cocukla-deprem (1)

Bebekli Evde Deprem!

Deprem Öncesi ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

coukla-depremDepremler maalesef önceden tahmin edilmesi oldukça güç olan doğal bir afettir. Bu nedenle her zaman hazırlıklı olmak en iyisidir. Bir de minik bir bebeğiniz varsa, bu konuda daha duyarlı olmakta fayda var. O zaman deprem öncesinde ve esnasında alınabilecek önlemler nelerdir, gelin birlikte bakalım.

 

Deprem Öncesinde:

  • Ayrı olduğunuz, dışarıda farklı mekanlarda bulunduğunuz zamanlarda birbirinize ulaşamadığınız takdirde buluşabileceğiniz ortak bir alan belirleyin.
  • Her ihtimale karşın ilkyardım eğitimi alın.
  • Evinizdeki düşebilecek büyük eşyaları sabitleyin. Özellikle bebeğinizin uyuduğu odada buna daha çok özen gösterin.
  • Evinizin belirli noktalarına su, ilkyardım seti ve yangın söndürücü gibi malzemeler koyun.
  • Evinizde kolayca erişebileceğiniz birkaç noktaya el feneri koyun.
  • Evinizde deprem için en güvenli noktayı belirleyin ve aile bireylerinize acil durumda o noktada buluşacağınızı söyleyin. Bu, sağlam bir masanın altı olabileceği gibi, dolgun ve hacimli bir koltuğun yanı da olabilir. Genellikle kapı çerçeveleri güvenli yerler olarak belirlense de kapı kasası sağlam değilse pek de güvenilir olmayacaktır. Yakınınızda başınıza düşebilecek eşya olmamasına dikkat edin.
  • Eğer hamileyseniz, seçtiğiniz hastaneye gidememeniz durumunda kafanızda size yakın alternatif bir sağlık kuruluşu belirleyin.
  • Acil durumlarda yanınıza almanız gereken bir kit hazırlayın. Minik bir bebeğiniz varsa bu kiti; bebek maması, giyecek, ayakkabı, termometre, bebek ağrı kesicileri, çocuk bezi ve mendil gibi ihtiyacınız olabilecek eşyalarla doldurun.
  • Çocuğunuz sizi anlayacak yaştaysa onunla deprem hakkında konuşun. Yaşına uygun kelimeleri seçerek ona en uygun şekilde durumu anlatın.
  • Çocuğunuz okula veya kreşe gidiyorsa gittiği kurumun afet planını öğrenin. Tahliye planlarını öğrenmeniz, acil bir durum esnasında yavrunuza daha kolay ulaşabilmenizi sağlar.
  • Çocuğunuzun gittiği kurumun iletişim bilgilerini daima güncel tutun. Acil bir durumda ulaşabileceğiniz birileri mutlaka olmalı.

Deprem öncesinde yapmanız gereken şeyleri yerine getirdikten sonra deprem sırasında ve sonrasında da yapmanız gereken birtakım şeyler olacaktır.

Deprem Sırasında Evdeyseniz:

  • Deprem sırasında evinizdeyseniz, deprem öncesinde belirlemiş olduğunuz güvenli alana çocuğunuzu da alarak geçin. Çocuğunuzu göğsünüzde tutarak onu koruma altına alınız ve sarsıntı bitene kadar bekleyin.
  • Bir elinizle bebeğinizi kavrarken diğer elinizle destek alabileceğiniz sağlam bir zemine tutunun.
  • Bu esnada etrafınızda üzerinize devrilebilecek eşya, pencere ve cam olmadığından tekrar emin olun.
  • Deprem durduğu anda saklandığınız yerden çıkarak güvenli bir şekilde dışarı çıkın. Peşinden artçı şoklar gelebilir.
  • Binayı tahliye ederken asla asansörü kullanmayın. Elektrik kesintisi olabilir ve asansörde kalabilirsiniz. Bu nedenle yüksek katlarda otursanız dahi asansör kullanmayı aklınızdan geçirmeyin.
  • Merdivenlerden inerken sakin olun. Panik yapıp kendinize ve bebeğinize zarar vermek istemezsiniz.
  • Bebeğinizi kucağınıza alarak taşıyın. Evi tahliye ederken puset ve bebek arabası gibi sizi ağırlaştıracak eşyalardan uzak durun.
  • Eğer çocuğunuz kucağınızda taşıyamayacağınız kadar büyükse, elinden tutarak birlikte dışarı çıkın. Çocuğunuzu asla yanınızdan ayırmayın.
  • Dışarı çıktığınızdaysa belirlenen acil toplanma alanına gidin.

