Hamilelik Sonrası Mantar

Vajinal mantar enfeksiyonu, vajinada, asit ve mantar düzeyinde yaşanan dengenin kaybolması sonucu ortaya çıkar. Bu da, mantarın normalden biraz daha fazla oluşmasına yol açar.

Gebelikte vajinal mantar enfeksiyonu durumu, diğer dönemlere göre biraz daha fazladır. Çoğunlukla gebeliğin 2. döneminde vajinada meydana gelen mantar enfeksiyonu riski daha sık görülmektedir. Bu dönemde değişik kokulu vajinal akıntı yaşamanız normal ve yaygın bir durumdur.

Gebelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedenleri

Yaşanan hormonal değişimler

Vajinal ilişki

Vajinaya su kaçırma

Yüksek kan şekeri

Doğum kontrol hapları

Alınan hormonlar

Vajinal mantar enfeksiyonun hamilelikte daha yaygın olmasının en net nedeni, hormonal değişimlerdir. Gebelikte yaşanan bu değişimler, vajina çevresindeki kimyasal değişimleri tetiklemektedir. Yaşanan bu hormonal dengesizlik de mantar üremesine yol açar.

Belirtileri

 Beyaz ve kokulu akıntı

Yeşilimsi ya da sarımsı akıntı

Vajinada kaşıntıi tahriş, kızarıklık

İlişki sırasında yanma hissi

Gebelikte, mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, doğum esnasında bebeğin ağzına bile geçebilir. Doğuma kadar vajinal kremler ve fitillerle önleminizi alabilirsiniz. Ağızdan alacağınız ilaçlar bu dönemde pek güvenli olmayabilir.

Hamilelikte mantar enfeksiyonu yaşıyorsanız hemen iyileşmesini beklemeyin. Bu süreç 2 haftayı bulabilir. Bu dönemi, iyi beslenmeyle ve hijyene dikkat ederek daha kolay atlatabilirisniz. Böylece mantar oluşum riskinin de önüne geçebilirsiniz.

Banyo sonrası veya tuvalette vajinayı temizlerken, önden arkaya doğru temizlenip kurulanması, mantar oluşumu riskini azaltır. Bunun dışında, şekerli besinlerden uzak durursanız iyileşim süreniz hızlanacaktır. Şekerli besinler, mantarlara davetiye çıkartabilir.

– Yediğiniz içtiğiniz dışında, giydikleriniz konusunda da biraz hassas olup, hava alan, pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmelisiniz.

– Deniz ya da havuz sonrası hemen duş alıp, üstünüzü değiştirin.

– Bu dönem tampon, ped ve hijyenik spreylerden bir müddet uzak durun.

Eğer enfeksiyon belirtileri görürseniz, doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü mantar enfeksiyon belirtileriyle, cinsel enfeksiyon belirtileri biraz benzerlik gösteriyor. Kesin teşhis için,  mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Vajinal Mantarı Neler Tetikler?

Şişmanlık

Rahim ağzı yaraları

Naylon iç çamaşırları giyilmesi

Genital organ parfümleri

Doğum kontrol hapı

Bağışıklık sisteminin bozulması

Tampon

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın