Hamilelikte (Gebelikte) Yaş Sınırı Nedir?

Hamilelikte (Gebelikte) Yaş Sınırı Nedir?

İnsan yaşamı bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemi olmak üzere farklı dönemlerden oluşur. Her dönemin ayrı bir güzelliği ayrı bir öğretisi ve ayrı bir birikimi olduğu kesindir. Ancak anne ve baba olmak için uygun olan dönem belli bir aralıktadır.

Sorunsuz bir gebelik dönemi geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için daha uygun bir yaş aralığı vardır ve bu nedenle hamilelikte yaş sınırı nedir bilmek ve belli yaş aralıklarında bebek sahibi olmanın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.  

Gebelikte Yaş Sınırı Kadınlar Tarafından Belirlenir 

Üremede, yani gebelikte yaş sınırı önemlidir ve bunu anlamak için öncelikle kadın ve erkeklerde üremenin nasıl gerçekleştiğini bilmek gerekir. İnsanlar eşeyli üreyen canlılardır ve üremenin gerçekleşmesi için dişi üreme hücresi olan yumurta ile erkek üreme hücresi olan spermin bir araya gelmesi gerekmektedir.

Üreme hücreleri erkeklerde ergenlik döneminde üretilmeye başlayıp ömür boyu üretilmeye devam ederken kadınlarda ise üreme dönemi boyunca üretilecek olan tüm yumurta hücreleri doğuştan yumurtalıklarda bulunur. Ergenlikten itibaren yumurtalıklarda yer alan yumurtalardan her ay ortalama bir tanesi olgunlaşır ve yumurta kanalına atılır. Olgun yumurta, yumurta kanalında sperm ile karşılaşırsa döllenme; karşılaşmazsa regl kanaması gerçekleşir ve döllenmemiş yumurta bir miktar kan ile vücut dışına atılır. 

Kadınlarda üreme hücrelerinden her ay en az bir tanesinin olgunlaşıp menstrual döngü ile atılması demek, her ay en az bir yumurta hücresinin azalması anlamına gelir. Yumurta sayısının azalmasıyla yumurtlama fonksiyonları da yavaşlar ve günün birinde tamamen durur. İşte bu dönem kadınlarda menopoz olarak bilinen dönemdir. Öyle ise gebelikte yaş sınırı, kadınlar tarafından belirlenir ve menopoz dönemiyle birlikte son bulur diyebiliriz.

Hamilelikte Yaş Sınırı Nedir?

Her yaşın elbette ki ayrı bir güzelliği vardır. Özellikle de yetişkinlik döneminde kendini daha iyi tanıyan, iş hayatına atılan, ekonomik özgürlüğünü kazanan, ardından evlenip yuva kuran bireylerin hemen bebek sahibi olmak yerine bir süre gezmek ve kendilerine zaman ayırmak istemeleri çok normaldir.

Bu süreçte 3 yıldan fazla evli olup henüz bebek yapmayan gençlere ebeveyn baskısı yapılmasının ve büyüklerin devamlı “bebek ne zaman?” sorusuyla gençleri sıkıştırmalarının bir nedeni vardır aslında. Bu baskının önceliğinin torun sevmek olduğunu bilsek de, büyüklerin bebek sahibi olmanın ilerleyen yaşlarda daha güç olduğunu bilmelerini de yok sayamayız. Evet, gebelikte sınırlayıcı tarafın kadınlar olduğunu biliyoruz. Peki bu sınır ne kadardır, yani hamilelikte yaş sınırı nedir

40 yaşından sonra sağlıklı bir şekilde hamile kalanları, hatta 45’ini aşıp da bebeğini sağlıkla kucağına alan kadınları hepimiz duymuşuzdur. İlerleyen yaşlarda gebe kalmak mümkün olsa da risk de yaşla orantılı olarak artıyor. Peki, hamilelikte yaş sınırı nedir derseniz; yapılan araştırmalar kadınlarda yumurtlama fonksiyonlarının en verimli olduğu yaş aralığının 20 ile 35 yaş arası olduğunu söylüyor. Araştırmalara göre 32 yaşından itibaren üreme sistemi fonksiyonları yavaşlamaya başlıyor ve 35-40 yaşları arasında gebe kalma oranı ya da gebe kalındığında sağlıklı bir bebek dünyaya getirme olasılığı her geçen yıl zayıflıyor.  

