Evde Doğal ve Katkısız Oyun Hamuru Yapımı

Evde Doğal ve Katkısız Oyun Hamuru Yapımı

Evde Oyun Hamuru Yapımı

Oyun hamurları çocukların gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Hemen hemen her çocuk oyun hamurlarıyla oynamaktan büyük zevk alır. Oyunla birlikte yaratıcılıkları, ince motor kabiliyetleri de gelişir. Aktivite bu kadar faydalıyken, oyun hamurunun içeriğinin de çocukların sağlığına uygun olmasına özen göstermelisiniz. Sizler için evde nasıl oyun hamuru hazırlayabileceğinizi iki farklı yolla anlattık. Tarifleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Unutmayın ki, hazırlamak da oynamak kadar eğlenceli olacaktır

Oyun hamurunu yapmak için iki farklı yolu deneyebilirsiniz. Birinci yolda hamuru pişirerek, ikinci yolda hamur pişirilmeden hazırlanabiliyor. Pişirilmeden yapılan hamur birkaç dakika içerisinde hazırlanarak daha hızlı oluşabiliyor. Fakat pişirilerek hazırlanan hamur daha kolay şekil alarak çocuklar için daha kolay oynama fırsatı sunuyor.

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı tuz
  • Gıda boyası (sağlıklı bir tercih isterseniz meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz. Zerdeçal katarak sarı, pancar suyu (ya da farklı kırmızı meyveler) katarak kırmızı, kakao katarak kahve rengi, ıspanak suyu katarak yeşil elde edebilirsiniz)

Yapılışı

Bir kapta gıda boyası (ya da renklendiriciler) hariç bütün malzemeleri ekleyerek bir karışım elde edin. Elde ettiğiniz karışım hamur kıvamı alana kadar yoğurun. Oluşan hamurunuzdan küçük parçalar alarak farklı renkteki boyalarınızı ekleyin ve tekrar yoğurun. Oluşan karışımları arasında karıştırarak da yeni renkler elde edebilirsiniz. Örneğin mavi hamur ile sarı hamuru karıştırarak yeşil hamur oluşturabilirsiniz.

Pişirilerek Hazırlanan Doğal Oyun Hamuru Tarifi

MALZEMELER

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 8 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Gıda boyası (tercihen parmak boyası da kullanılabilir)

YAPILIŞI

Öncelikle bir kapta unu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Elma sirkesi ya da tartar kremini suya ilave ederek birlikte ekleyin. Yoğurarak bir hamur elde edin. Kaç renk hamur yapacaksanız o kadar parçaya ayırın. Sıvı yağı boyayla birlikte hamurlara ekleyerek tekrar yoğurun. Ocağınızı kısık ateşe ayarlayın. Bir tavada elde ettiğiniz hamurları ezerek ayrı ayrı pişirin. Hamur tavanın ortasına toplanınca tavadan alabilirsiniz. Oluşan hamurunuzu soğumaya bırakarak çocuğunuzun heyecanlı bekleyişine eşlik edebilirsiniz.

Evde Doğal Oyun Hamuru Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Hamurunuzu karıştırırken kolayca sıyırabilmek için karıştırırken spatula kullanabilirsiniz.
  • Pişirerek hazırladığınız tarifte hamurunuzun yumuşak kaldığını düşünüyorsanız kıvam alıncaya dek kısık ateşte yavaş yavaş pişirebilirsiniz.
  • Hazırladığınız oyun hamurunu daha uzun süre kullanabilmek için hava almayan saklama kapları kullanabilirsiniz.
  • Derlediğimiz tariflerden dilediğinizi hazırlayabilirsiniz. Hamuru hazırlarken de çocuğunuzla beraber yapabilirsiniz. Böylece çocuğunuz eğlenceli bir şekilde kendi oyun malzemesini üretecektir. Hem hazırlarken hem oynarken bebeveyniyle keyifli anlara sahip olacaktır.

 

Çocuklarınızla geçirdiğiniz zamanı birlikte hazırlayıp birlikte oynayarak daha çok keyif alabilirsiniz. Hazırladığınız tarif doğal olacağından, çocuğunuz gönül rahatlığıyla saatlerce oynayabilecektir. Çocuğunuz eğlenirken, oluşturacağı şekillerle hayal gücü, motor becerileri, mental kabiliyetleri gelişecektir. Hamurlardan hazırladığınız figürlerle kendi oyununuzu kurabilirsiniz.

Oluşturduğunuz nesneleri ve karakterleri seslendirerek çocuğunuzun gelişimini eğlenerek destekleyebilirsiniz. Hazırlık aşamasında ona vereceğiniz malzemeleri bir araya getirme, karıştırma gibi görevler öz güvenini de destekleyecektir. Davranışları karşısında vereceğiniz ‘’ Bravo! Çok güzel karıştırdın’’ gibi olumlu dönütler çocuğunuzu mutlu ederek, sorumluluk alma kabiliyetini geliştirecektir.

Psikolog Hanife Erdoğdu

Bu makalemizi de incelediniz mi?

https://www.bebek.com/oyun-hamuru-ile-oynamanin-bebeklerin-4-gelisim-alanina-etkisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın