Bebekler İçin Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir?

Bebekler İçin Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir?

Herkese merhaba

Bugün sofralarımızda sık sık göremesek de son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir besinden bahsediyor olacağız. Bıldırcın yumurtası, içeriği, faydaları, ne zaman ve nasıl tüketilmesi gerektiğiyle ilgili daha fazla bilgi için haydi başlayalım!

Bıldırcın Yumurtasının Besin Değeri

Bıldırcın yumurtasının, tavuk yumurtası gibi oldukça besleyici ve zengin bir içeriği vardır. Yetişkinler için sayısız faydası, bebek ve çocuklar için de büyümeyi ve gelişmeyi uyarıcı birçok bileşene sahiptir. 1 adet bıldırcın yumurtası ortalama 10-15 gram olup 20-25 kilokalori civarındadır. 100 gramında ise ortalama 13 gram protein bulunmaktadır.

Bıldırcın Yumurtası ve Tavuk Yumurtası Eşdeğer midir?

Bıldırcın yumurtası ve tavuk yumurtasının 100 gramındaki yağ ve protein gibi makro besin ögesi oranları arasındaki fark yok denecek kadar azdır. Fakat vücudumuz için gerekli olan vitamin ve minerallerin oranların bıldırcın yumurtasında daha yüksektir.

Besin Ögesi (100g) Tavuk Yumurtası Bıldırcın Yumurtası
Enerji (kkal) 140 171
Protein (g) 13,13 13,38
Yağ (g) 9,69 13,04
A Vitamini (RE) 198 516
B1 Vitamini (mg) 0,088 0,077
Demir (mg) 1,83 2,97

Tabloda da gördüğünüz gibi tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtasının besin değerleri birbirine yakındır.

1 adet bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına göre çok daha düşüktür. Fakat başta A vitamini, B1 vitamini ve demir olmak üzere birçok vitamin ve mineral bakımından tavuk yumurtasına karşı üstündür.

 

Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?

Antioksidan kapasitesini artırarak bağışıklığı güçlendirir.

Öksürük, astım gibi solunum yolu probleminin iyileştirilmesinde görev alır.

Bıldırcın yumurtasının içerisindeki kolin, karaciğer fonksiyonlarının işleyişini olumlu etkiler.

Tavuk yumurtasında da olduğunu gibi önemli bir protein kaynağıdır. Vücut için besinlerden alınması gereken elzem aminoasitleri içerir.

Alerjik reaksiyonları önler.

Bıldırcın Yumurtasının Bebekler İçin Faydaları Nelerdir?

Demir eksikliği söz konusu olduğunda risk grubunda yer alan gruplardan biri de çocuklardır. Bıldırcın yumurtası demir açısından zengindir. Demir eksikliğine karşı savaşır.

Yüksek A vitamini içeriğiyle özellikle bebeklerde görme fonksiyonlarını geliştirir.

Değerli bir protein kaynağı olduğundan çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutar.

İçerisindeki kalsiyum boy uzaması ve sağlıklı bir kemik gelişimi için olmazsa olmazdır.

İştah açıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden yemek yemeyi sevmeyen çocuğunuz için güzel bir alternatiftir.

Bıldırcın Yumurtasının Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bıldırcın yumurtasının içerisinde iyi kolesterol olarak adlandırdığımız HDL kolesterolü yüksek bulunsa da total kolesterol oranı da bir hayli fazladır. Bu sebeple kalp rahatsızlıkları olan ve kolesterol problemi olan kişilerin tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.

Protein yükü fazla olduğundan böbrek rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir.

Normal yumurtada olduğu gibi bıldırcın yumurtasının beyazı da alerjen yükü yüksek bir besindir. Bu yüzden tavuk yumurtasına alerjisi olan kişilerin bıldırcın yumurtası tüketiminden de kesinlikle kaçınması gerekir.

Çocukların çok fazla miktarda bıldırcın yumurtası tüketimi östrojen içeriği sebebiyle erken ergenliğe sebep olabiliyor.

Gebeler ve Emziren Anneler Bıldırcın Yumurtası Tüketebilir mi?

Emziren annelerin bıldırcın yumurtasını tüketmesinde bir sakınca yoktur. Tam protein olduğunda dolayı anne sütünün kalitesini artıracaktır. Fakat her vücut aynı özellikleri göstermez. Alerjik reaksiyon veya başka bir sağlık problemi ihtimaline karşı tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

Gebelerin bıldırcın yumurtasının östrojen içeriği sebebiyle tüketmeden önce doktoruna danışmasında fayda var.

Bıldırcın Yumurtası Bebeklere Ne Zaman Verilmedir?

Bebeklerde besinlerin sindirim ve emilim süreci yetişkinlerden farklıdır. Protein içeriği yüksek olduğundan dolayı bebeklerin böbrek sistemleri için uygun bir besin değildir.

Aynı zamanda bebeklerin bağışıklık sistemi henüz gelişimini tamamlayamadığından bıldırcın yumurtasının alerjik protein yükü ihtimaline karşı iki yaşında önce verilmemesi önerilir.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl ve Ne Sıklıkla Tüketilmelidir?

Rafadan veya haşlanarak tüketilmesi besin değerinin korunması açısından daha avantajlı pişirme yöntemlerindendir. Mikroorganizmaların bulaşı sebebiyle çiğ tüketimi önerilmemektedir.

1 adet bıldırcın yumurtası günlük besin ögesi ihtiyaçlarınıza büyük ölçüde destek olur. Besin değeri oldukça güçlü olduğundan haftada 1-2 defa, 1 adet olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Bıldırcın Yumurtası Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı durumlarda bıldırcın yumurtaları üretim aşamasında pastörize edilemeyebiliyor. Mikroorganizma gelişimine açık hale gelen bu yumurtaların tüketilmesi çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bıldırcın yumurtası satın alırken mutlaka pastörizasyon işlemi uygulanan yumurtaları aldığınızdan emin olmalısınız.

Normal yumurtada da olduğu gibi kırık ve çatlak yumurtalar dışarıdan hava ve mikroorganizma geçişine izin vererek sterilliğini kaybetmektedir. Bıldırcın yumurtası satın alırken kabuklarında kırık ve çatlak olmamasına dikkat etmelisiniz.

Ay Ay Bebek Beslenmesi Rehberi’mizi henüz ziyaret etmediniz mi yoksa?

Ay Ay Bebek Beslenmesi – https://www.bebek.com/bebek/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Sağlıkla kalın.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/  

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

24 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeklerde Üstün Zekâ Belirtileri Nelerdir?

Yemek Seçen Çocuk İçin Uygulayabileceğiniz Taktikler