Çocuğunuza Evcil Hayvanının Öldüğünü Nasıl Açıklarsınız?

Çocuğunuza Evcil Hayvanının Öldüğünü Nasıl Açıklarsınız?

Ölüm çocuklara açıklamak için seçilmiş en zor gerçektir. Hepimiz bunu nasıl yapacağımızı düşünür, kimimiz ertelemeyi, kimimiz yalan söylemeyi, kimimiz ise gerçekle yüz yüze gelmeyi seçeriz. Evet bu durumun her ebeveynler hem de çocuklar için hiç kolay olmadığını biliyoruz. Anma yapılacak en doğru şey dürüst olmak ve çocuğunuzla onun yaşına ve duygusal olgunluğuna göre bir açıklama yapmaktır.

Peki Çocuklar Bu Durumu Nasıl Algılıyor?

2 Yaşın Altındaki Çocuklar:

Çocuklar hayvanın yokluğunu fark ederler ama ölümü anlayamazlar. Durumu karşılayış şekilleri aslında o anda evdeki diğer üyelerin karşılayış şekline paraleldir. Çocuk ortamdaki sıkıntı ve stresi hissederek rahatsız olabilir. Ama bu ölümü anladığı için değil sadece ebeveynlerin duygularını hissedebildiği içindir.

2-5 Yaş Arasındaki Çocuklar:

Çocuklar hayvanın yokluğunu fark ederler, onu bir oyun arkadaşı olarak özlerler ama bu durumu sevdikleri birinin kaybı olarak algılayamazlar. Ölümü geçici bir durum olarak düşünebilirler, yapraklar ölür ama baharda yeniden açarlar gibi bir yaklaşımı hayvanları için de gösterebilirler. Etraflarında oluşan travma ve stres ortamını algıladıklarında ise bazı davranış problemleri gösterebilirler, örneğin uzun süreli parmak emme ya da altına yapma gibi…

5-9 Yaş Arasındaki Çocuklar:

Bu yaşlarda çocuklar ölümü kalıcı bir durum olarak algılamaya başlarlar. Hayali arkadaşlar ortaya çıkabilir, Çocuğunuz hayvanı ile hayalinde oynuyor ya da konuşuyor olabilir. Bu ölüm olayını inkar etmeye çalışmasının bir göstergesi olabilir. Böyle bir davranışla karşılaştığınızda çocuğunuz takip edin ve uzun süre bunu devam ettirdiğini fark ettiğinizde bir uzmandan yardım alın. Ayrıca bu dönemde çocuklar bazen düşündükleri şeyler ile gerçekleşen şeyler arasında doğrudan bir ilişki olduğunu düşünebilirler.

Örneğin köpeğinin ölümden bir gün önce tesadüfen onun ölmesini aklından geçirmiş olabilir, ertesi gün köpeğinin öldüğünü öğrenince kendi düşüncesi ile sonucun ilişki olduğunu düşünüp kendini suçlu hissedebilir. Çocuğunuzun bu durumu kendi suçu gibi algılayıp algılamadığından emin olun ve onun ölüm olayı arasında hiçbir bağlantı olmadığını çocuğunuza anlatın.

Neler Yapabilirsiniz?

  • Çocuğunuza karşı dürüst olun ve ona doğruyu söyleyin. Çocuğunuza hayvanının uyuduğunu ya da gittiğini söylemek onu hem tedirgin edecek hem de aklının karışmasına, güven kavramını sorgulamasına neden olacaktır. Bu nedenle ona gerçeği söylemek en doğru çözüm olacaktır. Çocuğunuza “Pamuk öldü, bu artık onu bir daha göremeyeceğimiz anlamına gelir” diye bir açıklama yapabilirsiniz. Özellikle küçük yaşlardaki çocuğunuzun kendini tekrarlamasına hazır olun, size sıklıkla ölen hayvanının nerede olduğunu sorabilir. Sabırlı olup lütfen gereken açıklamayı ona yapın.
  • Tüm sorularına cevap vermeye özen gösterin, kendi duygularınızı da onunla paylaşın ve ona sarılmayı unutmayın.
  • Çocuğunuzun duygularından emin olun. Bu olaydan sonra çocuk sevdiği şeylerin birer birer ölüp onu terk etmeye başlayacağını düşünmeye başlayabilir. Onunla konuşarak hayvanların ve insanların farklı biyolojik yapıları olduğunu insanların genelde uzun yıllar yaşadığını anlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzla evde ölen hayvanınıza ait bir köşe yaratabilirsiniz. Buraya onun sevdiği eşyaları, fotoğraflarını, çocuğunuzun çizdiği resimlerini koyabilirsiniz. Bunu üzüntülü günleri uzatmak, acıyı unutmamak gibi düşünenler olabilir, aksine bu tip bir aktivite çocuğun duygularını daha kolay ifade etmesine ve normal sürece daha kolay geri dönebilmesine yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuza hemen yeni bir hayvan alarak diğerini unutturmaya çalışmayın. Süreci tam anlamıyla yaşayabilmesi için çocuğunuza zaman verin, o kendini hazır hissettiğinde sizinle bunu zaten paylaşacaktır.
  • Asla veterineri ya da diğer kaynakları suçlamayın.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi hakkında makaleler için https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 🥰[/box]

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Korona Virüse Karşı Bebeğiniz için Evde Güvenlik Önlemleri

Çocuklara Küsmek Sorunları Çözer mi?

İnternetin Çocuklar Üzerindeki Etkileri