14 aylik bebek gelisimi

14 Aylık Bebek Gelişimi ve Becerileri

Hızla büyüyen miniğiniz 1 yaşını geçeli henüz iki ay oldu. Sizin için onun sağlığının her şeyden önemli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden sağlıklı bir gelişimin sadece iyi beslenmek ve hastalanmamak olmadığını; bebeğinizin sadece bedenen değil ruhen ve sosyal yönden de sağlıklı olması gerektiğini bilmeniz gerek. Bunun takibini ise en iyi ebeveynler yapabilir. Öyleyse 14 aylık bebek gelişimi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanızda ve yavrunuzun bu döneme ait becerilerin ne kadarını gösterdiğini takip etmenizde fayda var.

Gelişim Alanlarına Göre 14 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Bebeğiniz her geçen gün yeni şeyler öğrenecek ve yeni beceriler kazanacak. Peki bu beceriler sağlıklı bir büyüme-gelişme dönemi için yeterli mi? Bebeğinizin gelişiminin beklenen düzeyde olup olmadığını bilmek için; onu iyi gözlemlemeli ve 14 aylık bebek neler yapabilir sorusuna doğru yanıt verebilmelisiniz. Bu sorunun yanıtını ise her gelişim alanı için ayrıdır.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

Yavrunuzun 1 ayda ne kadar büyüdüğünü görünce sakın şaşırmayın. Çünkü doğum öncesini saymazsak, insanlarda fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönem bebeklik dönemidir. Bu hızlı büyümenin takibi ebeveynler, aile hekimleri ve çocuk doktorları tarafından düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Uzmanlara göre 14 aylık bebek kilosu, boyu ve baş çevresi yaklaşık olarak aşağıdaki değerler arasında olmalıdır.

Cinsiyet Boy(cm) Kilo(kg) Baş çevresi(cm)
Kız 71,3 cm – 81,4 cm 7,5 kg – 11,9 kg 42, 9 cm – 48 cm
Erkek 73,4 cm- 82,7 cm 8,2

kg – 12,4 kg

44,1 cm – 49 cm

Her gelişim alanında olduğu gibi fiziksel gelişimde de bireysel farklılıklar vardır. Bu nedenle bebeğinizin boy ve kütle artışını asla başka bebeklerle karşılaştırmayın. Büyüme sınır değerler arasında kaldığı sürece gelişiminden endişe etmenize gerek yok. Ancak boy, kütle ve baş çevresinin belirlenen aralığın dışına çıkması; bazı büyüme, gelişme ve beslenme problemlerinin habercisi olabilir. Böyle bir durumda mutlaka uzman bir hekimin görüşü alınmalıdır.

Motor Gelişimi

Motor gelişim bebeğinizin kaslarını kullanarak vücudunu hareket ettirebilme yeteneğidir. Koşmak, yürümek, zıplamak, topu atmak gibi büyük kas gruplarını kullanarak yapılan hareketler kaba motor; kalem tutmak, saç taramak, düğme iliklemek gibi küçük kas gruplarını kullanarak yapılan hareketler ise ince motor becerilerdir. Yavrunuz aşağıdaki kaba ve ince motor becerilerden birkaçını gösteriyorsa motor gelişimi konusunda endişe etmenize gerek yok.

Kaba motor beceriler: 14 aylık bebeklerde gözlemleyeceğiniz kaba motor becerilerin çoğu, yürüme eylemi ile ilişkili olarak ortaya çıkar ve gelişir. Yürümeyi öğrenen bebeğiniz aşağıdaki becerileri de kolaylıkla yapabilecektir.

  • Eşyalara tutunarak ya da tutunmadan etrafı gezebilir.
  • Kendi kendine oturabilir.
  • Elleriyle tutunarak yerden kalkabilir.
  • Oyuncak bebek arabasını eliyle iterek ilerleyebilir. Yürüme oyuncakları bu beceriyi destekleyecektir.
  • Aynı anda hem oyuncağını taşıyıp hem yürüyebilir.
  • Sabit duran topa ayağı ile vurabilir. Fakat henüz dengesini tam olarak sağlayamadığı için tekme attıktan sonra yere düşmesi normaldir. Minik futbolcunuzu desteklemek için top atışları sırasında elini tutarak ona destek olabilirsiniz.

İnce motor beceriler: Daha detaylı kas becerileri gerektiren davranışlardır.

  • Kağıtları iki elin parmakları ile iki ayrı yöne çekerek yırtıp buruşturabilir. Bol bol gazete kağıdı kesip buruşturma aktiviteleri yapabilirsiniz.
  • Lambanın anahtarını, çekmeceyi ya da kapıyı açıp kapatmak gibi tekrar eden davranışları hiç sıkılmadan defalarca gerçekleştirir.
  • Avucu ile kavrayabileceği boyuttaki oyuncakları elleri ile toplayıp oyuncak kutusuna koyabilir. Çocuğunuzun bu özelliğinden faydalanarak ona daha bebek yaşta oyuncaklarını toplama alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Her oyun sonrası “Hadi şimdi bunları oyuncak kutusuna koyalım” diyerek onu oyuncaklarını toplaması için teşvik edebilirsiniz.

motor gelisimi

Dil Gelişimi ve Konuşma Becerisi

  • Bu dönemde minikler sadece davranışları değil sesleri de taklit ederek öğrenirler. Siz konuşurken onun gözü sizin ağzınızda olur. Dudaklarınıza bakarak çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışırlar.
  • Konuşabildikleri kelime sayısı hızla artar. Yaklaşık 4-8 kelime konuşabilir. Net bir şekilde anne ve baba diyebilir. Konuşabildiğinden çok daha fazlasını anlar.
  • Artık nesneleri tanıyor ve isimlerini biliyor. Yani sorulan nesneleri adını söyleyemese bile işaret parmağı ile gösterebilir. Perdeyi göstererek “Bu ne?” diye sorduğunuzda size “perde” cevabını veremez ama “Perde nerede?” dediğinizde parmağı ile perdeyi gösterir. Evdeki eşyalarla ilgili sorular sorarak pratik yapmak hem dil hem de sosyal becerileri geliştirecektir.
  • Sözel ifadelere karşı uygun davranışlar geliştirmeye başlar. “Hadi parka gidelim.” ya da “Hadi markete gidelim.” dediğiniz saman artık gideceğiniz yeri kafasında canlandırabilir. Hatta sevdiği bir yer ise oraya gitmek için hemen kapıya yönelir. Bu nedenle markete gideceğiniz zaman, oranın “market” olduğunu daha gitmeden birkaç kez pekiştirin. Markete ulaştığınızda ise “Markete geldik.”, “Hadi markette alışveriş yapalım.”, “Marketten ekmek alalım.” şeklinde cümleler kurmanız onun marketi tanıması ve orada neler yapılabileceği hakkında fikir sahibi olmasına yardımcı olur.
  • Tanıdığı, sevdiği ilgisini çeken kişi ve nesnelere isim vermeye başlar. Verdiği ismi hatırlar ve artık o kişi ya da nesne ile o ismi özdeşleştirir. En sevdiği ayıcığa “Lulu” bakıcısına “Bade” diyebilir, üstelik gerçek isimler bu kelimelere çok uzak olduğu halde.
  • Artık söyleyebildiği kelime sayısı arttığına ve kısa cümleler kurabildiğine göre şarkı söylemesi için de hiçbir engel yok. Miniğiniz sürekli tekrar eden kısa nakaratları neşe ile söyleyebilir. “Fış fış kayıkçı … fış fış kayıkçı …” belki bazıları daha uzun olan “Mini mini bir kuş donmuştu … Mini mini bir kuş donmuştu …” kısımlarını yorulmadan defalarca ve her defasında aynı coşku ile tekrar edebilir. Hele bir de söylerken siz de ona eşlik ederseniz neşesi daha da artar.

Kelime dağarcığını geliştirmek ve dil gelişimini desteklemek için bu dönemde bebeğiniz ile sık sık konuşmalısınız. Konuşmalar diyalog şeklinde gerçekleşmek zorunda değil, monolog şeklinde de ilerleyebilir. Her yaptığınız eylemle ilgili hatta pantolonunu giyerken bile “Hadi şimdi pantolonunu giyelim. İşte bu birinci bacak, bu da ikinci bacak. Şimdi de yukarı çekelim. Giyindik!” gibi açıklamalarda bulunun.

YouTube video

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Bebekler sosyal davranışları ve duyguları taklit temelli öğrenirler 14 aylık bebek gelişimi için en önemli rol model anne babadır. Sizi taklit ederek toplum içerisinde kabul edilebilir davranışları gerçekleştirmeye başlar, öz bakım becerilerini geliştirirler.

  • Güldüğünüzde, üzüldüğünüzde, düşündüğünüzde, ağladığınızda; duygularınızı anlamak için dikkatlice yüzünüze bakar. Bu şekilde duyguları öğrenir ve kendisi de o duyguyu yaşadığında yüzünde bu ifadeleri takınmaya çalışır. Bu nedenle duygularınızı anlatırken ifadeleriz belirgin, mimikleriniz doğru olmalıdır.

Örneğin; “minicik” derken sesinizi inceltip, gözlerinizi biraz kısarak işaret ve baş parmağınız arasındaki mesafeyi küçülttüğünüz kısa bir aralık yapabilirsiniz. Tersi durumda “büyük” derken de gözlerinizi kocaman açıp, sesinizi kalınlaştırarak işaret ve baş parmağınız arasındaki mesafeyi arttırdığınızda kelimenin anlamını görselleştirmiş olursunuz.

  • 1,5 yaşına yaklaşan miniğiniz yavaş yavaş hayatının merkezine “özgürlük” kavramını almaya başlar. E artık yürüyebiliyorsa özgür olması için önünde hiçbir engel yok, “HAYIR” dışında! Her işi kendi yapmak, her kararı kendi almak isteyecek ama yaşı itibariyle kendini tehlikeye atacak durumlar yaratma olasılığı çok yüksek. Sosyal davranışların kontrolünde “Hayır” artık değerli bir kelimedir. Ona özgür olabileceği ortamlar sunun ancak hayır dediğinizde nedenini gerekçeleriyle birlikte mutlaka açıklayın. Kararlı olur ve iki dakika sonra olmaz dediğiniz şeye izin vermezseniz net bir şekilde “hayır” dediğinizde söyleneni anlayacak, sınırlarını bilecek ve ısrar etmeyecektir.

14 aylık bebek sizinle iletişim kurmak için can atar ve sizin kendisini anlamanız için elinden geleni yapar. Siz de elinizden gelenin en iyisini yapmak istiyorsanız sosyal davranışları desteklemek için bebeğinizle daima iletişim hâlinde kalmalısınız. Yapmanız gereken en önemli şey onunla göz temasını kesmeden iletişim kurmak, ona değer gördüğünü ve fikirlerinin ciddiye alındığını hissettirmektir.

Bilişsel Gelişim

Bebekler daha anne karnındayken çevredeki uyarıları almaya başlar. Doğumdan sonra zamanla bu uyarıları zihinsel olarak anlamlandırarak akıl yürütmeyi öğrenirler. Çocukların çevresindeki dünyayı anlamasına yarayan bu zihinsel aktivitelerin bütününe bilişsel gelişim denir. Minik yavrunuz 14. ayına geldiğinde ondan aşağıdaki zihinsel becerileri kazanması beklenir.

  • Muhtemelen henüz yürümeye başlamış olan 14 aylık bebek yürüme ile birlikte birçok yeni deneyim kazanır. Mesela; masanın üzerindeki oyuncağa uzun kenardan erişemeyince kısa olan kenardan ulaşabileceğini ya da kapının kolunu aşağı doğru eğdiğinde kapıyı açacağını bilir. Bu deneyimler çocuğun bilişsel aktivitelerini geliştirerek sebep-sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olur.
  • Yürümesiyle birlikte ev içerisinde artık daha özgür davranan bebeklerde merak duygusu pekişir. Merak duygusuyla etrafındaki nesneleri daha detaylı inceleyen bebeğin analitik düşünme becerileri de artar. Aylardır elinde olan oyuncağın çevirmeli düğmesi ile henüz oynamaya başlaması, ses çıkaran düğmesine defalarca basması da işte bu yüzdendir.
  • Bu dönemde nesne korunumu hâlâ kazanılmamıştır. Diyelim minik bir kabın içerisine küçük bir oyuncağı sakladıktan sonra kabı oyuncakla beraber avucunuza aldınız. Oyuncağın kap içerisinde olduğunu bilir. Ancak kabı elinize alıp o görmeden içinden oyuncağı aldığınızda ve ardından avucunuzu kapatıp kabı boş haliyle miniğinize gösterdiğinizde oyuncağın avucunuzun içinde olduğunu düşünemez ve sadece kutu içerisinde arar. Çünkü görmediği bir hareketin nasıl gelişebileceğini hayal edemez.
  • Görsel zekâsının gelişmesiyle eşyaları kendi mekânlarında aramaya başlar. Emzik için yatağına, biberon için masanın üzerine bakar.
  • Çocuğunuzun taklit yeteneği bu dönemden itibaren hızla gelişir. Taklit; dil, sosyal, duygusal ve motor gelişim gibi bilişsel gelişimin de temelini oluşturur. Bu nedenle oyuncaklarından daha çok sizin gün içerisinde kullandığımız nesneleri, benzetme yoluyla, kendi görevleri dışında oyun aracı olarak kullanır.

Yemek Yeme Alışkanlığı

Minik yavrunuz ek besinde geçeli çok oldu. Öyleyse artık 3 ana, 2 ara öğün olmak üzere günü 5 öğün ile kapatabilir. Gece beslenmesi mutlaka anne sütü ya da formül mama şeklinde devam etmelidir.

