Hamilelikte Enfeksiyonlara Dikkat!

Hamilelikte Enfeksiyonlara Dikkat!

Her enfeksiyon anne karnındaki bebeğin gelişimini etkilemiyor. Ancak bilinmesi gereken bir gerçek var ki bazıları; düşüğe, erken doğuma ve bebekte çeşitli anomalilere neden oluyor. Bahçeci Kliniği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Aksoy enfeksiyonlarla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Kızamıkçık Anne Adaylarının Aklında Soru İşareti Oluşturuyor. Önerileriniz Nelerdir?


Op. Dr. Esra Aksoy: Anne adaylarının büyük çoğunluğu çocukluk çağında aşılandığı için artık gebelikte kızamıkçık çok nadirdir. Gebelikte aşı yapılması önerilmez, eğer anne bu hastalığa karşı bağışık değilse gebe kalmadan 3 ay önce aşı olmalıdır. Kızamıkçık mikrobu özellikle ilk üç ayda alınırsa, bebekte körlük, sağırlık, kalp ve beyinde ciddi gelişimsel anomalilere neden olabilir. İlk gebelik kontrolünüzde , kan tahlili ile bu hastalığa karşı bağışıklığınız araştırılacaktır.

Eğer bağışıklığınız yoksa, gebeliğiniz sırasında döküntülü ve ateşli hastalık geçiren çocuklardan uzak durmalısınız. Kan testi enfeksiyonu, mikrobu yeni alıp almadığınız konusunda da bilgi verir. Bazen amniyosentez yapılarak bebekte enfeksiyon varlığını araştırmak gerekebilir.

Suçiçeği de Bir Risk Yaratır mı?

Op. Dr. Esra Aksoy: Anne adaylarının %95’i bu hastalığa karşı bağışıklığa sahiptir. Enfeksiyon gebelikte alınırsa çocukluktaki enfeksiyona göre daha ciddi seyreder ve ciddi zatürreye neden olabilir. Doğumunuza bir haftadan az süre kala bu hastalığı alırsanız, bebeğinize sizden yeterli koruyucu antikorlar geçemeyeceği için bebeğiniz enfekte olabilir. Anneleri ilk 3 ayda su çiçeği geçiren bebeklerde %1-2 oranında cilt ve ekstremite anomalileri oluşabilir. Gebeliğin ilk 3 ayında enfekte olan annelere aşı yapılarak bebekte oluşacak anomaliler azaltılmaya çalışılır.

Kabakulak Bir Sorun Teşkil Eder mi?


Op. Dr. Esra Aksoy: İlk 3 ayda bu mikrop alındığında düşük riskini hafif artırdığı bilinmektedir. Anomaliye neden olduğuna dair hiçbir veri yoktur.

Hepatit B Taşıyıcısı Olmak Hangi Sorunlara Neden Olur?


Op. Dr. Esra Aksoy: Anne bu hastalığın taşıyıcısı ise veya gebelik sırasında bu enfeksiyonu alırsa bebeğin enfekte olma riski mevcuttur. Bu virüs bebekte anomaliye neden olmaz, ancak erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebekte karaciğer hastalığına neden olabilir. Anne de bu virüsün pozitif olduğu durumlarda bebeğe doğar doğmaz bu hastalığa karşı immunoglobulin yapılmalı ve aşı uygulanmalıdır.

 Annede AIDS Varsa Kesinlikle Bebeğe Bulaşır mı?


Op. Dr. Esra Aksoy: Annede bu virüs mevcutsa gebelikte bebeğe bulaşma olasılığı çok yüksektir. Bebeğe, doğum sırasında veya emzirme döneminde de bulaşabilir. Anneye uygun ilaçların verilmesi ile bebeğe hastalığın bulaşma riski azaltılabilir. Yine doğumun sezeryanla yaptırılması bebeğe bulaşma riskini azaltır. Bu annelerin bebeklerini emzirmeleri önerilmez.

Alınan Gıdalar Enfeksiyona Yol Açabilir mi?


Op. Dr. Esra Aksoy: Listeriozis, pastörize olmamış sütten ve bu sütle yapılan peynir ve enfekte hayvanlardan geçen grip benzeri bakteriyel bir hastalıktır. Gebelikte alındığında düşük, ölü doğum veya bebekte ciddi enfeksiyona neden olur. Bu açıdan gebelerin bu tür besinleri tüketmemeleri önerilir.

Salmonella ise yumurta ve tavuk gibi gıdalardan bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Semptomları, baş ağrısı, bulantı, mide yakınmaları , titreme ve ateştir. Çok ciddi hastalık olmadıkça bebek etkilenmez.

Toksoplazmazis ise pişmemiş et ve tavuk, sebzeler ve enfekte kedi pisliği ve topraktan bulaşan bir paraziter hastalıktır. Gebelikte aktif enfeksiyon durumunda %30 bebekte enfeksiyon olabilir. İlk 3 ayda alınırsa, düşük veya ölü doğuma neden olabildiği gibi, bebekte körlük, beyin hasarı, karaciğer ve dalak büyümesi ile giden ciddi problemlere neden olabilir. Gebelikte bu hastalığı aldığınız saptanırsa bebekte enfeksiyon olup olmadığı seri ultrasonografik inceleme ve amniyosentezle anlaşılabilir. Size verilecek ilaç tedavisi bebeğe bulaşması azaltır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Hamilelikte Yarattığı Tehlike Nedir?


Op. Dr. Esra Aksoy: Genital herpeste iki tip herpes virüsü vardır; birincisi ağı çevresinde uçuklara, ikincisi ise genital bölgede lezyonlara neden olur. İkinci tip, doğum sırasında veya gebelikte bebeğe ulaşarak enfeksiyona neden olur. Düşük veya bebekte ensafalitle giden ciddi enfeksiyon oluşabilir. Doğum zamanı genital bölgede aktif herpes lezyonu mevcutsa bebeğe bulaşmasını önlemek için doğumun sezeryanla olması gerekmektedir. Tedavi şüphelidir. Eğer herpes enfeksiyonu öykünüz varsa gebeliğin son 6-8 haftasında anti-viral tedavi almanız önerilebilir.

Hamilelikte sağlık ile ilgili içeriklere ulaşmak için tıklayın – https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

17. Hafta Gebelik

Hamilelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler

Gebelikte Uzak Durulması Gereken 10 Şey!