cocuklar-icin-dogal-ilaclar

Çocuklar İçin Doğal Bitkisel İlaçlar

Anne babalardan son yıllarda çoğu kez “Doktor hanım, bu hastalığı ilaçsız atlatabilir miyiz?” “Kullanabileceğimiz doğal ilaçlar var mı?” gibi sorular duymaya başladım.Bu da aslında beni çok sevindiriyor çünki çocuklarda ilaç konusunda çok dikkatli olmanın gereğine yürekten inanıyorum. Özellikle de grip, soğuk algınlığı ilaçları ve antibiyotikler söz konusu olduğunda.

Neden mi? Çocuklarda görülen üst solunum yoluna dair enfeksiyonların en az %80 inin viral olduğunu biliyoruz. Bunlar da aslında kendi kendine ve vücudun kendi direnciyle geçiyor. Antibiyotikler aslında hiç işe yaramıyor(.üzerine ikincil bir bakteri enfeksiyonu ilave olmadıkça) soğuk algınlığı ilaçları da yanlızca semptomları gideriyor. Hastalığın gidişatına bir faydası olmuyor. Antibiyotikler direnç oluşturma açısından sakıncalı olabiliyor. Soğuk algınlığı ilaçları da yeterince güvenli değil.çocuklarda kullanım için. O zaman ilaçlar yerine doğal çarelere başvursak? Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarda hangi doğal tedavileri kullanabiliriz. Tabii bunlar yalnızca viral hastalıklar için geçerli.

Çocuklar İçin Doğal Bitkisel İlaçlar

Çocuğunuzda viral enfeksiyon başlıyorken; Dinlenme ve dengeli beslenme çok önemli. Çocuğun dinlenmesi hastalığın gidişatını engelleyebilir. Evde sıcak bir ortamın ve sevginin iyileştirici olduğu unutulmamalı. Bu aşamada bol sıvı almak önemli. Çocuğunuzun beslenmesi gökkuşağı şeklinde olmalı. Neden mi? Gökkuşağının her rengindeki sebze ve meyveler vücut direncini arttırmak için önemlidir ve özellikle hastalık başlangıcında önemlidir. Ancak iştahı kapanmış da olabilir o zaman hiçbir şey yemek istemeyebilir. O zaman da meyve ve sebze suları vermek iyi bir çaredir. Bu da olmuyorsa vitamin takviyesi yapılır.

Gökkuşağı Beslenmesi

Mor (erik, üzüm-yazın kuru kışın taze) potasyum. betakaroten ve folik asit bulunduruyorlar

Kırmızı(domates, çilek)betakaroten ve likopen bulunduruyorlar, bağışıklık sistemi için önemli ayrıca yine kırmızı olan nar önemli bir antioksidan

Turuncu (turunçgiller, havuç, papaya) betakaroten, bol C vitamini var. Hatta greyfurtta salisilik asit (aspirin içeriği-enflamasyona karşı) bile var.

Sarı(limon, ananas, elma, armut)

Yeşil (ıspanak, tere, roka, lahana) bol c vitamini ve antioksidan var.

Karışık meyve suları yapmakta fayda var. Elma nar ve turunçgiller gibi ekşi tatları nötralize edebilir.

Çocuklar İçin Doğal Bitkisel İlaçlar

Semptomlar İçin Neler Yapılabilir?

1-Burun Akıntısı ve Burun Tıkanıklığı İçin

Burunun tıkanması pek çok problemi beraberinde getirir. Burnun akması ise iyi bir şeydir. Burun akıntısını durdurmaya gerek yoktur. Burun tıkandığında ise en önemlisi burunu açmaktır. Çünki burun çok tıkalı kalırsa kulak enfeksiyonu ya da alt solunum yolu enfeksiyonu gelişebilir. Burunu açmak için en uygun ve doğal çözüm serum fizyolojiktir. Serum fizyolojiği bazen her saat başı ya da iki saatte bir kullanmak gerekir. Hiç bir sakıncası yoktur. Evde de bir litre kaynamış soğumuş suya 1 tatlı kaşığı tuz koymak suretiyle hazırlanabilir. Serum fizyolojiği bir burun deliğine uygularken diğerini kapatmak daha etkilidir. Ancak çok basınç hissi oluşuyorsa kesilmelidir. Burun yıkamak için özel olarak yapılmış setler de kullanılabilir. Kulağında problem olan çocuklara dikkat etmek gerekir. Bebekler için tek kullanımlık serum fizyolojikler kullanılmalı. Ancak bir defada bir tane bitirilmelidir.

Burun akıntısı ve tıkanıklığı için ökaliptüs yağı giysilere ve yatak çarşaflarına damlatılabilir. Banyoda da ökaliptüs yağı kullanılabilir. Banyo yaptırmanın faydası vardır.

Burun akıntısı ve tıkanıklığı için ayrıca nane, limon zencefil karışımı ile yapılan çaylar iyi gelir. Tere de iyi gelir. Soğuk buhar faydalıdır. Ancak allerjisi olan çocuklara dikkat, faydadan çok zarar verebilir,

2-Öksürük İçin

Oldukça etkin olan aşağıdaki karışımı hazırlayabilirsiniz. Bal, limon, zencefil (tabii balın bir yaş altındaki çocuklara verilmemesi gerektiği unutulmamalı) İki çobra kaşığı sıcak suyun içine bir corba kaşığı bal, bir çay kaşığı kadar limon, bir tatlı kaşığı kadar da ince rendelenmiş taze zencefil. Bu karışım günde üç defa kaşık kaşık çocuğa verilebilir. Çalışmalar balın etkisinin öksürük şuruplarından fazla olduğunu gösteriyor. Limon doğal bir antiseptik ve C vitamini kaynağı. Zencefil ise doğal bir antihistaminiktir.

Öksürük için ısıtılmış dut pekmezi de iyi gelir.

Aynı zamanda öksürük için kullanılan bir tedavi de siyah turpun içini oyup bal ile doldurmak ve sabaha kadar bekletmek ve sabah bu balı çocuğa içirmektir.

3-Boğaz Ağrısı İçin

Bakteriye bağlı bir boğaz enfeksiyonu olmadığından emin olduktan sonra, tuzlu su ile yapılmış gargara ve yine bal limon karışımı çok faydalıdır. Doğal bal kullanılmalıdır. Bir çorba kaşığı balla bir çay kaşığı limon, iki çorba kaşığı suda eritilerek kaşık kaşık verilebilir.

 

Post navigation

Bir yanıt yazın