Bıngıldak Nedir? Bebeklerde Bıngıldak Neden Önemlidir?

Bıngıldak Nedir? Bebeklerde Bıngıldak Neden Önemlidir?

Bıngıldak, bir bebeğin kafatası üzerinde bulunan ve parmaklarımızla hissedebildiğimiz yumuşak bir bölgedir. Bebeklerin kafatası toplam 6 ayrı kemiğin birleşmesinden oluşur. Bu kemiklerin birleşme yerlerinde kalan ve yumuşak dokuyla kaplı alanlar bıngıldak olarak adlandırılır. Her ne kadar anne karnında 6 adet bıngıldak alanı bulunsa da doğumda bunların çoğu kapanır ve yalnızca ön ve bazen arka bıngıldak açık kalır. Bıngıldak, bebeğin beyin gelişimine ve doğum sırasında kafa kemiklerine esneklik sağlayarak bebeğin başının doğum kanalından daha kolay geçmesine olanak sağlar.

Bıngıldağın kapanma süresi bebekten bebeğe farklılık gösterir. Arka bıngıldak doğumda kapalı olabilir, açıksa da en geç 2-3 ay içinde kapanır. Ön bıngıldak ise genellikle 9-18 ay arasında kapanırken bazı bebeklerde bu süre 24 aya kadar uzayabilir. Bıngıldak, çok erken veya çok geç kapanırsa, bebeğin beyin gelişimi ve kafatası şekil bozuklukları açısından değerlendirilmesi gerekir. Bu durum, bazı hastalıkların veya genetik bozuklukların belirtisi olabilir. Özellikle ön bıngıldağın 3 aydan erken kapanması durumunda bebeğin baş çevresisin olağan hızda büyüyüp büyümediği ve bebeğin nöromotor gelişimi yakın takip edilir. Gerektiğinde bazı kan testleri ve radyolojik görüntülemeler planlanabilir.

Bebeklerde bazen ön bıngıldakta nabız vurusu ile eşzamanlı hafif atımlar gözlenebilir. Özellikle bebek ağlarken daha belirgin olabilen bu durum zararsız normal bir durumdur.

Bıngıldağın özel bir bakıma ihtiyacı yoktur, gerektiğinde bebeğin kafasının nazikçe yıkanması ve kurulanması yeterlidir. Bıngıldak, sert bir darbe almadıkça kolay kolay zarar görmez, ancak bıngıldakta belirgin şişme, çöküklük, kanama, enfeksiyon veya açık yara gibi anormal bir durum fark edilirse hekime başvurulmalıdır.

Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ozan Uzunhan

Bebek Bakımı ile ilgili tüm makalelerimizi incelemek için tıklayın!

https://www.bebek.com/bebek/bebek-bakimi/

Aklınıza takılanları yorum olarak belirtebilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın