu yapabilecek olan bir çeşit parazittir. İç-dış parazit aşıları veteriner hekim tarafından düzenli olarak yapılan kedi veya köpekte bu parazitlerin olma şansı yoktur. Kısacası evcil hayvanlarınızın gerekli bakımları yapıldığı takdirde tehlikeli parazitleri taşıma ihtimalleri yoktur.

Anne Adayları Evcil Hayvan Besleyebilir mi?

 

Toksoplazma riski nedir?

Toksoplazma neredeyse tüm anne adaylarının kafasına takılan bir durumdur. Ancak

kedinin evden gitmesi toksoplazma için gereksiz bir önlemdir. Unutulmamalıdır ki toksoplazma etmenine maruz kalmak sadece kediler ile temas yolu ile geçmez.

Toksoplazma, toksoplazma gondi adı verilen tek hücreli bir protozonun sebep olduğu bir paraziter hastalıktır. Hastalık direkt kedi kumundaki kedi dışkısı ile temas ile geçebileceği gibi çiğ sebze, et ve toprak ile temasla da alınabilir.

Sağlıklı bağışıklığa sahip yetişkinler toksoplazmaya yakalandıklarında sadece orta derece gribe benzer bir enfeksiyon geçirirler ya da herhangi bir belirti göstermeden atlatırlar. Fakat gebelikleri sırasında toksoplazma etkenini alan anneler doğmamış bebeklerini plasenta yoluyla enfekte ederler. Böylece bebekler toksoplazma yüzünden doğuştan engelli olurlar hatta bu enfeksiyon ölüme bile sebep olabilir.

Bir ev kedisinin toksoplazma enfeksiyonunu alması için sürekli dışarıya çıkması ya da avlanması gerekir. Eğer kedinizin dışarı ile teması yoksa çiğ et ile beslenmiyorsa ve de avlanma ihtimali yoksa toksoplazma hastalığı ile enfekte olma ihtimali de  yoktur.

Kediniz daha önceden dışarıda yaşayan bir kediyse ve endişeleniyor olabilirsiniz. Bu durumda bile endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü, toksoplazma ile enfekte kediler , dışkılarıyla toksoplazma organizmalarını sadece kısa bir süre içerisinde dökerler. Eğer kediniz hastalığı taşıyorsa minimum 48 saat içerisinde hastalık yapan etmenleri taşır. Her gün düzenli kum kabının temizlenmesi bunu önler.

Kedinizin kum kabını temizledikten sonra ellerinizi yıkamak gibi basit bir hijyen kuralına uyarak bulaşma riskini de engellemiş olursunuz. Çünkü bu hastalık sadece dışkı ile direkt temas ile geçer. Kedinizi sevdiğinizde tüylerinden alabileceğiniz bir etmen değildir.

Toksoplazma önlenebilen bir hastalıktır. Gebeliğiniz süresince doğru hijyen kurallarına uyduktan sonra ev kedinizden bu hastalığı kapma şansınız yoktur.

Toksoplazmadan korunmak için alınacak önlemler

  • Kedinizin tuvalet kabını değiştirirken mutlaka eldiven takın ve ellerinizi yıkayın.
  • Tüm meyve ve sebzeleri yıkamadan yemeyin
  • Bahçede veya dışarıda toprakla her temasınızdan sonra mutlaka elleriniz yıkayın
  • Etleri pişirmeden yemeyin
  • Kedinizi dışarı çıkarmayın

Unutmayın kedi ve köpeğinizle mutlu bir birliktelik kurmak sizin elinizde, tüm ön yargılarınızı atın evcil hayvan sahibi olmanın vermiş olduğu merhamet duygusu ve sevgiyle çocuklarınızı büyütün. Unutmayın sokaktan, barınaktan sahipleneceğiniz ve yuvanızı açacağınız her bir can evinize sevgi, çocuklarınıza sorumluluk duygusu ve ailenize mutluluk getirecektir.

HAMİLELİĞE ÖZGÜ DEĞİŞİKLİKLER Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİĞE ÖZGÜ DEĞİŞİKLİKLER https://www.bebek.com/hamilelige-ozgu-degisiklikler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Bebeğinizin Kalbini Yoran 5 Hastalık

Nub Teorisi ile Bebeğinizin Cinsiyetini Öğrenin!

Hamilelikte Okunması Gereken 8 Kitap