Doğum sonrasında oluşan depresyon, doğumdan hemen sonraki dönemde fizyolojik ve psikolojik değişimlerin adıdır. Genellikle doğumu takip eden ilk 5 hafta içerisinde gerçekleşir. Tedavisinde sadece doğum süresinin uzunluğu gibi nedenlere değil, yaşanan depresyonun şiddetsel boyutuna da bakılmaktadır. Hamilelik sonrasında yaşanan depresyon, annenin bebek sahibi olmasıyla beraber, sosyal, psikolojik ve fiziksel değişimlerden kaynaklıdır. Bu dönemde anneler fazlasıyla hassas olur ve duygu değişimleri yaşar. Sebepleri genel olarak hormonlarda yaşanan ve hızlıca gerçekleşen düşüşlerdir. Bu hormonsal düşüşler, depresyon gibi durumları tetiklemektedir. Hamilelik döneminde hali hazırda değişen ve yükselen hormonlar doğum sonrasında düşüş gösterdiğinden bu fizyolojik olarak insanın dengesini bozarken, psikolojik olarak değişimlere de sebep olur. Bu değişiklikler de depresyon riskini artırır.
Hamilelik Sonrası Yaşanan Depresyonun Belirtileri Nedir?
Hamilelik sonrasında yaşanan depresyonun başlıca belirtileri; uyku bozukluğu, iştahsızlık, sürekli yorgun olma hali, cinsel isteksizlik, devamlı değişim gösteren duygu değişikliğidir. Şiddetli depresyonun belirtileri biraz daha farklıdır. Bu belirtiler; sürekli içe kapanıklık, her şeye karşı istek kaybı, kendini değersiz hissetmek, intihar ya da ölüm düşüncesi gibi durumlardır.
Hamilelik Sonrasında Yaşanan Depresyonun Tedavisi Nasıl Olur?
Öncelikle bu dönemde yaşanan depresyonlar, her dönemde olduğu gibi seviyesine göre çeşitlilik gösterir. Depresyon tedavisinde genel olarak antidepresan, ya da anti-ankisiyete ilaçları önerilir. İlaç kullanmak istemeyen ya ilaç tedavisi işe yarmayan annelere psikolojik destek alması önerilir. Psikolojik yardımın kötü bir şey olmadığını, aksine paylaşıp rahatlamanız ve depresyonu atlatmanız için önemli bir yardımcı olduğunu unutmayın. Çoğu anne, lohusalık döneminde yaşadığı depresyon süresince, emzirdiğinden ilaç kullanmak istemez. Fakat durum doktorla paylaşıldığında ve doktorun uygun gördüğü şekilde antidepresan kullanmak emzirmeyi etkilemez.
Anneler Hangi Durumlarda Tedavi Olmalı?
Hamilelik sonrasında yaşanan depresyon, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Hamilelik sonrası depresyonu şayet 15 günden daha fazla sürüyorsa, anne günlük hayatında kendini kontrol edemiyorsa, depresyonun getirileriyle başa çıkamıyorsa, bebeğe ya da kendine zarar verme eğilimini aklına getiriyorsa, fazlasıyla kaygılı, korkulu ve panik halindeyse muhakkak vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve tedavi olunmalıdır.
Doğum kontrol ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-dogum-sonrasi/