Hamilelikte Ağız Yaraları

  Hamilelik sırasında vücuttaki hormonal aktivite en üst düzeye çıkmaktadır. Özellikle östrojen hormonunun diş eti iltihabı oluşumuna doğrudan etkisi bulunmaktadır. Ancak kadınlarda ağız diş bakımı , yaşamlarının belirli bölümünü alan puberte, bebek emzirme, hamilelik, mensturasyon ve menapoz ,dilimlerinde ayrıcalık göstermektedir.
  Hamilelikte ağız bakımı önemlidir. Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır. Fakat hamilelik döneminde diş hekimi korkusu çok sık görülmektedir. Sorumluluğunuz çok değil. Hem kendiniz hem bebeğiniz için bunlar önemlidir.  Hamilelik sırasında diş etleri hassastır. Çabuk şişerler ve kanamaya yol açarlar. Hamilelik sırasında kadınların diş etlerinde oluşan bu değişiklikler nedeni östrojen veprogesteron hormonlarının salgılarının artmasından kaynaklanmaktadır.
Hamilelikte Ağız Yaraları
  Diş bakımına gerekli önemi vermeyen anne adaylarında ağız içi yaralarının her türüne rastlamak mümkün. Ağızda bakteri plağının oluşmaması için dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.
Hamilelik öncesinde ağız içi bakımı iyi olan anne adaylarında hamilelik sırasında da aynı bakımı uyguladıkları sürece herhangi bir diş eti rahatsızlığı oluşmaz. Bu nedenle anne adaylarının hem kendi sağlıkları, hem de bebeklerinin gelişimi için hamilelik öncesi mutlaka bir diş hekimine başvurması gerekiyor.
İlk üç aylik dönem bebeğin çok hassas olduğu bir dönemdir. Gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir. Fakat ağrıya sebep olmuş ve/veya müdahale edilmediği taktirde daha çok zarara neden olabilecek durumdaki dişlerin çekim, kanal tedavisi gibi acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlarında, çekinmeden diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimi , bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviyi sağlayacaktır.
Hamilelikte Ağız Yaraları
  Kenacort, iltihap ve doku kaybı ile birlikte görülen ağız içi yaraları (aft, takma dişlerin neden olduğu ağız yüzeyi iltihabı, takma dişlerin meydana getirdiği belirli bölgelerdeki ağrılar, fiziksel bir hasar veya zedelenmenin yol açtığı yaralar, diş etlerinin iltihabı ve dış yüzeylerinin pul pul dökülmesi gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Kenacort, doğmamış bebek için zararlı olabilir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Kenacort ilacının anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
Oralmedic kullanımı için yapılan güvenlik yazılarında belirtilenler; Sülfür içeren maddelere allerjiniz varsa kullanmayın. Hamilelerde veya 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz. Göze temastan kaçının. Göze temas ettirilirse, varsa hemen lenslerinizi çıkarın, gözlerinizi 15 dakika suyla yıkayın ve hemen doktora başvurun. Oralmedic sadece ağız mukozasında lokal kullanım amaçlıdır. Aftın içinde ve etrafında oluşan beyaz tabaka, etkili bir tedavinin göstergesidir. Kullanım sırasında lokal tahrişe veya hafif kabarıklığa sebep olabilir.
  Hamilelik döneminde diş teli takılması veya ortodontik tedavi yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hamilelik döneminde görülen diş eti büyümeleri ve kusmalara bağlı çürükler ortodontik tedavi sırasında da görülebilir, ortodontik tedavi gören anne adayları ağız bakımlarına özen göstererek bu problemleri aşabilirler. Ağız bakımını yapamayan ve aşırı diş eti problemleri olan anne adaylarında ortodontik tedaviye ara vermek gerekebilir. Diş teli taktırma sırasında bebeğe zarar verecek bir durum gözlenmez.
  Hamilelikte ağız yaralarından şikayet edilir.. Enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Kendinize ne kadar dikkat etseniz de bunlar olabilir. Moralinizi yüksek tutmalısınız. Hamilelikte ağız yaralarından şikayetçi olmak istemiyorsanız ağız bakımınıza çok önem vermelisiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Araba Yolculuğu

Hamilelikte Nar Yenir Mi?

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?