bebeklerin-agzi-neden-kopurur

Bebeklerin Ağzı Neden Köpürür?

Anne olmak oldukça güzel bir duygudur. Fakat dünyaya yeni bir birey getirmenin birtakım sıkıntıları vardır. Bilmediğiniz birçok şeyi öğreneceğiniz bir süreçtir. Minik yavrunuzda var olan tüm değişiklikler sizin için oldukça farklı tecrübeleri barındırır.

En ufacık bir şeyde bile evham yapmanız. Ortaya çıkan en küçük şeyde bile acaba bu durum doğal mıdır? Bunun bebeğime bir zararı olur mu? Gibi sorular kafanızda döner durur. Bu yazımızda annelerin merak ettiği bebeklerde ağızdan köpük gelmesi konusunu ele alacağız.

Bebeklerde Ağızdan Köpük Gelmesi Nedenleri:

Bebeklerde bu durumun oluşmasının birçok sebebi vardır. Bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri ise bebeğinizin içinde bulunduğu ay olmalıdır. Ağızdan köpük gelmesi durumu, aylara göre bebeklerin yaşadıkları değişimlerin belirtilerinden biri olabilmektedir. Bununla birlikte ağızda köpüklenme birtakım hastalıklarında habercisi olabilmektedir.

Yenidoğan Bir Bebekte Ağızdan Köpük Gelmesi:

Yukarıda bebeklerin durumlarının içlerinde bulundukları aylara göre değerlendirilmesinin doğru olacağından bahsettik. Yeni doğmuş bir bebekte ağızdan köpük gelmesi oldukça normal bir durumdur. Bu durumun iki sebebi olabilir. Bunlar:

  • Yenidoğan bebeklerin dil ve yutkunma hareketlerinin yeterince gelişmemiş olması,
  • Özellikle yeni doğmuş bebeklerde sıkça rastlanan “pamukçuk” oluşumu.

Yenidoğan bir bebekte ağızda köpüklenme yukarıda sayılan nedenlerden dolayı olabilmektedir. Bebeğinizin ağzında var olan pamukçuk oluşumuyla ilgili tespitleriniz mevcut ise bu konuyla ilgili çocuk doktorunuza başvurmanızda yarar olacaktır. Pamukçuk birçok bebekte yaşanabilen ve oldukça basit şekilde tedavi edilecek bir durumdur.

Diş Çıkarma Öncesinde Ağızdan Köpük Gelmesi:

Bebekler 6. ve 7. aylardan itibaren diş çıkarma dönemlerine girerler. Bu dönemde diş çıkaran bir bebeğin ağzında köpüklenme olması oldukça normal bir durumdur. Elbette her bebek 6. aydan itibaren diş çıkaracak diye net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır.

Bazen bebekler bu dönemlerin öncesi veya sonrasında da diş çıkarabilirler. Bebeğinizin ağzında bir köpüklenme söz konusu ise diş çıkarıp çıkarmadığını kontrol etmeniz endişenizi gidermek için mantıklı olacaktır.

Yukarıda yer alan başlıklar bebeğin içinde bulunduğu dönemlerden kaynaklanan nedenlerdir. Bunlar oldukça normal belirtilerdir ve endişe edecek bir durum söz konusu değildir. Bebeklerde ağızdan köpük gelmesi tüm bu dönemsel sebeplerin dışında birtakım hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Bunların ne olduğunu ele almakta da fayda olacaktır.

  • Reflü: Bebeğinizi emzirdikten sonra veya biberonla beslenme sonrasında ağzından köpük geliyorsa bu size reflü olma ihtimalini düşündürebilir. Köpüklenmenin sebebinin reflüden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için çocuk doktorunuza durumu bildirmenizde fayda olacaktır. Doktorunuz bebeğinizin gerekli tetkik ve muayenelerini yaptıktan sonra sizi yönlendirecektir.
  • Bebeğin Yetersiz Beslenmesi: Eğer bebeğinizin ağzında köpüklenme durumu söz konusu ise bebeğinizin yeterince beslendiğinden emin olmanızda fayda olacaktır. Yetersiz sıvı alımı bebeklerde ağızda köpük oluşumunun nedenlerinden biridir.
  • Epilepsi: Herhangi bir tetikleyici olmaksızın tekrar eden bilinç kaybı ya da bilinç bozulması olarak ortaya çıkan hastalıktır. Bazen büyük ataklarla ortaya çıkabilir. Fakat bebeklerde anlaşılması zor olabilir. Bu hastalığın belirtileri arasında ağızdan köpük gelmesi olduğunu unutmamak gereklidir.Elbette sadece bu belirtiyle epilepsi olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Ağızdan köpük gelmesi ile birlikte bebekte ani sıçrama, gözlerde sabitlenme, başın aniden boşa düşmesi gibi belirtiler yaşıyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurmanızda fayda olacaktır.
  • Havale: Enfeksiyonlar nedeniyle ateşlenen bebeğin kendinden geçmesi durumudur. Belirtileri arasında ağızdan köpük gelmesi de vardır. Elbette bunun yanında dişlerde kilitlenme, gözlerin bir noktaya takılıp kalması gibi belirtilerde eşlik etmelidir.
  • Zehirlenmeler: Bebek eğer ek besin döneminde ise aldığı besinlerden dolayı zehirlenmeler olabilmektedir. Zehirlenme durumlarında da bebekte ağızda köpüklenme olabilmektedir. Böyle bir durumdan şüphelenmeniz durumunda hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

dis-cikarma-oncesinde-agizdan-kopuk-gelmesi

Bebeklerde Ağızdan Köpük Gelmesi Durumunda Yapılabilecekler:

