Çocuklarda Tırnak Yeme

Çocuklarda Tırnak Yeme

Çocuklarda en sık karşılaşılan problemlerden birisi de tırnak yeme alışkanlığıdır. Birçok bebeveyn bu problemden yana şikayetçidir. Bu süreç çocuğunuzun gelişim sürecinin bir parçasıdır ve yanlış bebeveyn tutumları süreci kötü etkileyebilir.

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığını birkaç madde içerisinde sizin için düzenledik. Çocuğum neden tırnak yiyor? Tırnak yemesine nasıl engel olabilirim? diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Tırnak Yeme Hastalığı

Tırnak yeme hastalığı çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de sıklıkla görülür. Tıpta ‘’onikofaji’’ ismini alır. Bu davranış, dürtü kontrol bozukluğu grubunda yer alır. Kişi, özellikle stres anında bu eylemi gerçekleştirir.

Ortalama 3 yaşlarındayken çocuklar tırnak yemeye başlar. Her 10 çocuktan 3’ü bu problemi yaşamaya başlar. Ergenlik sürecine kadar da devam ettirir ve sürdürürler. Tırnak yemenin yerini parmak emme, dudak emme ve ısırma, başka maddeleri ağza alma gibi davranışlar alabilir.

Çocuklar Neden Tırnak Yer?

Psikolojik, genetik ve/veya çevresel sebeplerden yana çocuğunuz tırnak yiyor olabilir.

Bebeklikte ortalama 5. Ayla birlikte çocuklar parmak emmeye başlar. Bu davranış yerini tırnak yeme alışkanlığına bırakabilir. Ayrıca çocuklar taklit etmeye ve rol model almaya da oldukça eğilimlidir. Ailesinden veya arkadaşlarından birilerinin tırnak yemesi, onlara da bu davranışı kazandırabilir.

Genetik faktörler de oldukça önemli sebepler taşır. Tırnak yeme davranışı temelinde kaygı bozukluğu, anksiyete de taşıyabilir. Genetiğinde bu sorunlara sahip çocuklar dolaylı olarak tırnak yeme alışkanlığına sahip olabilir.

 

Özellikle kız çocuklarında sıklıkla görülen bu davranış duygusal problemlerden yana da kaynaklanıyor olabilir. Boşanan ya da sorun yaşayan bir ailede olmak, ilgi ve sevgi görememek, kıskançlıklar ve daha birçok sebep olabilir.

Yeni doğacak kardeş, sevilen birisinin kaybı, yas süreçleri, maddi ve manevi zor süreçlerden geçmek, sevgisizlik, ilgisizlik ailesi tarafından sıklıkla eleştirilmek gibi problemler çocuklarda bu davranışa dönüşebilir.

Bu sebepler tırnak yeme davranışında sıklıkla görülen ortak nedenlerdir. Çocuğunuzu, gelişim düzeyini, psikolojik öyküsünü en iyi sizler bilirsiniz. Bu sebeple çocuğunuzla daha yakından ilgilenerek sorunun kaynağını keşfetmeye çalışmalısınız.

tirnak-yeme

Bebeveynler Neler Yapabilir?

 

  • Rol Model Olduğunuzu Unutmamalısınız.

 

Çocuğunuzu sıklıkla uyarırken, etrafındaki yakınlarının, aile üyelerinin tırnak yeme alışkanlığına da dikkat etmelisiniz. Çocuğunuz en büyük rol modelleri sizlersiniz. Sizin böyle bir alışkanlığınız olduğu için, sizi taklit ediyor olabilir. Bu sebeple, değişime önce kendinizden başlamalısınız.

 

  • Yüksek Tepkilerden Kaçınmalısınız.

 

Tepkilerinizin dozu fazla olursa çocuğunuz olumsuz etkilenebilir. Sıklıkla çocuğunuzu bu konuda uyarmanız, ‘’bebek gibisin ‘’ gibi alaycı ifadeleriniz, elini ağzından çekmeniz beklediğiniz sonuçlara sizi ulaştırmayabilir.

Çocuğunuz, tırnakları üzerinde ilgisini daha fazla toparlayabilir ya da sizinle inatlaşmaya çalışabilir. Bu sebeple, çocuğunuzu sıklıkla uyarıp dikkati tırnaklarda toplamak yerine, dikkatini farklı yere odaklamaya çalışabilirsiniz.

 

  • Çocuğunuzla İlgilendiğinizden Emin Olmalısınız

 

Çocuğunuzla yeterince ilgilendiğinizi düşünüyor musunuz? Birçok çocuk ailesi tarafından yeteri kadar ilgi ve sevgi görmediği için kaygı dolu bir hayat yaşayabiliyor. Kaygı da onların yaşamında tırnak yeme alışkanlığı olarak yerini alabiliyor.

 

Bir bebeveyn olarak zor bir yaşantınız olabilir. Eşinizle probleme, yoğun iş hayatına, sağlık sorunlarına sahip olabilirsiniz. Hayatınızdaki olaylar siz ne kadar istemeseniz de çocuğunuzu etkileyebilir. Çocuğunuz ilgiden eksiklik yaşamasının yanı sıra sizin için de kaygı duymaya başlayabilir.

 

Ya da yeni bir kardeş geliyor olması anne babasının ilgisini kaybedeceğini kaygısıyla çocuğunuzu bu davranışa sürükleyebilir. Bu ve bunun gibi birçok sebep çocuğunuzda kaygı uyandırabilir. Çocuğunuzun kaygılarını en iyi siz anlayabilirsiniz. Her koşulda elinizden gelen en iyi şekilde çocuğunuzla ilgilenmeye özen göstermeye çalışmalısınız.

 

  • Çocuğunuzun Geçiş Dönemlerine Dikkat Etmelisiniz.

 

Özellikle çocuklar okula başlama dönemlerinde birçok olumsuz duyguyu hissetmeye başlarlar. Yeni bir öğretmenle tanışma, öğretmeninin onu başarısız bulma ihtimali, arkadaşlarıyla yaşayabileceği iletişim problemleri, sınıf içerisindeki rekabet ve bunun gibi kaygılandırıcı sebepler çocuklarda özgüven problemine yol açabilir.

Çocuğunuzla iyi iletişim kurmak, geçtiği süreçlere eşlik etmek, kaygıları üzerinde konuşup onu rahatlamaya çalışmanız en sağlıklı yollardan birisi olacaktır.

 

  • Tırnak Ürünleri Kullanabilirsiniz.

 

Halk arasında sıklıkla başvurulan yollardan birisi de oje gibi tırnak ürünlerine yönelmektir. Kimyasal içerik bulundurmayan, zararsız tırnak ürünleriyle çocuğunuzu tırnak yemekten alıkoyabilirsiniz.

Çocuğunuzu, gelişim düzeyini, psikolojik öyküsünü en iyi sizler bilirsiniz. Bu sebeple bir kaşif gibi sorunu araştırmalı, bir arkadaş gibi dinleyici olmalı, bir anne/baba gibi kucaklayıcı olmalısınız.

Tırnak yeme problemi, çocuklar için ilk yaşlarda her şeyi ağızlarına götürdükleri için zevkli bir aktiviteyken 3-4 yaşlarında bırakılmış olması gerekir. Bu aşamada çözüme kavuşmamış problem, ileriki yaşlarda hatta yetişkinlikte bile sürdürülebilir.

Bir bebeveyn olarak sürece bilinçli yaklaşmaya hep özen göstermelisiniz. Çocuğunuz neden tırnak yiyor diye sorgulamalısınız. Onunla sağlıklı iletişim kurarak kaygılarına ve sorunlara çözüm yolu aramalısınız.

Korkutmadan, cezalandırmadan, eleştirmeden durmalısınız. Sevgi ve güven içerisinde yaklaşarak çocuğunuzun duygularını ve düşüncelerini size açmasına olanak tanımalısınız. Etrafındaki insanların rol model olduğunu unutmamalı, çevreye de dikkat etmelisiniz.

Fakat çabalarınıza rağmen tırnak yemeye devam ediliyorsa alanında uzman psikologlara danışmaktan çekinmemelisiniz. Size anlatamadığı kaygılarını, davranışının altından yatan sebepleri bulmakta gereken tedaviden kaçınmayarak çocuğunuza destek olmalısınız.

YouTube video

Bu yazımızı da ziyaret etmeyi unutmayın.

Çocuğunuzun Uyum Bozukluğu Davranış Bozukluğuna Dönüşmesin –  https://www.bebek.com/cocugunuzun-uyum-bozuklugu-davranis-bozukluguna-donusmesin/

Psikolog Hanife Erdoğdu

Instagram: https://www.instagram.com/psikologhanife/

Post navigation

Bir yanıt yazın