Hamilelikte 1. trimesterin ortalarına gelirken artık 7 haftalık gebesiniz. Bu 7 haftanın büyük bir bölümü, henüz bir bebeğiniz olacağını bilmeden veya onun varlığından tam olarak emin olmadan geçti. Şimdi önünüzdeki yeni serüvene hazırlanma vakti!

Gebeliğin 7. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik

7. Haftada Bebek

7.haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir yaban mersini boyutuna ulaştı.

Hala çok küçük gibi görünse de geçen haftaya göre yine 3 kat büyümüş durumda. Özellikle kafatası fazlasıyla gelişti ve vücudunun büyük bir kısmını oluşturuyor. Böylelikle beyninin hızla büyümesine olanak sağlıyor. Önümüzdeki günlerde bu hızlı büyüme devam edecek.

Bu hafta 7 haftalık bebeğin kilosu ne kadar olmalı diye merak edebilirsiniz, ancak kilosu hakkında bir yorumda bulunabilmek hâlâ oldukça zor. Ultrason görüntülemelerinde fiziksel özelliklerine dair boyu ile ilgili bilgi alabilmeniz ise mümkün.

7 haftalık bebeğin boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Uzunluk (mm)
7. hafta 12 mm

Bu değer, 7. haftasında olan embriyolar için ortalama bir değerdir. Sizin bebeğinizin boyu bu değerde olmayabilir. Doktorunuz embriyonun gelişiminin iyi olduğunu belirtiyorsa boyuna takılmamak gerekir. Çünkü her bebekte birtakım fiziksel farklılıklar olması normaldir.

Bebeğinizin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğiniz için 1. trimester dönemi oldukça büyük bir hayati önem taşır. Çünkü sistem ve organlarının temel oluşumları ilk 3 aylık dönem içerisinde gerçekleşir.

O halde 7 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Embriyonun beyni bu hafta ön beyin, orta beyin ve arka beyin olmak üzere 3 bölüme ayrılır. Her bir bölüm gün geçtikçe daha da büyür. Bunun ana sebebi dakikada en az 100 sinir hücresinin üretilmesidir. Bu sinir hücreleri, ilerleyen günlerde birbirleri ile bağlantı kurmaya başlayacaktır.

  • Endokrin Sistem

Hipofiz bezi gelişmeye devam eder.

  • Dolaşım Sistemi

  • Minik vücuduna sık sık kan pompalayarak hayat veren minik kalbin oluşumu devam eder.
  • Kalp atım hızı dakikada 100-160 atım kadardır.
  • Ultrasonda bebeğinizin kalbi, vücudunun tam ortasında ve siyah bir nokta kadar görünür.

Gebeliğin 7. haftası doktorunuz bebeğin kalp atışını duymayabilir. Böyle bir durumda hemen endişe duyulmamalı ve doktorunuzun yönlendirmesi ile bir sonraki hafta tekrar ultrason kontrolü yapılmalıdır. Bazı gebeliklerde kalp atışı daha geç fark edilebilmektedir.

  • Sindirim Sistemi

Bu hafta embriyonun sindirim sistemi, geçen hafta başlamış olan ilk oluşumlarını sürdürür. Pankreas, safra kesesi, yemek borusu ve mide gelişmeye devam eder.

  • Solunum Sistemi

  • Bebeğinizin soluk borusu gelişim göstermeye başlar.
  • Akciğerler hücresel gelişimine devam eder.
  • İlk günden son ana kadar miniğinizin solunum sistemi gelişmeyi sürdürür.
  • Destek ve Hareket Sistemi

  • Geçen hafta ilk oluşumları başlayan kollar ve bacaklar 7. haftada kıvrılmaya ve uzamaya başlar. Bir küreği andıran bu yapılar, ilerleyen haftalarda daha belirgin bir hal alacaktır.
  • Bilek, dirsek, diz gibi bölgelerde yer alan eklem yapıları oluşmaya başlar, fakat tam olarak gelişmesi için hala vakit vardır.
  • Parmaklarının uçları oluşmaya başlar.
  • Boşaltım Sistemi

  • Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbrekler, bu hafta oluşmaya ve gelişmeye başlar. Ancak gelişimi henüz idrar üretimini ve boşaltımı gerçekleştirebilecek kadar yeterli düzeyde değildir.
  • Bağırsakları daha belirgin haldedir ve uzamaya devam eder.
  • Üreme Sistemi

Üreme organları 7. haftaya gelindiğinde tam olarak belirgin değildir. Sadece hücresel düzeyde bir olgunlaşma vardır. Bu sebeple kız bebek mi yoksa erkek bebek mi sahibi olacaksınız, bu sorunun cevabını bir süre daha merak etmeniz gerekecek.

  • Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi organları henüz gelişmeye başlamamıştır. Bebeğinizi dış etkenlerden koruyan amniyon kesesi ve amniyon sıvısı oluşumunu gerçekleştirerek minik bebeğinizi 40-42 hafta kadar tüm dış faktörlere karşı korur.

7 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğin bu döneminde bebeğinizin hareketlerini ultrasonda görüntülemek oldukça zordur. Yaklaşık 12 mm boyu ile oldukça mikroskobik bir yapısı vardır ve hareket etse dahi bunu görüntüleyebilmek mümkün olmaz. Bu sebeple 7 haftalık bebek hareketleri hissedilmez ve çoğu zaman görülemez.

Dilerseniz 7 Haftalık Gebelik Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

7 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin duyu organları her geçen hafta biraz daha ilerleme kaydederek gelişmeyi sürdürür. Diğer organları gibi duyu organlarının da temel yapıları bu dönemde gelişim gösterir.

7 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Bir önceki hafta oluşmaya başlayan göz oyuntuları ve göz kapakları, bu hafta gelişimini sürdürmeye devam eder. Göz kapakları tamamlanmak üzeredir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak oyukları gelişmeye devam eder. Sonraki haftalarda olması gereken asıl görünümüne kavuşacaktır.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Bebeğinizin dili ve ağzı küçük de olsa oluşmaya başlar. Dil üzerindeki tat alma reseptörlerinin oluşumu için hala erkendir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bu hafta yüz bölgesi daha belirgin bir hal alır. Burnunun ucu ve burun delikleri oluşmaya ve gelişmeye başlar.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin derisi henüz katmanlarını oluşturmamıştır. Korunmasız durumda olan bu yapı amniyon sıvısı ile çevrelenerek korunur.

7 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik serüveninde henüz çok başlarındasınız. Gebeliğin 1. trimesteri olarak bilinen ilk 3 aylık süreç 1-13 haftaları arasını kapsamaktadır. Siz de şu an tam 1. trimesterin ortasında bulunuyorsunuz.

Peki 7 hafta kaç aya tekabül ediyor, 7 hafta kaç aydır?

7.hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

7 hafta= 7×7 = 49 günlük

49/30= 1 ay 19 gün

Bu hesaba göre tam 1,5 aylık hamilesiniz.

7 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinizin 7. haftasına gelmenizle birlikte artık yavaş yavaş size hamile olduğunuzu hatırlatacak semptomlar yaşayabilirsiniz. Bu yönden ilk 3 aylık dönem anne adaylarını en çok zorlayan dönemdir ve vücudunuzun bu yeni değişime uyum sağlamaya çalıştığı süreci oluşturur.

7 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • Hazımsızlık, şişlik ve mide ekşimesi:

    Bebeğiniz karnınızı belirginleştirecek kadar büyük olmasa da bu hafta aynaya baktığınızda karnınızın şiş olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumun sebebi bebeğiniz değil; gebelik hormonlarına bağlı olarak gelişen sindirim sorunlarıdır.

    Hamileliğin ilk belirtileri arasında bulunan hazımsızlık ve şişkinlik problemi, bedeninizde ilk ortaya çıkan semptomların başında gelmektedir. Kanda hızla yükselen Beta-HCG ve progesteron hormonu bağırsak hareketlerini azaltabilir, gaz sorununu meydana getirebilir. Ayrıca mide Ph’ını da değiştirerek mide asidinin ağzınıza gelmesine yol açar. Yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın hormonlardan dolayı gevşemesi de mide ekşimesine sebep olmaktadır. Bu sıkıntılar ilerleyen aylarda biraz daha hafifleyecektir. 

  • Duygu durum değişimleri:

    Hormonal değişimler duygusal durumunuzda bazı değişiklikler yaratabilir. Sonuç olarak hamilelik ile birlikte hayatınızda ilk defa tek seferde bu kadar yoğun bir hormon seviyesine maruz kalınmaktadır. Ani sinirlilik ve öfke halleri, aşırı duygusallık, yersiz evham ve endişeler, bu hafta artış gösterebilir. 

  • Mide bulantısı:

    Bazı gebelerde ilerleyen haftalarda ortaya çıkmakla beraber bu hafta mide bulantısı sorunu yaşamaya başlanabilir. Hamileliğin belki de en sıkıntılı semptomlarından olan bulantı ve kusmalar genellikle ilk 3 aydan sonra azalarak yok olur.

  • Sık idrara çıkma:

    Vücutta artan sıvı hacmi, artan metabolizma hızı ve böbreklerde daha fazla atık işlenmesi idrara çıkma isteğinde artış yaşanmasına sebep olabilir. Bu sıkıntı ilerleyen haftalarda bebeğin mesaneye yaptığı baskının artması ile daha sık yaşanan bir sorun haline gelebilir. Buna rağmen sıvı tüketimi azaltılmamalıdır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin ilk zamanlarında ortaya çıkan semptomlar anne adaylarını rahatsız edebilir.

7 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  • Mide bulantısını hafifletmek amacıyla beslenme tarzınızı yeniden düzenleyin.
  • Aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçının.
  • Yatağınızın başucuna tuzlu kraker benzeri atıştırmalıklar koyun ve sabahları uyandığınızda tuzlu bir şeyler atıştırarak sabah bulantısını bastırmayı deneyin.
  • Sık aralıklarda ve küçük porsiyonlar ile beslenin.
  • Çay kahve tüketimini bırakın veya azaltın.
  • Bulantı ve kusma şikâyetleriniz fazlaysa doktorunuzdan hamilelerin kullanımına uygun bir ilaç tavsiyesi isteyin.
  • Sindirim problemlerine karşı lifli gıdalar yiyip bol sıvı tüketerek çözüm bulmayı deneyin.
  • Sık idrara çıkma sorununa karşı yatmadan önce daha az sıvı tüketmeye çalışın. Ancak sıvı alımını kesinlikle tamamen azaltmayın. Gece yerine gündüzü tercih edin.
  • Mide bulantısına yol açan kokulardan uzak durmaya çalışın.

Dilerseniz Uzman Gözünden Hamileliğin 7. Haftası Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelerin 1. trimester evresinde çok fazla kilo alması beklenmez. Bunun iki nedeni vardir;

  1. Bebeğiniz henüz düşük bir ağırlığa sahiptir ve onu besleyen yapılar (Rahim, kese, amniyon sıvısı vb.) çok fazla büyümemiştir. Bu da vücut ağırlığınızda ciddi bir farklılık yaratmaz.
  2. Mide bulantısı, kusma, iştahsızlık gibi semptomlar anne adaylarının beslenme rutinini olumsuz yönde etkileyerek kilo alımına engel olur. Hatta bazı gebelerin ilk 3 ay içerisinde kilo verdiği bile görülebilir. Bu durum normaldir.

Bu nedenler çerçevesinde anne adayı kilo almayabilir. Fakat bazı hamilelerde şişkinliğe veya iştah açılmasına bağlı olarak bir miktar kilo alımı söz konusu olabilir.

Uzmanlar 7 haftalık gebelik için 1-2 kilo alınabileceğini belirtmektedir. Fakat özellikle ilk aylarda kilo kontrolü sağlamaya özen göstererek ilerleyen haftalarda aşırı kilo alımının önüne geçilebilir.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin bütün evrelerinde beslenmenin yeri ve önemi çok büyük. Özellikle ilk aylarda bebeğin organ gelişiminin temellerinin atılıyor olması, birçok vitamin ve minerale olan gereksinimi üst seviyeye çıkarır. Üstelik zaman geçtikçe bebeğiniz ihtiyaç duyduklarını sizden temin ederek depolarınızın boşalmasına yol açar. Bu nedenle ilk haftalardan itibaren besin değeri yüksek yiyeceklerden oluşan bir beslenme tarzı benimsenmelidir.

7 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Öğünlerde her besin grubundan yiyecek bulunmasına dikkat edin.
  • Demir, B12, folik asit, protein, kalsiyum, magnezyum, C vitamini gibi hamilelikte önemli görevleri olan vitamin ve minerallerce zengin beslenmeye çalışın.
  • Her gün mutlaka 2,5 litre su içmeye özen gösterin.
  • Abur cubur ürünler tüketmeyin.
  • Yağlı ve fast food besinler tüketmeyin.
  • Asitli ve gazlı içecekler içmemeye özen gösterin. Taze sıkılmış meyve suları, ayran, maden suyu gibi içeceklere öncelik verin.
  • Yeşil sebzelerin iyice yıkanıp temizlendiğinden emin olun.
  • Haftada mutlaka 2 kez balık tüketmeye çalışın. Ancak balık tercihinde bulunurken ağır metaller içermeyen balıkları tercih edin.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz yapmak; sadece form tutmak veya kilo vermek amacıyla değil, vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmak açısından da büyük yarar sağlar. Bu sebeple hamilelik gibi bir kadının hayatında dönüm noktası oluşturan bir dönemde egzersiz yapmanın avantajlarını kullanabilirsiniz.

7 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile pilatesi
  • Yoga
  • Yürüyüş
  • Yüzme
  • Kasları güçlendirmeye yönelik hareketler (Doktor onayı ile)
  • Nefes egzersizleri
  • Gevşeme ve esneme hareketleri

Gebeliğin ilk aylarında yaptığınız tüm sporlar için öncelikle doktor onayı almayı unutmamalısınız. Her hareket her anne adayı için uygun olmayabilir ve gebeliğin seyri açısından riskli durumların oluşmasına yol açabilir.

7. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 7. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hamileliğinizi öğrenir öğrenmez yapılması gereken ilk testleri ve tetkikleri yaptırın. (Smear, idrar ve kan testi gibi) Testleriniz sonrasında herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkarsa erken dönemde tedavi olarak önlem almak hem anne adayı hem de bebek için faydalı olacaktır.
  • Kullandığınız kişisel bakım ürünlerini ve kozmetik ürünlerini gözden geçirin. Bazı ürünlerin içerisinde bulunan zararlı kimyasallar doğrudan bebeğe geçerek bebeğin gelişiminde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Gebeliğiniz süresince kullanacağınız bu tarz ürünlerin doğal bir içeriğe sahip olmasına dikkat edin. Bunun için detaylı bir araştırma yapın.
  • Doktor onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Hali hazırda kullandığınız ilaçlarınız varsa bunların kullanımının güvenli olup olmadığını doktorunuza mutlaka danışın.

Sadece Anne Adaylarının Anlayabileceği Karikatürleri İncelemek İster misiniz? 🙂 https://www.bebek.com/sadece-anne-adaylarinin-anlayabilecegi-karikaturler/

Gebeliğin 7. haftası ile bebeğiniz büyüyor, siz ise bu yeni sürece uyum sağlamaya çalışıyorsunuz. Aklınıza takılanları doktorunuza sormaktan çekinmeyin ve yakın aile bireylerinizle bu güzel haberi paylaşmanın planlarını yapın.

7. Hafta Gebelik

8-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Hamilelik Belirtileri: Mide Bulantısı ve Yanması

Hamilelikte Adaçayı İçmek Neden Zararlıdır?

Kız ve Erkek Çocukları Arasındaki Farklılıklar!