  • Beslenme Şeklini ve Sıklığını Ayarlamak

Bebeğin ağzında köpürmenin nedenlerinden biri besleme şeklidir. Bebeğinize normal öğünlerinde aldığı süt miktarını biraz daha artırmalısınız. Çoğalttığınız süt miktarının köpürmeyi önleyici etkisinden faydalanabilirsiniz. Biberonla beslenen bebekler için kolay bir yöntemdir. Normalde aldığı öğündeki süte miktarını biraz daha artırarak bunu sağlayabilirsiniz.

Fakat bununla birlikte kullandığınız biberon ucuna da dikkat etmelisiniz. Hızlı akışı olan bir uç, bebek sütü içerken daha çok hava almasına ve onun ağzında köpüklenme olmasına neden olabilir. Eğer bebeğiniz anne sütüne devam ediyorsa emzirmeyi biraz daha sıklaştırarak bunu sağlayabilirsiniz.

  • Beslenmeden Sonra Bebeğin Gazını Çıkarmak

Bebek beslendikten sonra gazını çıkarmak hem bebeği daha rahatlatacaktır hem de ağzında oluşabilecek köpüklenmeyi aza indirecektir. Bebek beslendikten sonra yüzünü göğsünüze yaslayarak sırtını sıvazlamak suretiyle gazının çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Bebekte Reflü Olup Olmadığının Tespiti ve Alınacak Önlemler:

Yine bebek beslendikten sonra ağızdan gelen köpük size reflü ihtimalini düşündürebilir. Böyle bir durumun varlığından şüpheleniyorsanız bunu doktorunuza bildirmenizde fayda olacaktır. Doktorunuzun uygun bulduğu tedavilerin yanı sıra bebekler için üretilen reflü yastıklarını kullanabilirsiniz. Özellikle yatış pozisyonundan dolayı reflü daha da artacaktır. Bebeği bir miktar dik konumda yatırmak faydalı olabilecektir.

  • Ateşli Hastalık Durumları ve Alınacak Önlemler:

Eğer bebeğiniz ateşli bir hastalık geçiriyorsa bu size enfeksiyon olma olasılığını düşündürebilir. Bebeğin hasta olması da ağızda köpüklenmeye sebep olacağından böyle bir şüphe içindeyseniz en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız. Uygun görülen tedaviye vakit kaybetmeden başlamalısınız.

  • Bebeğin Yediği Besinlerin Kontrollerini Sağlayarak Vermek

Bebekte ağızda oluşan köpük durumunun nedenlerinden bir tanesi de zehirlenmedir. Özellikle ek gıdaya geçen bebeğinize vereceğiniz besinlerin taze olmasına özen göstermelisiniz. Önlemleri en başından almak en doğru davranış olacaktır.

bebeklerde-agizdan-kopuk-gelmesi-durumunda-yapilabilecekler

Endişe Verecek Diğer Durumlar:

Bebeğin ağzından gelen köpüğün renginin farklı olması durumunda bu enfeksiyon ya da altında yatan başka bir sorunun habercisi olabilir. Ağızdan gelen köpüğün mavi, yeşil, sarı, mor, siyah gibi renklerde olduğunu tespit ettiyseniz hiç vakit kaybetmeden bir uzmana görünmenizde fayda olacaktır.

Bebeklerde ağızdan köpük gelmesi konusunu ele almaya çalıştık. Aslında bunun her bebekte yaşanan doğal bir durum olduğunu bilmelisiniz. Genel olarak endişe etmenizi gerektirecek bir şey olmamakla birlikte bebekte var olan diğer belirtileri de takip etmenizde fayda olacaktır.

Özellikle köpüğün rengi ve köpüklenmeyle birlikte çıkan bulguları tespit ederek ilerlemenizde fayda olacaktır. Köpüklenme ile birlikte başka bulgular eşlik ediyorsa en kısa sürede uzman bir doktora başvurmanızda fayda olacaktır.

 

“Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Oluşur? Nasıl Geçer?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Oluşur? Nasıl Geçer? :  https://www.bebek.com/bebeklerde-agiz-kokusu-neden-olusur-nasil-gecer/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Meningokok (Menenjit) Aşısı Nedir? Yararları Nelerdir?

Emziren Anneler Zaman Yönetimini Nasıl Planlamalı?

Sağılan Anne Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler!