hamilelik-nasil-hesaplanir

Hamilelik Nasıl Hesaplanır?

Gebelik durumunun öğrenilmesi ile birlikte gerek anne-baba adayları, gerekse gebenin yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan biri hamilelik nasıl hesaplanır sorusunun yanıtıdır. Bu soruya verilebilecek birden fazla cevap var. Ancak en kolayı vereceğiniz bazı bilgileri hesaplama aracına girmek ve tıklamak. Kaç aylık ya da haftalık hamile olduğunuzu veya doğuma kalan gün sayısını öğrenmek bu kadar basit.  

Hamilelik Hesaplama Yolları

Yumurtalıkta gerçekleşen döllenme ile doğum yapılan zaman arasındaki süreye gebelik ya da hamilelik adı verilir. Anne rahmindeki bebeğin gelişimini takip edebilmek için gebeliğin kaçıncı haftası olduğu veya doğuma kalan gün sayısı hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir. Bu nedenle ebeveynler için gebeliğin haftalık olarak takibi önemli bir konudur. 

Gebelik hesaplaması yapılırken ovulasyon (yumurtlama) tarihi, son adet tarihi, ilişkiye girilen zaman gibi süreçlerin başlangıç ve bitiş zamanları dikkate alınır. Bu aşamalar baz alınıp hesaplama yapıldıktan sonra gebelik süresi ortalama 9 ay 10 gün olarak kabul edilir. Yaklaşık 40 haftaya denk gelen bu süreye göre haftalık takip yapılır ve doğum süresi hesaplanır. Bunu hesaplamanın farklı yolları var. 

  • Son Adet Tarihine Göre Gebelik Hesaplama

Minik yavrularımız hakkında en çok merak edilen konu olan doğum zamanı, ilk olarak hamilelik nasıl hesaplanır sorunu akıllara getiriyor. En doğru hesaplama yöntemlerinden biri olan son adet tarihine göre gebelik hesaplaması büyük olasılıkla size doğru bir tahmin yapacaktır. Tabi ki her bebeğin gelişimi aynı olmadığı için ufak farklılıkların gözlemlenmesi son derece normaldir. 

Hamilelik, döllenmeden doğuma kadar yaklaşık 40 haftalık bir süreçtir. Son adet tarihinizi biliyorsanız gebelik hesaplama makinesi ile bebeğinizin doğum tarihini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Öte yandan son adet gününe 7 gün ekleyip 3 ay çıkarırsanız dünyanızın farklılaşacağı günü kolaylıkla bulabilirsiniz. 

Hamilelik hesaplamasında en doğru tarihin belirlenmesi için yumurtlamanın gerçekleştiği tarihin bilinmesi gerekir. Yumurtlama tarihinin bilinmesi mümkün olmadığı için en doğru hamilelik hesaplaması son adet tarihi üzerine yapılan hesaplamalardır. 

Örnek verecek olursak; 20 Kasım’da son adetiniz gerçekleşmişse ilk olarak 7 gün ekliyoruz yani 27 Kasım. 27 Kasım’dan 3 ay çıkardığımızda 27 Ağustos tarihine geliyor. Yani bebeğinizin ortalama doğum tarihi 27 Ağustos olacaktır. Doktorunuzun tercihine göre bu hesaplamalar değişebilir. Sezaryenle doğan bebeklerde doğum genellikle 39. haftada gerçekleşir. Normal doğumlarda ise bazen 41. haftayı bulabilir. 41. haftadan sonra doğum süreci hem anneyi hem de bebeği riske atacağı için suni sancı ile doğum gerçekleştirilir. 

  • İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama

Çoğu çift gebelik tarihini hesaplarken ilişki tarihine göre hesaplanması gerektiğini düşünür. Aslında bu doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Bilimsel olarak kanıtlanan verilere göre ilişkiye girdikten sonra spermler 5 güne kadar canlı kalabildiği gibi bir yumurta canlılığını 24 saate kadar koruyabilir. Bu sebepten dolayı gebeliğin oluşumu hesaplanırken ilişkiye girilen tarihin 1. günüde mi yoksa 5. gününde mi döllenmenin gerçekleştiği tahmin edilemez. Bu yüzden kabul gören hamilelik hesaplaması son adet tarihine göre yapılır.

  • Ultrason Gözlemlerine Göre Hamilelik Hesaplaması

Sağlıklı bir şekilde doğum hesaplama yöntemlerinden biri de ultrason görüntülerine göre gebelik hesaplamasıdır. Son adet dönemini hatırlayamayan anneler için ultrason hesaplamaları en doğru adrestir. Bebeklerin ortalama olarak haftalık gelişimleri sabittir. Yani anne karnındaki bebeğin kilosu, boyu, kafa çapı gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunu gösterir. Özellikle 20. haftadan önce bebek gelişimleri birbirine çok benzerlik gösterdiği için bu zamanda gözlemlenen bebeğin uzuvlarının uzunluğu ve çapı, bebeğin boyu ve kilosu en iyi sonuçları verir. 

