Folikül kisti gebeliğe engel mi?

Over kistleri yani halk arasında bilinen adıyla yumurtalık kistleri, küçük ve içleri sıvı dolu olan yapılardır. Boyutları birkaç santimden 30-40 santime kadar büyüyebilir. Belirtileri arasında; kasıklarda ağrı, ilişki esnasında ağrı, adet zamanlarında ağrı gibi şikayetler vardır. Bunların yanında kist patlarsa yahut burkulursa, şiddetli karın ağrıları, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi belirtileri de vardır.

Yumurtalık kistlerinin çeşitleri vardır. En sık görülen yumurtalık kisti ise folikül kistidir. Bu kistler gelişmiş folikülde yumurtlama olmaması sonucu oluşurlar. Genel olarak 3-5 santimetre boyuncadır. Birçok kadında hiçbir şikayet belirtisi olmadan, birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolabilir. Bazı kadınlarda ise kasık ağrısına sebep olarak, kendilerini belli ederler. Bu folikül kistinde patlama olursa, kasık bölgesinde keskin bir ağrı hissedilir. Bahsedilen ağrı, adet döneminin ortasına doğru daha keskin hissedilir. Bu kistlerin boyutları ultrason takibi ile izlenir ve öncelikle kendiliğinden kaybolmaları beklenir. Aksi takdirde tedavi olunur.

Folikül kisti nasıl oluşur?

Folikül kisti olan bir kadında, zamanla geçen folikül kisti sonucu yumurtlama gerçekleşir. Şartlar uygunsa, bu yumurtlama sonucu da gebelik gerçekleşir. Gebelik olmazsa da yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra adet görülür. Bazen folikül kisti çatlamaz ve büyümeye devam eder. Bu şekilde de en sık karşılaşılan basit folikül kistleri oluşur.

Yumurtalık çeperinde, çok sayıda minik kistin dizilmesiyle kendini belli eden ve yumurtalığın düzenli çalışmasını engelleyen hastalığa polikistik over adı verilir. Ergenlik döneminden beri yaşanan adet düzensizliği, sivilcelenmede artış, kıllanma, gebe kalamama gibi sonuçlar durumunda birkaçı bir arada ise ve USG’de yumurtalık çevresinde inci taneleri gibi dizilmiş minik kistler görülürse, polikistik over tanısı konur.

Polikistik over hastalığının tedavisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. İnsülin direnci olan hastalar da sadece kilo vererek bile adetlerin düzene girmesi sağlanabilir. Son yıllarda insülin direncini kırmak amacı ile Metformin adı verilen bir ilaç kullanılabilir. Tüylenme ve adet düzensizliğinde en çok kullanılan tedavi ise doğum kontrol haplarıdır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın