kulak-agrisi-nasil-gecer

Bebeklerde Kulak Ağrılarına Dikkat!

Orta Kulak İltihabı

Genellikle bebeklerde sıkça görülen bu rahatsızlık, orta kulağı genize bağlayan östaki borusunun, kısa ve yatay olmasından kaynaklanıyor.

Bebekler 6 aylık oluncaya kadar, her 4 bebekten biri orta kulak iltihabı geçiriyor. İstatistiksel bulgulara göre; 1 yaşına kadar çocukların yüzde 60’ı, 3 yaş grubundaki çocukların da yaklaşık yüzde 80’i orta kulak iltihabı geçiriyor. Ancak bu hastalığın sadece 1 kez ortaya çıkması da söz konusu değil. Bazen çocuk, gelişimi içinde birçok defa bu hastalığa yakalanabiliyor.

Ortakulak İltihabı Neden Oluyor?

Ortakulak iltihabı önlemini alamadığınız virüs ve bakterilerden kaynaklanıyor. Bebeğiniz, çeşitli şekillerde bir yerden virüs kapabiliyor. Bu virüsler de; ağız, burun ve boğazdaki mukozaya zarar vererek, bakterilerin oluşmasına ve birikmesine yol açıyor.

Bu birikme sonucunda, çocuk orta kulak iltihabına yakalanıyor. Geniz etinin şişmesi ve bademcik iltihabı da orta kulak iltihabına yol açabiliyor. Bunun nedeni, orta kulağın havalandırıcı tüpü olan genizi orta kulağa bağlayan östaki borusunun çıkışının daralmasıdır.

Enfeksiyon, orta kulağın havalandırıcı tüpüne zarar veriyor, böylece orta kulak ki -kulak zarının hemen arkasında iç kulak kemikçiklerinin yer aldığı bölgede bulunuyor, doku sıvısını dışarı atamıyor. Bir türlü dışarıya akıtılamayan sıvı, zamanla zamk gibi koyulaşıyor ve hatta iltihaplanıyor.

Çocuk her yutkunduğunda kulağında bir basınç yaşıyor. Böyle zamanlarda da çocuğun kulağı aşırı derecede ağrıyor. Kimi zaman, bu iltihaplı sıvının basıncı, kulak zarının yırtılmasına bile neden olabiliyor.

Bebeklerde Kulak Ağrılarına Dikkat!

Hangi Çocuklar Tehlike Altında?

Bazı ailelerin çocuklarında orta kulak iltihabına çok sık rastlanıyor. Bunun nedeni; anne ya da babanın da çocukken çok sık bu rahatsızlığı geçirmesidir.

Dolayısıyla kendi çocukları da kalıtımsal sebeplerle ortakulak iltihabı geçiriyor. Kızlardan çok erkek çocukları bu hastalığa açık oluyor. Ayrıca meme emen çocuklara oranla, biberonla beslenen çocuklar daha fazla orta kulak iltihabı riski altındalar.

En önemlisi de bu çocuğun solunum sistemi hücrelerinin tahrişi sonucu olmaktadır. Sigara içilen ortamlarda bulunan ve özellikle annesi sigara kullanan çocuklar da diğer çocuklara oranla 3 kat daha yüksek risk taşıyor.

Orta Kulak İltihabının Belirtileri Neler?

Bebek ve çocuklarda orta kulak iltihabının teşhisini koymak çok kolay değil. Özellikle O – 1 yaş grubundaki çocukların, henüz konuşamadıkları için en riskli grubu oluşturuyor. Çünkü orta kulak iltihabı ateşle ortaya çıkmıyor. 3 –4 yaşından itibaren çocuk kulak ağrısını çok daha doğru ifade edebiliyor. Bu hastalıkta en belirgin semptomlar:

  • Halsizlik, gerginlik, uykusuzluk ve sürekli ağlama halinde oluyor. Bebek veya çocuk, özellikle yıkanırken çok ağlıyor.
  • Bebek, biberon ya da memeyi almada zorlanıyor. Çünkü emme ve yutkunma, kulağa baskı yaparak ağrıya neden oluyor.
  • Çocuklarda iştahsızlık artıyor.
  • Bulantı, kusma ve ishal görülüyor.
  • Çocuk, kendisine bir şey söylendiğinde, hemen tepki göstermiyor, çünkü söyleneni işitmekte güçlük çekebiliyor.
  • Bebeğin kulağının ağrıdığı ise, sürekli kafasını sallamasından, bir eli ile hep kulağını tutmasından ve ağrıyan kulağının üstüne yatmasından anlaşılabiliyor.
  • Kulağa el ile hafif basınç uygulandığında, yüzünü ekşitiyor ya da başını çekerek ağlamaya başlıyor.

Çocuklarda orta kulak iltihabının belirtileri konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

YouTube video

Orta Kulak İltihabı Ciddi Sağlık Problemlerine Yol Açabilir mi?

Sık oluşan ve ağır geçirilen orta kulak iltihabı, işitme sorunlarına neden oluyor. İltihaptan dolayı ortaya çıkan işitme zorluğu, çocukta dil gelişimini engelleyebiliyor.

Bu nedenle tedbirin erken alınıp, en ufak şüphede bile çocuğun bir KBB uzmanına gösterilmesi ve şüphe duyulan ortakulak iltihabı açısından muayene edilmesi, gerekirse işitme testlerinin yapılması gerekiyor.

Anne ve Babaların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Orta kulak iltihabı olan çocuğun, mutlaka bir doktora gösterilmesi gerekiyor. Evde ilk yardım bazında uygulanacak tedavi ise, sadece ağrıyı azaltmak amacıyla yapılabilir. Tedavide, kesinlikle kulağın içine müdahale etmeyin. Unutmamanız gereken diğer bir nokta ise; orta kulak iltihabının kulak damlası ile değil, burun damlası ile tedavi ediliyor olması.

Burun damlaları, orta kulağın havalandırma tüpünü düzenlemeye yardımcı oluyor. Her burun damlası tatbikinin yaklaşık 5 dakika sonrası, çocuğa içecek bir şeyler verilmesi çok önemli. Çünkü içecekler yutkunarak içildiğinden, orta kulaktaki baskıyı hafifletiyor.

Bebeklerde Kulak Ağrılarına Dikkat!Tedavide İzlenen Yol Nedir?

İltihaplı ve akut bir orta kulak iltihabında antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Ancak, antibiyotikler virüsleri yok etmiyor, sadece oluşan bakterilerin üremesini engelliyor. Antibiyotik tedavisinin etkisini gösterebilmesi için, doktorun bildirdiği tedavi şekline ve süresine kesinlikle uyulması gerekiyor.

Tedavi, hiçbir şekilde yarıda kesilmemeli. 7 – 10 günlük tedavi süresi dolmadan, çocuk kendini iyi hissetmeye başlasa da tedaviye devam etmek gerekiyor. Aksi takdirde, ilaç tedavisi bırakıldığında, kulakta birtakım bakteriler kalabiliyor. Bakterilerin kulakta hala canlı kalması, hastalığın yeniden oluşması anlamına geliyor.

Eğer bu tedavi süresince kulakta hiçbir iyileşme belirtisi görülmüyorsa, minik bir operasyonla zar çizilerek iltihap boşaltılıyor. Böylece çocuğun kulak ağrısı büyük ölçüde hafifliyor.

Kulak zarı ise ameliyat sonrasında, birkaç gün içinde iyileşiyor ve kulak eskisi gibi yine duymaya başlıyor.

Operasyon Ne Zaman Gerekli?

Havalandırıcı tüpün düzenli çalışmasını engelleyen geniz eti ve sık sık şişen bademcik, orta kulak iltihabına yol açıyorsa, mutlaka operasyon gerekir.

Eğer çocuk, burnu tıkalı olduğu için geceleri rahat uyuyamıyor ve horluyorsa, genizde bir sorun var demektir. Böyle bir durumda, çocuk kendini uykusuz ve aşırı yorgun hissediyor. Rahatsızlığı nedeniyle kulakları da ağır işiten çocuk, seslere karşı tepkisiz kalıyor.

Bu gibi durumlarda, geniz eti ve bazen de bademcik ameliyatı gerekiyor. İşitme kaybı da varsa aynı seansta kulak zarları çizilip sıvı boşaltılıp gerekirse tüp takılabilir. İlaç tedavisine cevap alınamadığında, mutlaka bir KBB uzmanı tarafından operasyonla müdahale etmek gerekiyor.

Kulak tüpü nedir? Kulak tüpü nasıl takılır? konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

YouTube video

Çocuklarda kulak burun boğaz ağrıları: https://www.bebek.com/cocuklarda-kulak-burun-bogaz-hastaliklari/

Ortak kulak iltihabı ile ilgili tüm detaylar: https://www.bebek.com/orta-kulak-iltihabi-belirtileri-nelerdir/ 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuk Sağlığı Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Doğum Sonrası Kaşıntı

Yürüteç Kullanmak Bebekler İçin Zararlı mı?