Deprem Sırasında Kalabalık Bir Yerdeyseniz:

  • İnsanlar deprem anında panik ve kaos ortamı yaratabilirler. Özellikle yanınızda bebeğiniz varsa bu sizin için tehlikeli olabilir. O nedenle mümkün olduğunca kalabalık ve kaostan uzak durmaya çalışın.
  • Çocuğunuzu yanınıza alarak güvenli bulduğunuz bir yere geçin ve deprem bitene kadar orada bekleyin.
  • Araçtaysanız aracınızı uygun bir yerde durdurarak sarsıntının geçmesini bekleyin. Çünkü deprem anında yollar zarar görebilir veya tabelalar zarar görerek üzerinize düşebilir. Park ettiğiniz alanda tabela, sokak aydınlatması gibi üzerinize düşebilecek şeylerin olmamasına dikkat edin.

Deprem Sonrası Korkan Çocuğunuza Nasıl Yaklaşmalısınız?

Deprem anında biz yetişkinler bile çok korkarken minik bebeklerimizin korkması oldukça normaldir. Bu noktada ona nasıl yaklaştığınız çok önemli. Öncelikle eğer anlayacak yaştaysa mutlaka deprem öncesi bu doğal afet hakkında onun anlayacağı bir dilde ona açıklamalarda bulunmuş olmalısınız. Bebeklikten çıkmış bir çocuğunuz varsa deprem onu daha çok etkileyebilir.

Bilirsiniz ki bu yaştaki çocukların hayal gücü oldukça yüksektir. Hayal dünyasında kurduğu şeyler mantıklı bir şekilde ona açıklanmazsa, bu korku onda yer edinerek ileride başka problemler yaşamasına temel hazırlayabilir. Bu nedenle çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlayacak şekilde onu yönlendirin.

cocukla-deprem (2)

Depremde siz de oldukça korkacaksınız; ancak unutmayın yanınızda korumakla görevli olduğunuz bir minik var. Her ne kadar korkuyorsanız korkun, korkunuzu yavrunuza belli etmemeye çalışın ki kendisini güvende hissedebilsin. Aksi halde süper kahraman olarak gördüğü sizi bile korku içerisinde görürse emin olun kendini güvende hissedemeyecek ve büyük korkular yaşayacaktır. Ona her şeyin yoluna gireceğini söyleyin; fakat buna önce siz inanın.

Önemli Bilgi: Depremi evde yaşadıysanız ve sonrasında eve girdiğinizde çocuğunuzun evdeki birtakım şeylerden korktuğunu fark ediyorsanız, onu rahatlatacak fiziksel temasa geçerek yaşanan olayın korkutucu olduğunu, ancak annesi babası olarak onun her zaman yanında olduğunuzu güzel bir dille mutlaka açıklayın.

Korkularını asla küçümsemeyin, koskoca kız oldun ya da erkek adam korkar mı gibi cümleler sarf etmeyin. Korkularını kabul edin ve hazır olduğunda onunla konuşun. Çocuğunuza belki doğal afetin tam olarak ne oluğunu ve neden böyle bir şeyin olduğunu açıklamakta zorlanabilirsiniz. Ama bunu anlayabileceği bir şekilde hikayeleştirerek veya bildiği bir şekilde örneklendirerek anlatırsanız, emin olun sizi anlayacaktır. Umarız asla büyük ve yıkıcı doğal afetlerle karşılaşmayız ve miniklerimiz böyle korkularla karşı karşıya kalmazlar. Ancak yine de bu doğal afete hazırlıklı olmanızda, depremden korunmanın yolları nelerdir sorusunun cevabını bilmenizde büyük fayda var.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Sağlığı Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz?

Ateş Ölçer Nasıl Seçilir?

Bebek Diş Fırçası Seçerken Bilmeniz Gerekenler