Hamilelik Öncesi Süt Tüketimi

Hamilelik süresince anne adayının süt tüketimi önemli bir kavramdır. Anne adaylarının büyük bir kısmı ilk aylarda mide bulantılarından dolayı içemezler ve içmeleri için de aileleri ve yakın çevreleri tarafından zorlanırlar.

Hamilelik öncesi süt tüketimi değil gebelik boyunca tüketilen süt, bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyum ve protein için önemli bir besin deposudur. Ancak bazı gebelerde laktoz intoleransı ve gaz-bulantı gibi şikayetlerden dolayı içemezler. İlk aylarda süt içimi o kadar önemli olmasa da gebeliğin 20’inci haftasından itibaren kemik gelişimi için kalsiyum büyük önem taşır.

Ne gibi etkileri olur? Eğer hamilelik boyunca süt içemiyorsanız ve kalsiyumu besin ile de alamıyorsanız bebeğiniz, sizin depolarınızda bulunan kalsiyumu kullanacaktır. Ancak bunun sonucu olarak annenin kemiklerindeki kalsiyum depoları azalacak ve ileride kemik ağrıları, kemik erimesi gibi problemlere sebep olacaktır.

Hamilelikte kalsiyum eksikliği hamilelerde gebeliğin ilerleyen aylarında ellerde uyuşma ve bacaklarda kramp şikayetleri gibi belirtiler görülür. Bu gibi durumlarda da büyük olasılıkla doktorunuzdan, ağız yolu ile alınan kalsiyum tabletleri isteyebilirsiniz. Böylelikle kasılma ve uyuşma şikayetlerinizi gidermiş olacaksınız.

Gebelikte süt içemiyorsanız, yerine;

  • Bir kase yoğurt
  • 2 tane karper peyniri
  • 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, özellikle de kaşar peyniri
  • 1 porsiyon brokoli yiyebilirsiniz.

Süt ve süt ürünleri tüketirken genel öneri light ve yağsız ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu öneri başta size mantıksız gelse de yağı alınmış süt, peynir ve yoğurtta bulunan kalsiyum oranı daha fazladır. Yağ almadığınız için de gereksiz kilo almamış olursunuz. BU ürünlerin kullanımının bebeğinize herhangi bir zararı da yoktur.

Hamile olmadan önce beslenmenize de dikkat etmeniz, sizin daha rahat ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır. Bu durum sadece sizi değil aynı zamanda bebeğiniz için de daha rahat bir 9 ay geçirmesini sağlar. Hamile kalmadan önce özellikle folik asit kullanımına dikkat etmeniz ve bu konuda da alanında uzman olan bir doktordan yardım almalısınız.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/ 🤰[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın