Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Bebeklerine kavuşmak için gün sayan annelerin hamilelik döneminde bebekleriyle kurdukları iletişimin en net örneği, yavrularının rahmindeki hareketlerini hissetmeleridir. Minik yavrusunun ilk tekmesi, anne adayı için unutulmaz anların başında gelir.

Fetüsün anne karnındaki tekmelerinin duygusal bir anlamı olmasının yanı sıra, anne rahminde büyüyen bebeklerinin sağlık durumları ile ilgili de bilgi verir.

Peki, minik yavruların annelerinin karnında tekme atmalarının sebepleri nelerdir? Anneler bu hareketleri ne zaman hissetmeye başlar? Tekme sayısında azalmalar olması ne anlama gelir?

Anne Adayları Tekmeleri Ne Zaman Hissetmeye Başlar?

Hamileliğinizin 7. Haftasından itibaren minik bebeğiniz hareket edebilmeye başlar. Ancak sizin bu hareketleri ortalama olarak hamileliğinizin 4. ayında hissetmeye başlarsınız. Rahminizde hareket eden miniğinizin ellerini ve kollarını oynatması, esnemesi, hıçkırması, dönmesi; minik tekmeler olarak adlandırılır. Aslında hissettiğiniz her hareketlilik bir tekme değildir. 

Bebeğin Rahimdeki Tekmelerinin Temel Sebepleri Nelerdir?

  • Fetüsün Anne Karnındaki Gelişimi

Gebelik dönemi boyunca her geçen gün minik yavrunuz anne adayının vücudundan beslenerek gelişir. Bu gelişmeler, fetüsün büyüklüğü arttıkça daha fazla hareket etmesine ve bunların daha fazla hissedilmesine yol açar. 

  • Fetüsün Dış Dünya ile İletişimi

Bebeğinizin gebelik döneminde hiçbir şey duymaması ve tepki vermemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Anne rahminde de olsa minik yavrunuz duyar, hisseder ve tepki verir. Bu nedenle hamilelik dönemi boyunca bebeğinizle iletişim kurmanız, konuşmanız ve ona onu sevdiğinizi hissettirmeniz büyük bir önem taşır.

Özellikle gebeliğin 20. haftasından itibaren bebeklerin dış dünyayı duymaya başladıkları bilinir. O nedenle özellikle hamileliğinizin 20. Haftasından sonra konuşmalarınıza ve söylediklerinize çok dikkat etmelisiniz. 

  • Anne Adayının Yediği Yiyecekler

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde her insanda olduğu gibi anne karnındaki miniklerin de bir damak tadı oluşmaya başlar. Annenin yediği yiyecekleri sevmesine veya sevmemesine göre minik yavrunuz hareketlenebilir. Bu nedenle bebeğin enerjisini etkileyebilecek bir diğer faktör de yediğiniz yemeklerdir. 

  • Kan Akışının Artması

Anne adayının vücudundaki kan akışı, doğrudan fetüsün kan akışıyla da ilişkilidir. Bu nedenle annenin kan akışını arttıracak her durumda, bebeğin de hareketleri ve tekmeleri artar. Örneğin annenin yatış pozisyonu buna örnek olarak verilebilir.

Sırtüstü yatan kişilerde kan akışı yavaşlar bu nedenle bebek daha az enerjik olur. Ancak özellikle sol tarafa dönük yatan anne adaylarının kan akışı artacağından, bebeklerinin daha hareketli olduğunu fark edeceklerdir. 

Her Anne Adayı Bebeğinin Tekmelerini Aynı Şiddette ve Aynı Sıklıkta Mı Hisseder?

Anne adayının miniğinin tekmelerini hissedebilmesine etki eden birçok farklı unsur vardır. Her anne adayı minik bebeğinin tekmelerini, gebeliğinin aynı haftasında ve aynı şiddette hissetmez. Yavrunuzun hareketliliğini ve sizin bu hareketleri hissetmenizi etkileyen etmenlerden bazıları şunlardır:

  • Annenin Kilosu

Öncelikle anne adayının kilosu minik yavrularının hareketlerini erkenden ve daha şiddetli bir şekilde hissedebilmesinde önemli bir etkendir. Kilosu zayıf olan anneler kilolu annelere oranla fetüsün hareketlerini daha erken ve daha sık hissederler.

  • Annenin Tükettiği Besinler

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi tüketilen besinler yavrunuzun sevip sevmemesine göre hareketlerine etki eder. 

  • Annenin Hareketliliği

Anne adayının gün içerisindeki aktiflik durumu da fetüsün enerjisini doğrudan etkiler. Gün içinde hareketli olunmasının bebeğin sallanmasına ve uyutmasına neden olduğundan “Bebekler Anne Karnında Uyur Mu?” adlı yazımızda bahsetmiştik. Bu nedenle gün içerisinde çok fazla hareket haline olan anne adaylarının minik yavrusunun tekmelerini daha az hissedeceğini söyleyebiliriz. 

Bebekler Anne Karnında Uyur mu? başlıklı yazımıza göz atmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bebekler Anne Karnında Uyur mu?: https://www.bebek.com/bebekler-anne-karninda-uyur-mu/

Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Bebeğinizin Hareketliliğinin Artmasını İstiyorsanız Neler Yapmalısınız?

Gebelik döneminde karnınızda büyüttüğünüz yavrunuzun enerjik olması, sağlıklı olduğunun da göstergesi sayılır. Bu nedenle onun sağlığından emin olmak ve içinizi rahatlatmak için, bebeğinizin hareketlerini daha net ve fazla hissetmek isteyebilirsiniz. 

Bunun için;

  • Yemek yiyebilirsiniz. 
  • Sıvı ve şekerli gıda tüketiminizi arttırabilirsiniz. 
  • Gün içerisinde küçük yürüyüşler yapabilirsiniz.
  • Karnınıza küçük küçük bastırarak fetüsü uyandırabilir ve hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz özellikle 20. Haftadan sonra dışarıdan gelen sesleri algılamaya başlayacağından onunla konuşabilirsiniz.
  • Dinlenebilirsiniz. Özellikle saat 21:00 ve 01:00 arasında sol tarafınıza dönerek yatmanız miniğinizi hareketlendirecektir. 

Bebeğinizin Ne Kadar Süre Hareketsiz Kalması Normaldir?

Bebekler gebelik döneminin ortalama 16. ve 36. haftaları arasında fazlasıyla enerjiktir ve anne adayı düzenli olarak bu hareketleri hisseder. Minik yavrunuzun sağlığını kontrol etmeniz için hareketlerini izlemelisiniz. 

Özellikle hamileliğin son 3 aylık döneminde miniğinizin hareketlerini not alabilir ve uzun süreli durağanlık durumlarında onu uyandırmaya çalışabilirsiniz. Bebeğinizin hareket etmesini sağlamak için yazımızın “Bebeğinizin Hareketliliğinin Artmasını İstiyorsanız Neler Yapmalısınız?bölümünde yer alan önerilerimizi deneyebilirsiniz. 

16 ile 36. Haftalar arasında bebeğinizin ortalama olarak 2 saat içerisinde 10 defa hareket etmesi gerekir. 36. Haftadan sonra fetüs çok fazla gelişmiş olduğundan dolayı dönmesi ve rahat hareket etmesi için yeterli alanı olmaz. Bu nedenle 36. Haftadan sonra tekmelerinde azalma olması normal kabul edilir. 

Her bebek birbirinden farklıdır. Bu nedenle kendi bebeğinizin hareketlilik durumunu en iyi siz bilebilirsiniz. Belirli bir düzene oturan tekme sürekliliği ve sayısında azalmalar hissederseniz en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.  

Anne Karnındaki Fetüsün Hareketli Olması Ne Anlama Gelir?

Rahimde fazla aktif olan bebeklerin doğumdan sonra da enerjik ve haylaz olacaklarına inanılır. Ancak bu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum değil, yalnızca tahmindir. Anne karnındaki fetüsün hareket düzeyini belirleyen şeylerin çoğu, dış etmenlerdir.

Dışarıdan gelen uyarıcılar bebeğin harekete geçmesini sağlar. Bu nedenle gebelik döneminde enerjik olan bebeklerin doğumdan sonra da öyle olacağını düşünmek bir yanılsama olur. 

Gebelik döneminde anne ile bebeğin kurduğu iletişim, annenin stres düzeyi, tükettiği besinler, günü nasıl geçirdiği gibi etmenler, minik yavrunuzun kişiliğinin oluşmasında etkilidir. Bu nedenle minik yavrunuzla hamilelik dönemi boyunca kurduğunuz iletişim çok önemlidir.

Stresten uzak, huzurlu bir hamilelik dönemi geçirmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı olması ve minik yavrunuzun sağlıklı büyümesine katkıda bulunur. 

Her şeyden önce hayatınıza dahil olan canın, sağlığını ve mutluluğunu düşündüğünüzü biliyoruz. Bu nedenle yaşadığınız yer değişiklikte telaşlanmanız ve sorular sormanız çok normal. Özellikle ilk hamileliğinizi yaşıyorsanız, yeni tecrübe ettiğiniz şeylerin daha fazla olması, daha fazla korku ve endişe duymanıza neden olabilir. 

Gebelik döneminin 4. Ayından itibaren başlayan, karnınızdaki miniğin sizi tekmelemesi, olması gereken ve çok doğal sürecin bir parçasıdır. Bebekler anne karnında neden tekme atar sorusunun cevabını özetlememiz gerekirse; büyümekte ve gelişmekte olan yavrunuzun dış dünya ile iletişim kurmaya çalışır.

Bunun yanında anne adayının tükettiği besinlere tepki verebilir. Sağlıkla gelişen miniğinizin “Ben iyiyim, beni merak etme!” deme şekli olarak da yorumlanabilir. 

Kendinizi kötü hissettiğiniz veya bir şeylerin ters gittiğini hissettiğiniz her durumda vakti kaybetmeden doktorunuzla iletişim kurmalısınız. Çünkü kafanızda kalan soru işaretleri strese girmenize neden olmamalıdır. Unutmayın, hamilelik döneminde dikkat etmeniz gereken en önemli şey, stresten uzak durmanızdır.  

”Hamilelik Dönemi” ile ilgili yazdığımız diğer yazılarımıza ve merak ettiklerinize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Hamilelik Dönemi: https://www.bebek.com/hamilelik/

Aklınıza takılanların yorum olarak belirtebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Adayları Dikkat! Tokofobik misiniz?

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?

Nub Teorisi ile Bebeğinizin Cinsiyetini Öğrenin!