Doğum Sonrası Lohusalık

Doğum gerçekleştikten sonra ilk 6 haftaya lohusalık dönemi diyoruz. Lohusalık döneminde anne vücudunda oluşan en önemli değişiklik loşi dediğimiz olay. Lohusalık döneminde meydana gelen kırmızı, sarı, beyaz akıntıya loşi adı veriliyor. Loşi, bir hafta içinde kırmızı renkten beyaz renge doğru gider.

Akıntıdan dolayı iç çamaşırı ve pedler de sıkça kirlenir, bu nedenle sık sık değiştirilerek tuvalet ihtiyacını takiben önden arkaya doğru antiseptik bir solüsyonla temizlik yapılmalıdır. Doğum gerçekleştikten sonra rahimde küçülme yaşanır. Bu küçülme süreci, 2 hafta sonunda karında elle hissedilmez. Hormonların sağladığı etkiyle memelerden süt gelir. İlk üç gün az olan süt oranı bebek emdikçe artış gösterir. Artık lohusalık döneminde bedeniniz yavaş yavaş normale dönmeye başlar. Hamilelik boyunca alınan kilolar bu dönemde geri verilir. Vücuttaki ödemler azalır ve şişlikler yavaş yavaş inmeye başlar. Hamilelik boyunca yaşadığınız ellerde uyuşma gibi sorunlar ve bacaklarda kramp gibi şikayetleriniz bu dönemde ortadan kalkmaya başlar.

Lohusalık dönemi için vücudun gebelikten eski haline dönüş süreci diyebiliriz. Bu dönemde anne adaylarının bir takım şikayetleri de olur. En sık rastlanan şikayetlerden birisi meme uçlarında oluşan çatlaklar diyebiliriz. Bununla birlikte idrar yolunda oluşan enfeksiyonlar en sık görülen durumdur. İdrar yapılırken yanma ve ağrı oluşur.

Bu şikayetlerin lohusalık sürecinde görülmesi normaldir ve endişelenmenizi gerektirecek problemler değildir. Yalnızca basit önlemler alara önüne geçebileceğiniz şikayetlerdir. Çoğunlukla da kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.

Bu dönemde nadiren de olsa görülen olumsuzluklardan bir tanesi de endometrit denilen durumdur. Endometrit rahim içinde enfeksiyon meydana gelmesiyle oluşur. Endometrit oluşumu; çok kötü kokulu akıntıya, halsizlik ve ateş yükselmesi gibi belirtilere sebep olur. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanır.

Lohusalıkta belki de en çok merak edilen, dikiş yerlerinde oluşabilecek sorunlar ve dikişlerin ne zaman alınacağı. Bu durum normal doğum ve sezaryene göre değişkenlik gösterir. Normal doğum sonrasında dikiş yerlerinde ağrılar olabilir ve iki hafta içince kendiliğinden geçer. Bu zaman zarfında dikişlerin yapıldığı yeri antiseptik solüsyonla temizlemek gerekir.

Sezaryenle yapılan doğum sonrasında ise dikiş yerinde uyuşma ve hissizlik durumu yaşanabilir. Ağrılar ise 1 hafta içinde büyük oranda azalacak ve 10 gün sonunda kaybolacaktır. Uyuşma ve hissizliğin geçmesi için daha uzun süreler gereklidir.

Doğum sonrası en çok merak edilen konulardan birisi de cinsel ilişki. Uzmanlara göre; normal doğum ve sezaryenle yapılan doğumdan 6 hafta sonra, eğer doktorunuzun tespit ettiği bir problem yoksa cinsel ilişkiye izin verilir.

Post navigation

Bir yanıt yazın