  1. haftadan önce gebelik süresini öğrenerek haftalık olarak gelişimi takip etmek doğru olacaktır. Bunun yanında aşağıdaki hamilelik hesaplama ipuçları da size ve hekiminize süreçle ilgili bilgi verecektir. 
  • Ultrasonda bebeğin ilk kalp atışının duyulması 9. ya da 10. hafta civarında gerçekleşir. Rahim içi hareketlilik ise 18-22 haftaları daha belirgin olur. Bu ipuçları gebelik hesaplamanızın doğru olup olmadığı konusunda size yardımcı olur.
  • Doğum öncesi her kontrolde yapılan kasık kemiği ölçümü doğum tarihinizin doğrulanmasına yardımcı olur.
  • İç gebelik muayenelerinde ölçülen uterus (döl yatağı) boyu da doğum tarihinin belirlenmesinde önemli bir faktördür. 

 

  • Tüp Bebek Hamilelik Hesaplaması 

Günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında “Tüp bebek” geliyor. Nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkekte sperm kalitesi düşüklüğü, kilo veya ileri yaştan kaynaklanabilen durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor. Tüp bebek, anne adayından toplanan yumurtaların baba adayının spermleriyle laboratuvar ortamında döllenmesi sonucunda elde edilen sağlıklı embriyonun rahme yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanabilir.

Tüp bebek hamilelik hesaplaması doğal bir şekilde hamile kalmış gebeler ile aynı şekilde hesaplanır. Döllenmenin gerçekleşip fetüs içine aktarılması başlangıç kabul edilir. Tüp bebek vasıtası ile gebe kalan anneler, hamilelik haftasını hesaplarken embriyo aktarımının yapıldığı tarih ana etkendir. Embriyo aktarımının yapıldığı tarihten itibaren 2 haftalık hamile olduğu kabul edilir ve 40 haftalık süreç buna göre kontrol edilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

  • Adet döngüsü düzensiz olan anneler hamilelik süresini nasıl hesaplar?

Adet döngünüzü düzensiz olarak kabul etmek için adet döngünüzün 21 günden daha az ya da 35 günden daha uzun sürelerde tekrar etmesi gerekir. Adet periyodunda oldukça fazla gün aralığı olduğu zaman tahmini yumurtlama süresini öğrenmek oldukça zordur.  Bu yüzden hamile kalmak da oldukça güç bir durum olabilir. Özellikle düzensiz adet gören kadınlar doktor kontrolünde ilaç kullanarak yumurtlama dönemlerini düzenleyebilirler. Sonrasında gebelik süresinin hesaplanması için uzman kontrolünde ultrason yardımı alarak doğumun gerçekleşeceği gün hakkında sağlıklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • Bebeğimin doğum tarihini planlayabilir miyim?

İster yaz ortasında hamile kalmaktan kaçının, isterseniz tatil günlerinizin bol olduğu aylarda doğum yapmaya çalışıyor olun doğum tarihini planlamak zordur. Gerçekten istediği zaman hamile kalabilen şanslı kişiler arasında olsanız bile doğumun gerçekleşeceği günü, haftayı hatta belki ayı tam olarak belirlemeyeceğinizi hatırlatmakta fayda var.

  • Bebeğimin doğum tarihi değişebilir mi? 

Bebeğin doğum tarihinin değişmesi sıklıkla görülen olaylar arasındadır. Ne yazık ki kimse tam olarak bebeğinizin ne zaman doğacağı hakkında net bir bilgi veremez. Doğum tarihinin değişmesi genellikle endişe verecek nedenler arasında değildir. Hamileliğiniz ilerledikçe doktorunuz çeşitli sebeplerden dolayı doğum tarihini değiştirebilir. 

  • Gebelik haftaları nasıl tanımlanır?

Hamilelik süresi 40 hafta kabul edilir ve zaman tanımları da buna göre yapılır. Bu 40 haftalık dönem 13 haftalık bölümlere bölünmüştür. İlk 13 haftalık döneme 1. trimester adı verilir. 14- 27 haftalar 2. trimester olarak adlandırılır. 27. haftadan sonra ise son trimester yani doğuma hazırlık evresi adı verilir. Her evrede dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ve beslenme düzenleri vardır. Bu haftalara dikkat ederek daha sağlıklı bir gebelik geçirebilirsiniz. 

  • Hamilelikte bebek kilosu haftaya göre hesaplanabilir mi?

Ultrason verileri hariç bebeklerin boy ve kilo oranları dünya ortalamaları kullanılarak tahmin edilebilir. Bebek kilosunun yanı sıra boyu hakkında da ortalama bilgilere ulaşma imkânınız mevcut. Örnek verecek olursak 24 haftalık anne karnındaki bebeğin topuğu ile başı arasındaki yaklaşık uzunluk 30 cm, kilosu ise 550 – 600 gram arası değişecektir. 

Gebeliğiniz süresince hamilelik nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını sizler ile paylaştık. Öyleyse hemen hamilelik hesaplama aracını kullanarak minik yavrunuz ile buluşacağınız günü takviminize işaretleyebilirsiniz. 

“Hamilelik Haftası Hesaplama” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik Haftası Hesaplama: https://www.bebek.com/gebelik-hesaplama/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Sistit Nedir? Kadınlarda Sistit Neden Olur?

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kızamık

Anne Adaylarının Hamilelik Sürecini Kolaylaştıran İpuçları