2 Yaş Bebek Beslenmesi

2 Yaş Bebek Beslenmesi

2 Yaş Bebek Beslenmesi

2 yaşındaki bebek her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarlarda almalıdır.

Bebeğinizin beslenmesinde dört yapraklı yonca modelini örnek alabilirsiniz. Dört yapraklı yonca modelinin her yaprağı bir besin grubunu temsil eder. Gözünüzün önüne dört yapraklı yonca getirirseniz anlatmak istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz 🙂

  • Yoncanın üst yaprağı; süt ve süt ürünlerini
  • Sağ yaprağı; et, yumurta, kuru baklagilleri
  • Alt yaprağı; sebze ve meyveleri
  • Sol yaprağı; tahılları temsil eder.

Bu yapraklarda yer alan her besin grubunu bebeğinizin beslenmesine yeterli ve dengeli miktarlarda eklemelisiniz.

Dikkat! Besinlerin sağlıklı olması, bebeğinize o besini daha fazla yedirmeniz gerektiği anlamına gelmez.
Bu dönemde bebeğinizin yaklaşık olarak 350 mg (miligram) kalsiyum ihtiyacı vardır.

Kalsiyum’dan Zengin Kaynaklar:

  • Süt
  • Yoğurt
  • Peynir
  • Çökelek
  • Pekmez
  • Fındık
  • Kuru baklagiller

Bebeğinizin bu dönemlerinde kemik gelişimi için D vitaminine ihtiyacı vardır. D vitaminin en iyi kaynağı ise güneştir. Bebeğinizi güneş ışınlarının en faydalı olduğu saatlerde bebeğinizi dışarı çıkartıp, belki bir parka götürüp hem D vitamini gereksinimini karşılayabilir hem de bebeğinizi mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme bir alışkanlıktır ve bebeklik döneminde kazanılmaya başlar. Bebeğinizin beslenmesini, beslenme düzenini şu an nasıl oluşturursanız o şekilde gider.

Örneğin, eğer gün içerisinde bebeğinize ara öğün alışkanlığı kazandırırsanız yetişkinlik döneminde de ara öğün yapma ihtiyacı hisseder. Eğer gün içerisinde herhangi bir öğünü atlarsanız örneğin öğle yemeğini, yetişkinlik döneminde de öğle yemeği yeme alışkanlığı olmayabilir.

Bebeğinize sağlıksız atıştırmalıklar vermeyin. Unutmayın ki, bebeğiniz tadını bilmediği şeyi özleyemez. Bu kural özellikle çikolata, yağda kızartmalar, şeker için geçerlidir.

2 yaş çocukların en çok zorlandıkları dönemdir.

2 yaşında bazı bunalım ve sendromlar ile karşılaşabilirsiniz.

Bebeğiniz bağımsızlığını kazanmaya çalışırken her şeye hayır deme dönemi sofraya da yansır. Beslenme sorunları yaşamamak adına yemeği tartışma konusu haline getirmemeniz gerekiyor. Bu dönemde bebeğinizi anlamaya çalışmalı ve bu dönemi birlikte atlatmalısınız.

Emzirme Ne Zaman Bırakılmalı?

Dünya sağlık örgütü, bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su bile verilmemesini öneriyor. 6. ay ve sonrasında emzirmenin devam etmesi ile birlikte ek gıdalara geçilmesini ve 2 yaşına kadar emzirmenin devam etmesini, 2 yaşından sonra da eğer anne ve bebek isterse emzirmeye devam edebileceğini belirtiyor.

Ancak yapılan bazı araştırmalarda, 2 yaşından sonra emzirmeye devam edilmesinin bebeğin kişiliğinin oluşmasını olumsuz etkilediği bulunmuş.

2 Yaşındaki Bebek İçin Yemek Tarifleri

Malzemeler:
  • 2 Yemek Kaşığı Yoğurt
  • Yarım Muz
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 4 Yemek Kaşığı Tam Yulaf Unu
Yapılışı:
1. Muzu çatalla ezin. Üzerine yumurta, yoğurt ve HAMMM Keçiboynuzu özü ekleyin ve karıştırın.
2. Sıvı malzemelerin üzerine tam yulaf unu ekleyip karıştırın.
3. Yapışmaz bir tavayı çok az zeytinyağıyla yağlayın.
4. Hamurdan birer kaşık alıp tavaya yaydırın. Pankeklerin her iki yüzünü çevirerek pişirin.
5. Pankeklere, muz ve siyah üzümle sevimli ayıcık şekli verebilirsiniz.

Hammm olsun 🙂

Yulaf unlu pankek tarif videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Domates Soslu Bebek Köftesi ve Zerdeçallı Makarna

 Bu muhteşem öğün için ihtiyacınız olan malzemeler:
  • 3 Bardak Su
  • 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 250 Gram Kıyma
  • 1 Dilim Ekşi Mayalı Ekmek
  • Yarım Kuru Soğan
  • 1 Diş Sarımsak
  • 2 Adet Domates
  • 1 Tutam Maydanoz
Yapılışı: 
1. Kıyma, rendelenmiş kuru soğan, dövülmüş sarımsak, ıslatılıp sıkılmış ekşi mayalı ekmek, maydanoz, kimyon ve tuzu ekleyerek köfte harcını yoğurun. Köftelere şekil verin.
2. Bir tavaya az zeytinyağı ekleyin ve köfteleri biraz pişirin. Üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyip 10 dakika pişmeye bırakın.
3. 3 bardak su ve az zeytinyağı koyduğunuz tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suyun içerisine HAMMM Zerdeçallı Makarnayı dökün. Makarna tamamen suyunu çekene kadar pişirin.
4. Makarna ve domates soslu köfteyi birlikte servis edin.

Domates soslu bebek köftesi ve zerdeçallı makarna tarif videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Nohut Mayalı Ekmek

Kendi ekmeğinizi kendiniz yapmak ister misiniz?

Nidola Keçi Sütlü ve Nohut Mayalı Bebek Ekmeği karşınızda!

Malzemeler:

Nohut Mayası için;
Yarım Çay Bardağı Organik Nohut
Yarım Çay Bardağı Organik Tam Buğday Unu
1 Bardak Ilık İçme Suyu
Ekmek için;
1 Su Bardağı Nidola Keçi Sütü
3 Su Bardağı Organik Tam Buğday Unu
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı: 
1. Organik nohutu havanda dövün. Temiz bir kavanozun içerisine dövülmüş nohut, organik tam buğday unu ve el yakmayan sıcaklıkta içme suyunu koyun ve ahşap bir kaşıkla karıştırın.
2. Kavanozun kapağını sıkmadan kapatın. Ilık bir yerde üzerini örterek en az 12 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresi 20-24 saate kadar uzayabilir. Maya köpürüp, kabarıp kokusu değişince nohut mayası hazırdır.
3. Bir kasenin içerisine nohut mayasını süzerek koyun. Üzerine oda sıcaklığındaki Nidola Keçi Sütü’nü ekleyin. Zeytinyağı ve organik tam buğday ununu da ekleyip ahşap bir kaşıkla karıştırın.
4. Kasenin üzerini streç filmle örtün. Sıcak bir yerde üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Kabaran hamurun elinizle gazını hafifçe çıkarın ve kalıba alın. Üzerini streç filme örtün ve ikinci mayalanmaya bırakın.
5. Ekmeği 180 dereceye ayarlanmış fırında 30-40 dakika pişirin. 6- Tamamen soğuyan ekmeği dilimleyip servis edin.
Not: Ekmeği dilimlere ayırarak buzdolabı poşetine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Gerektiğinde bebeğiniz için dondurucudan çıkarıp ısıtarak bebeğinize yedirebilirsiniz.

Bilgi: Nohut mayası geleneksel ve eski bir maya türüdür. Tatlı maya olarak da bilinir. Ekşi mayanın tersine hazırlama süresi kısadır. Bu mayayla yapılan ekmeklerin hazmı kolaydır. Hazır mayaların tersine mayalanma süresi uzundur. Normal toz mayalar yarım saatte hamuru kabartırken, nohut mayasıyla hazırlanan hamurun kabarma süresi 3-4 saati bulabilmektedir.

Hammm olsun!

Nohut mayalı ekmek tarif videomuzu izleyebilirsiniz.

Not! Her bebek özeldir. Bebeğinize tarifleri vermeden önce bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışınız.

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın