bebeginizin-kiyafetlerini-nasil-dezenfekte-edersiniz

Bebeğimin Kıyafetlerini Nasıl Dezenfekte Etmeliyim?

Dünyanın en tatlı varlıkları olan bebekler bütün gün yer, içer, oynar uyur ayrıca sık sık kaka ve çiş yapar. Bütün bunların genellikle kıyafetlerin kirlenmesi ile sonuçlan aktiviteler olduğu açık. Peki sırf kıyafetleri kirlenmesi diye bebeği kısıtlamak doğru mu? Elbette hayır. Siz ebeveynler bebeğinizin fiziksel ve ruhsal gelişimini en iyi şekilde desteklemek ve kendine güvenen bağımsız bireyler olmasını sağlamak için kirlenmelerine izin vermelisiniz.

Bebek kıyafetleri dezenfeksiyonu ile ilgili doğru bilgilere sahip olduğunuz sürece hijyen konusunda tereddüt etmeye gerek yok.

Dezenfeksiyon İşlemine Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı mikroorganizmaların yok edilmesi işlemine dezenfeksiyon denir. Dezenfeksiyon amaçlı kullanılan malzemeler ise dezenfektan olarak adlandırılır. Bebeğinizin kıyafetlerinin mikroplardan arındırılması da bir dezenfeksiyon işlemidir.

Etkili bir temizlik için temizlik işlemine başlamadan önce aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.

  1. Her kıyafetin temizliğinde aynı işlemi uygulayamazsınız. Çünkü kumaşın rengi, yapısı, içeriğinde kullanılan malzemeler uygulayacağınız yöntemi ve araçları değiştirir. Bu nedenle temizliğe başlamadan önce ürünün etiketinde yer alan bilgiler okunmalıdır.
  2. Kullanacağınız deterjanı doğru seçmelisiniz. Mümkünse bebekler için özel olarak üretilmiş, boyasız, kokusuz, toksik madde içermeyen hipoalerjenik sıvı deterjanları ya da granül sabunları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde temizlik yapayım derken bebeğinizin cilt sağlığını bozabilirsiniz.
  3. Bebek giysilerini kendi kıyafetleriniz ile birlikte yıkamayın.
  4. Bebeğinizin kirlilerini renklerine ve kumaş cinsine göre ayırmak gerekir. Pamuklu giysiler ile sentetikleri ya da renklilerle beyazları birlikte yıkamamalısınız.  Çünkü kumaş cinsi ve rengi yıkama talimatlarınızı değiştiren önemli faktörlerdir.
  5. Ürünü temizlemek için uygun sıcaklık seçilmelidir.
  6. Mevcut leke için doğru temizlik malzemesi kullandığınıza emin olmalısınız.
  • Yıkama Öncesi Dezenfeksiyon

Görünür lekelerden kurtulmak için yıkama öncesi uygulama yapmanız gerekebilir. Bebeklerin kıyafetlerinde oluşan lekeler genellikle yiyecek, kaka, çiş ya da kusma sonucu oluşan lekelerdir. Bu lekeler yoğun bir oluşum göstermiş ve oluştuğunda derhal müdahale edilip temizlenmemişse kalıcı olup yıkama sırasında bile temizlenmeyebilir. Temizlenmediğinde bakteri oluşumu için uygun ortamlar hâline gelirler.

Bazı lekeler makinede yıkama sonrası bile çıkmayabilir bu nedenle yıkama öncesi birtakım işlemler yapmanız gerekebilir.

Yıkama öncesi yapılacak en iyi işlem lekenin oluştuğu an zaman kaybetmeden yüzeyden akıtılması ve ondan sonra yıkanmasıdır. Bunun için giysiyi kumaşın cinsine göre ılık ya da sıcak suda bir miktar bebek deterjanı ya da sirke ile birlikte bekletmeniz yeterli olacaktır.  Sirke kullanacakların bu işlemi yıkama öncesi yapması önemlidir. Aksi takdirde sirke kokusu çamaşırdan arınmayarak rahatsız edici olabilir.

  • Yıkama

Öncesinde gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra asıl işleme yani yıkamaya geçebilirsiniz. Yıkama işlemi elde ya da makineyle olmak üzere iki şekilde de yapılabilir.

yikama

Elde Yıkama: Bebek kıyafetleri dezenfeksiyonu için elde yıkama yapacaksanız öncelikle sıcak su ile el yakmamak ve deterjan ile cildi tahriş etmemek için ısı geçirgenliği düşük olan temizlik eldiveni kullanmanız tavsiye edilir.  İhtiyaç hâlinde sıcak su ile yıkadığınız giysileri yeni su ve deterjan karışımı ile ikinci defa yıkayabilirsiniz.

Elde yıkamada dikkat edilmesi gereken önemli aşamalardan biri de durulamadır.  Etkili bir durulama yapılmadığı takdirde giysi üzerinde deterjan kalıntısı birikir ve bebeğinizin cildine zarar verir.

Makinede Yıkama: Elde yıkamadan daha çok tercih edilir. Çünkü mikropların yok olmasında daha etkili bir yöntem olup zamandan ve enerjiden tasarruf sağlar. Makinede bebek kıyafetleri yıkamak “at içine bas düğmeye” diyecek kadar basit değildir. Belli kurallara dikkat etmeniz gerekir.

  • İlk aşamaları yerine getirdikten sonra sıcak suyla yıkamak mikropları öldürmek için en etkili yöntemdir. Fakat her kıyafeti yüksek ısıda yıkayamazsınız. Bu sebeple giysinin iç etiketindeki yıkama talimatlarına uygun bir sıcaklık seçmeniz gerekir.

Açık renkli ve pamuklu giysileri 90 dereceye kadar güvenle yıkayabilirsiniz. Bu nedenle özellikle bebeğin tenine doğudan temas eden kıyafetlerin açık renkli ve organik pamuklu olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece bu giysileri yüksek ısıda yıkayarak kolayca mikroplardan arındırabilirsiniz.

Koyu renkli, yünlü ve sentetik ürünleri 40 ya da 50 derecede yıkamak gerekir. Daha sıcak olduğunda giysilerin dokusunda yıpranma, renginde solma görülebilir.

  • Uygun deterjanı seçmeniz önemlidir. Renkliler için ağartıcı kullanmak Açık renkliler için kullanacaksanız da yıkama aşamasında değil, yıkama öncesi kullanmak daha doğrudur. Çünkü ağartıcılar güçlü kimyasallar içerebilir ve yıkama öncesi kullandığınızda kalıntılar yıkama aşamasında giysiden daha kolay arınır.
  • Uygun sıcaklık ve temizlik ürünü seçimi kadar kullanacağınız program da önemlidir. Kir miktarı ve kumaşın cinsine göre seçim yapmalısınız. Çok kirli ve pamuklu kıyafetler için uzun süreli yıkama ve yüksek devirli kurutma seçebilirsiniz. Sentetik ve yünlü giysiler için biraz daha kısa süreli ve düşük devirli kurutma programı daha uygundur.
  • Bebek kıyafetlerinde ekstra durulama yapmayı tercih etmelisiniz. Böylece deterjan kalıntılarından kolayca kurtulabilirsiniz.
  • Yıkama esnasında yumuşatıcı kullanmak temizliğe katkı sağlamaz, sadece giysilerin daha yumuşak dokulu olmasını sağlar. Bu nedenle hijyen sağlamak adına yumuşatıcı kullanmanız gerekli değildir. Eğer kullanacaksanız da mutlaka bebekler için özel üretilmiş ürünleri tercih etmelisiniz.

Bunun yanında çamaşır makinenizin içerisinde bakteri birikimini önlemek için ayda bir kez boş bir şekilde çamaşır deterjanıyla veya iç hazneyi elle yıkayabilirsiniz.

  • Yıkama Sonrası Dezenfeksiyonyikama-sonrasi-dezenfeksiyon

Bebek giysilerinin hijyenini sağlamak için yıkama işlemi kadar kurutma işlemi de önemlidir. Yıkanmış giysileri makine içerisinde ya da çamaşır sepetinde nemli bir şekilde bekletmeden hemen kurutma işlemine geçmelisiniz. Çünkü nemli kıyafetler bakteri ve virüslerden arınmış olsa bile nemli ortamda hemen bakteri üretmeye başlar. Makinede unutulan nemli çamaşırlardan gelen kötü kokunun sebebi de budur.

Güneş ışığı adeta doğal bir dezenfektan görevi görür. Bu sebeple çamaşırlar mutlaka güneşte ve açık havada kurutulmalıdır. Hava yağışlı ise ve dışarıda kurutma olanağınız yoksa kapı üzerleri veya petek üzerine asmak yerine kurutma makinesini tercih etmelisiniz. Çünkü ev içerisinde kuruyan çamaşır evin nem oranını artırarak bakteri oluşumunu hızlandırır. Ayrıca kuruma esnasında deterjan kalıntısı koku şeklinde solunum yolu aracılığıyla vücuda girebilir.

Yukarıdaki işlemleri göz ardı etmeniz durumunda bebek kıyafetleri dezenfeksiyonu yapamayıp bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir ya da mikroplardan kurtulmak adına kıyafeti giyilemeyecek duruma getirerek maddi kayıplara sebep olabilirsiniz. Temizlik için harcadığınız elektrik, su ya da insan gücü de işin ekstrası. Giysi dezenfeksiyonu için nasıl bir yol izlemek gerektiğini bildiğinizde en zorlu lekelerden bile kolayca kurtulabilirsiniz.

Dilerseniz “Bebekli Evler İçin Temizlik İpuçları” Konulu videomuzu da izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

BEBEK KIYAFETLERİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
https://www.bebek.com/bebek-kiyafetleri-alirken-nelere-dikkat-etmek-gerekir/

 

Bebeklerde Yabancılama Nedir?

Hamilelikte Uyku Pozisyonları Neden Önemlidir?

Hamilelikte Grip Tehlikeli midir?