hamilelikte-rahim-duvari-kalinlasmasi

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Rahim Duvarı Kalınlaşması

Rahim duvarının kalınlaşması, çeşitli sebeplerle duvarın normal kalınlığın üzerinde olması olarak kısaca tarif edilebilir. Aslında her kadının rahim duvarı regl dönemine kadar kalınlaşır ve patlama yaşayarak kanama oluşur, eğer burada hamilelik var ise, kanama gerçekleşmez ve rahim duvarı kalın kalır.

Hamilelikten önce fazla rahim duvarı kalınlığı var ise, bu durum hamile kalmaya engel olabileceği için tedavi edilmelidir. 

Hamilelik dışındaki sebeplerden aşağıda detaylı olarak bahsedeceğiz.

Hamilelikte Rahim Duvarı Kalınlaşması

Cinsel beraberlik esnasında vajinaya gelen sıvıda bulunan spermlerden bir tanesi rahimdeki yumurtayla birleşince döllenme gerçekleşir. Döllenen yumurta da çoğalır ve küçük bir yumruk haline gelir. Bu esnada anne adayının karnındaki bebeğin daha iyi beslenebilmesi için rahim duvarı kalınlaşır.

rahim-duvariiDaha sonra küçük hücre yumağı, bebek haline gelir ve beslenebilmek için rahim duvarının içine gömülür ve burada hayatını devam ettirmeye başlar. Bu bebek oluştuğunda ilk haftalarda bu şekilde yaşar. Ardından annesinin hormonlarıyla, Rahim kası içinde annenin damaları ve bebeğinin hücrelerinden meydana gelen bir alan, eş ortaya çıkar. Eş, yaklaşık iki yüz seksen günlük bir gebelik süresinde bir kordonla su kesesi içerisinde rahimde olan bebeğin göbeğine bağlı olacak şekilde, onun annesinin karnından beslenmesini sağlar.
Aylık periodlarda, yumurtalıklardan salgılanan bir hormone, adet döngüsünün ortalama ilk on dört gününde rahim
tabakasını kalınlaştırmaktadır.

 

Bu durum gebelik durumunda bebeğin gelişimine rahat bir ortam oluşması için ortaya çıkmaktadır.

rahim-duvari-kalinlasmasi

Hamilelik Dışında Rahim Duvarı Kalınlaşması

Hamilelik olmadığında adet kanaması görülerek, iç zarda oluşan kalınlaşma da dışarı atılır. Bu döngü
bozulduğu taktirde, rahimdeki kalınlaşma büyür ve de kalıcı hale gelebilir. Bunun sonucunda da “Endometrial Hiperplazi” adı verilen sorun yaşanmaya başlanır. Bu durum, rahmin normalden fazla bir şekilde kalınlaşması anlamına gelir. Bunun oluşmasının sebebi olarak, karaciğer hastalıkları, fazla östrojen, fazla kilolar ve hormonal kaynaklı tümörler gösterilebilir.

Ne tip olursa olsun, rahim zarında kalınlaşma sorunun tedavi edilmesi gerekmektedir.

Çünkü bu hastalık, eğer yumurtlamadan kaynaklı ise, altında yatan nedenleri çözülerek tedavi edilebilir. Fakat durum, obezite ve şişmanlıktan kaynaklanıyorsa, anne adayı hemen bir diyetisyene gitmeli ve kilo vermeye başlamalıdır. Tedavi sonrasında da kişi kesinlikle takip altında olmalı ve kontrol amaçlı rahimden örnek alınarak incelenmelidir.

Bu rahatsızlıklarda, anne üreme çağındaysa kürtaj ve ilaç tedavisi yüzde doksan başarılı sonuç verir. A tipili Hiperplazilerdeyse, çoğunlukla menepoz evresinde olan kadınlarda acilen cerrahi müdahale gerekmektedir.
Menepoz dönemi sona erdiğinde ise en kesin sonuç veren yöntemse, rahmin alınmasıdır. Çocuk isteyen ve üreme çağında olan bu hastalar çok dikkatli tedavi edilmelidir. Doğum bittikten sonra annelere, genellikle rahmin
alınması öneriliyor.

Rahim Duvarı Kalınlığı Nasıl Anlaşılır?

Birçok belirtisi vardır ancak genel olarak şu başlıklar altında toplayabiliriz:

  • Regl dönemlerinde aşırı kanama
  • Regl gecikmeleri
  • Ani sıcak basmaları
  • Cinsel ilişki esnasında eskiye oranla acı duyma hissi
  • Cilt sivilceleri ve lekeleri
  • Vücut tüylerinde oluşan anormal artış

Genel olarak bu belirtiler rahim duvarı kalınlaşmasının zararlarıdır.

hamilelikte-rahim-dvari

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Geçer?

Tedavi için öncelikle mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. İncelmeyi sağlayacak bazı yöntemler vardır ancak bunların hiçbiri kalıcı çözüm değildir.

  • Hint Yağı Masajı: Pelvik bölgenize ve karın bölgenize 10-15 dakika kadar masaj yaparak ağrılarınızı azaltabilirsiniz.
  • Buz Torbası: Buz torbasını 10 dakika kadar bekleterek, rahim duvarınızın incelmesine destek olabilirsiniz.
  • Balık Yağı: Omega 3 kaynaklı besinlerin rahim duvarı kalınlaşmasına iyi geldiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle balık yağından destek alabilirsiniz.

Eğer gebelikte gelen vajina ağrısıyla ilgili bir probleminiz var ise: https://www.bebek.com/gebelikle-gelen-vajina-agrisi/

Yumurtlama dönemi belirtileri için: https://www.bebek.com/yumurtlama-belirtileri/

makalelerimize göz atabilirsiniz.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın