3-6-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni

3-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Gündüz Uykuları 3 defa olmak üzere toplam 4-5 saat
Gece Uykusu 1-2 defa uyanarak toplam 10-11 saat
Uyanıklık Süresi 1,5-2 saat
Toplam Uyku 14-16 saat

 Bu aylardan başlayarak bebeğinizin uykuları uzamaya ve daha düzenli hale gelmeye başlar. Bu sayede artık bebeğinize saatli bir program oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizi iyi gözlemlediğinizde artık her gün benzer saatlerde uyku sinyalleri göstermeye başladığını görebilirsiniz. Bu sinyalleri takip ederek bebeğinizi yatırdığında biyolojik saatlerini kaçırmadan sağlıklı bir düzen oluşturabilirsiniz.

Bebeğiniz bu aylara geldiğinde kendi kendine uyumayı çoktan öğrenmişse kolayca uykuya dalacak, geceleri de beslenme dışında uyanmadan kesintisiz uyuyacaktır. Ancak bu aylara kadar bir şekilde destekli (emerek, sallanarak, dolaştırılarak) uyumaya alışık geldiyseniz artık bebeğinize doğru uyku alışkanlıkları kazandırmak için adım atmaya başlayabilirsiniz.

Biyolojik açıdan gelişmeye başlayan bebeğiniz sizin yönlendirmelerinizle yeni düzenine çok çabuk ayak uyduracak ve uykularını uzatmaya başlayacaktır.

Bebeğinizin Daha İyi Uyuması için İpuçları

  • Gündüz Uykularını Düzenlemek

4.aydan itibaren bebeğinizin uyku ihtiyacı azalmaya başlar. Bu da genellikle gündüz uykularının etkilenmesine neden olur. Eğer bebeğinizde gündüz uykularına zor dalma veya 45-50 dk.’dan daha uzun uyuyamama gibi belirtiler görürseniz gündüz uykularını yeniden düzenleme yoluna gidebilirsiniz.

Bunu yaparken bebeğinizin uyanık kaldığı süreyi her gün aşamalı olarak arttırarak gündüz uykularının sayısını bir adet azaltabilirsiniz (4 gündüz uykusundan 3 gündüz uykusuna geçiş). Böylece bebeğiniz daha çabuk uykuya dalacak ve uzun süre uyuyacaktır.

  • Akşam Yatma Saatini Ayarlamak

Bu aylardan başlayarak artık bebeğinizin akşam yatma saati de düzene girmeye başlar. Bebeğinizi uyutmak için biyolojik olarak en uygun aralık akşam 18:00-20:00 arasıdır. Gündüz uyku performansını göz önünde bulundurarak bebeğiniz için en uygun yatma saatini bu aralıkta kalacak şekilde kendiniz belirleyebilirsiniz.

Bunu yaparken bebeğinizin size vereceği sinyalleri göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Eğer geç kalırsanız bebeğiniz aşırı yorgun hale geçecek ve bu da uykuya zor dalmasına, gece sık uyanmasına veya sabah güne erken başlamasına neden olacaktır.

  • Yeterince Doyduğundan Emin Olmak

5.-6.aya kadar iyi uyuyan bebeğiniz bu aylardan itibaren gece sık uyanmaya başlayabilir. Bunun nedeni büyük olasılıkla gün içerisinde ihtiyaç duyduğu kalori miktarını alamayıp gece acıkmasıdır. Unutmayın ki iyi bir gece uykusu için olmazsa olmaz şeylerin başında bebeğin karnının tok olması gelir.

Gece acıkma kaynaklı uyanmaların önüne geçmek için bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kalori miktarını gündüz almasını sağlamalısınız. Bunun için gün içerisindeki öğün sayısında artış yapabilir veya doktorunuza danışarak katı gıdalara yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Eğer gece sık uyanan bebeğinizin tok olduğundan eminseniz o halde bu uyanmaların açlık değil alışkanlık olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.

  • Alışkanlık Uyanmalarının Önüne Geçmek

Bebeğiniz her gece aynı saatlerde uyanıp beslenmeden veya sizin desteğinizi almadan tekrar uykuya dalamıyorsa bunlar alışkanlık uyanmaları olabilir. Özellikle kısa süreli emip/beslenip tekrar uykuya dalıyorsa bu kesinlikle bir açlık uyanması değildir.

Bunun için öncelikle bebeğinizin gün içinde ihtiyaç duyduğu kalori miktarını aldığından emin olmalısınız. Bundan emin olduktan sonra hala gece sık uyanmaları devam ederse beslemeden tekrar uykuya döndürerek kısa sürede bu alışkanlığından vazgeçmesini sağlayabilirsiniz.

0-12 Aylık Bebeklerde Uyku Problemleri konulu videomuzu izleyebilirsiniz;

YouTube video

  • Bol Bol Egzersiz Yaptırmak

Bu aylardan itibaren bebeğinizin fiziksel açıdan çok hızlı gelişmeye başladığını görürsünüz. Başını çevirmeye, dönmeye, el-kol hareketlerini bilinçli şekilde yapmaya başlar. Bu yeni beceriler onun için çok heyecan verici olduğundan gece ve gündüz uykularında yatağa yattıktan sonra uyumak yerine onları denemek isteyebilir.

Bunun önüne geçmek için gün boyu bebeğinize bol bol egzersiz yaptırıp yeni öğrendiği şeyleri denemesi için alanlar yaratabilirsiniz. Böylece uyanık olduğu saatlerde yeterince denediği hareketleri yatağa yattıktan sonra yapmak istemeyecek ve daha kolay uykuya dalacaktır.

  • Uyku Arkadaşı Edindirmek

Temas ihtiyacı doğuştan gelen çok doğal bir ihtiyaçtır. Bazı bebekler uyku aşamasında temas ederek kendilerini daha güvende hissederler. Bu aylardan itibaren bebeğinizi bir uyku arkadaşıyla tanıştırabilirsiniz. Böylece uyku zamanlarında size değil ona temas ederek kendi kendini kolayca sakinleştirebilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta uyku arkadaşı olarak seçeceğiniz nesnenin güvenli olmasıdır. Bebeğinizin nefes yolunu tıkayacak veya tehlike oluşturacak bir nesne olmadığından emin olmalısınız.

Birkaç gece uyku arkadaşını üzerinizde taşıyıp onunla uyursanız kokunuz ona geçeceğinden bebeğinizin benimsemesi çok daha kolay olacaktır. Ayrıca sadece uyku zamanıyla özdeşleşmesi için uyku arkadaşını yataktan çıkarmamalı ve bir oyun arkadaşı haline getirmemelisiniz.

  • Uykulu Ama Uyanık Yatağa Yatırmak

Bebekler ilk uykuya daldıkları koşullar neyse uyku boyunca da aynı koşulları ararlar. Bulamazlarsa da tedirgin olurlar ve ağlayarak uyanırlar. Bunun yaşanmaması için bebeğinizi uyku saati geldiğinde rahatlatıcı rutinlerle uykuya hazırlayıp henüz gözleri açıkken yatağına yatırarak doğru uyku alışkanlıkları kazanması için fırsat verebilirsiniz.

Hemen ilk uykusunda kendi başına uyumaya başlayamasa da sizin desteğinizle zamanla bunu öğrenecektir. Böylece ilk uykuya daldığı koşullar uykusu boyunca da değişmeyeceğinden kendini güvende hissederek uykularını uzatmaya başlayacaktır. Unutmayın ki bebekler her şeyi tekrarla öğrenir ve bu tekrarların da kendi içinde tutarlı olmasına ihtiyaç duyarlar.

  • Hemen Müdahale Etmemek

Bazen bebekler uyku döngüleri arasında geçip yaparken tamamen uyanık hale geçer ve sesler çıkartırlar. Bu aşamada hemen bebeğe müdahale etmek uzun vadede bebeğinizin her geçişte uyanıp sizi çağırmasına ve sizden destek beklemesine neden olur.

Ancak hemen müdahale etmeyip bebeğinize biraz zaman verdiğinizde zamanla kendiliğinden bu geçişi yapabildiğini görürsünüz. Böylece gündüz uykuları uzayacak, gece uykuları da kesintisiz hale gelmeye başlayacaktır.

Sevgiler,

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

Websitesi      : www.bebekuykudanismani.com

Instagram     : https://www.instagram.com/bebekuykudanismani_/

Facebook      : https://www.facebook.com/bebekuykudanismani/ 

Post navigation

  • Geri bildirim: 9-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni - Bebek.com

Bir yanıt yazın

3 Aylık Bebek Gelişimi

Anne Olunca Hissedilen 5 Duygu

Bebeklere Gaz Masajı Nasıl Yapılır?