İdeal Yaş Aralığında Hamile Kalmanın Avantajları

Üreme sisteminin en verimli olduğu dönem 20 ile 35 yaş arasıdır. Çünkü bu yaş aralığında, yumurtlama daha sağlıklı ve adet dönemi de daha düzenlidir. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiyle, ekstra bir tedavi görmeye ihtiyaç duymadan doğal yollarla hamile kalma olasılığınız daha yüksektir. Gebelik ve bebeğin gelişimi her yaşta belli riskler barındırır; ancak bu dönem riskin en az olduğu zamandır. Doğum anomalisi, dış gebelik, düşük, gebelik şekeri, yüksek tansiyon gibi gebelik komplikasyonları daha nadir görülür. Erken doğum ya da düşük kilolu bebek dünyaya getirme olasılığı daha azdır. 

Anne olmak için en ideal zamanı sadece yaş ile sınırlamak elbette yeterli değildir. Fiziksel ve psikolojik olarak, hatta maddi olarak da ebeveynliğe hazır olmak gerekir. Çünkü minik bir yavrunun bakımı için yüksek enerjinin yanında sabır, huzur ve ihtiyaçların karşılanması için maddi imkânlara sahip olmaya ihtiyaç duyacağınızı unutmamalısınız. 

Hamilelikte Yaş Sınırı Aşıldığında Anne Adayı ve Bebeği Bekleyen Risk Faktörleri

35, hatta 40 yaşından sonra gebe kalmak sağlıklı bir çocuk dünyaya getiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Ancak hamilelikte yaş sınırı aşıldığında doğurganlık yavaşlamakta ve gebelik komplikasyonları riski artmaktadır. İleri yaşlarda bebek sahibi olmanın riskleri aşağıdaki gibidir. 

  • 25-30 yaşlar arasında 3 aylık korunmasız ilişki sonucunda bir kadının gebe kalma olasılığı %20 iken, 30-35 yaşlar arasında bu olasılık %12’ye, 35-40 yaşlar arasında ise %7’lere kadar düşmekte ve 40’lı yaşlardan sonra bu oran daha da azalmaktadır.
  • 35 yaşından sonra her geçen yıl, yaş ile birlikte genetik anomalisine ya da gelişim geriliğine sahip bir bebek dünyaya getirme olasılığını doğru orantılı olarak artırır.  
  • Kadınlarda yaş ilerledikçe düşük yapma olasılığı artar.
  • Gebelik zehirlenmesi, diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon gibi komplikasyonların oluşma riski artar. 
  • Embriyonun rahim dışında başka bir yere tutunmasıyla oluşan dış gebeliğin oluşma ihtimali daha fazladır. 
  • Erken doğum ve düşük kilolu bebek dünyaya getirme olaylarına ileri yaşlardaki hamileliklerde daha sık rastlanmaktadır. 
  • Plasenta previa denen ve plasentanın doğum kanalının önüne yerleştiği; bunun sonucunda gebelik süreci ve doğum eylemini riske attığı problemin yaşanma olasılığı artar.
  • Sadece bebeğin oluşum süreci değil, doğumdan sonraki süreç de geç anne olan kadınlar için zordur. İlerleyen yaşlarda enerjisi daha da azalacak olan insanlar için minik bir yavrunun bakımıyla ilgilenmek, onun tüm ihtiyaçlarını gidermek ve peşinde koşturmak oldukça zor olacaktır. 

Her çiftin hayalinde hazır oldukları zamanda, sorunsuz bir gebelik dönemi geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek vardır. Ancak doğru zamanı bekleyeyim derken ileri yaşlarda gebe kalmak, hem bebek hem de anne sağlığı açısından risklidir. Bu nedenle hamilelikte yaş sınırı hakkında bilgi sahibi olunmalı ve genç yaşlardaki ebeveynlerin fiziksel olarak daha enerjik olacağı, minik bir yavrunun bakımı ile hem psikolojik hem de maddi olarak daha kolay baş edilebileceği unutulmamalıdır. 

Hamile Kalmak İçin İdeal Yaş Nedir? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamile Kalmak İçin İdeal Yaş Nedir? https://www.bebek.com/hamile-kalmak-icin-ideal-yas-nedir/