14 aylık bebek için öğün sayısı ve içerik kalitesi kadar yemeği kendi yemesi de önemlidir. Etrafa döker, üstünü kirletir kaygısı yaşamadan bebeğinizi kendi mama sandalyesinde, kendi yemeğini kendisi yemesi için teşvik etmelisiniz. Bu sadece basit bir yemek yeme alışkanlığı değil; İlerideki hayatında kendine güvenen, kendi kararlarını kendi alabilen, özgür düşünen bir birey olması için ona temel olacaktır.

14 Aylık Bebek Günde Kaç Saat Uyumalı?

Bebekler için uyku, yeme-içme kadar değerlidir. Çünkü bebeklerin büyüme ve gelişmesini sağlayan büyüme hormonu en iyi uyku hâlindeyken salgılanır. Uyku sadece büyüme için değil miniklerin dinlenmesi ve günün geri kalan kısmında daha keyifli vakit geçirmesi için de önemlidir. 14 aylık bebek günde ortalama 13-14 saat uyumalıdır. Bunun yaklaşık 2 saati gündüz 11-12 saati gece uykusu şeklinde olmalıdır.

Bebeğinizin sevebileceği bir tarif paylaşalım.

YouTube video

14 Aylık Bebek İçin Oyun ve Etkinlik Önerileri

Çocuğunuzun gelişimini takip etmek, ancak o gelişim özelliklerini desteklediğiniz sürece anlamlı olur. Öyleyse aşağıdaki keyifli oyun ve etkinlikleri miniğinizle oynayarak onun sağlıklı büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.

BEBEK OYUNCAKLARI SEÇERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER! https://www.bebek.com/bebek-oyuncaklari-secerken-dikkat-etmeniz-gerekenler/

Saklambaç Oyunu

Nesne korunumu henüz gelişmeyen bebeklere bu beceriyi kazanmaları için saklambaç ile destek olabilirsiniz. Saklambaç oyununu kendiniz saklanarak oynayabileceğiniz gibi oyuncaklarını bir örtü ya da kutu içerisine saklayarak da oynayabilirsiniz. Burada önemli olan bebeğin ortadan kaybolduğunu düşündüğü şeyin aslında gözü görmese dahi hâlâ orada, örtünün altında olduğunu; örtünün altında olmasa dahi mutlaka oradan başka bir yere alınmış olduğunu ve varlığını sürdürdüğünü anlamasıdır.

İç İçe Geçen Kaplar

İç içe geçen kaplar ve matruşka bebekler bu dönemin en sevilen oyuncaklarıdır. Bu kapları iç içe geçiren miniğiniz ince motor kaslarını geliştirirken nesneleri de büyükten küçüğe sıralamayı öğrenmiş olur.

İç içe geçen kapların içerisine küçük oyuncaklar saklayıp sonra kapların yerini bebeğinizin gözü önünde değiştirerek topun nerede olduğunu bulmasını sağlayabilirsiniz. Bu oyun ile hem el-göz koordinasyonu hem de zihinsel etkinliklerin gelişmesine katkı sağlamış olursunuz.

Eğitici Kartlar

Bu dönemde kartları, eşleştirmeden çok kelime öğretme amaçlı kullanmalısınız. Farklı canlı ve nesnelerin üzerinde olduğu 2-3 kartı yere açıp ardından “Köpek nerede? Hani köpek?” gibi sorularla doğru kartı size vermesini sağlarsınız. Zamanla, bebeğinizin seviyesine göre kart sayısını artırarak kelime dağarcığına bol bol yeni kelimeler ekleyebilirsiniz.

Tren Gider Çuf Çuf

Yavrunuzun yürümesini desteklemek için birlikte oynayabileceğiniz güzel bir oyun. İki kartonu kalın ip ya da ince kumaşla birbirine bağlayıp tren yapın. Dilerseniz treninizi farklı nesnelerle süsleyip birlikte boyayabilirsiniz. Ardından hafif bir veya iki oyuncak pelüş hayvanı içine koyun ve bebeğinizin evde küçük yolcuları gezdirmesi için uygun yönergeleri verin.

Ebeveynler gebeliğin oluştuğu andan itibaren çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişmesinden sorumlu kişilerdir. Bu nedenle nasıl hamileyken bebeğinizi her ay ultrason ve birtakım kan testleriyle takip ediyorsanız; doğumdan sonra da gelişimini takip etmeye devam etmelisiniz. Tabi artık ultrason cihazı ile değil, gözlemleyerek… Bu sebeple siz 14 aylık bebek anneleri; bebeğinizin takibini sağlıklı bir şekilde yapmak için 14 aylık bebek gelişimi ile ilgili tüm özellikleri bilmeli ve takibini uzman hekiminizle birlikte desteklemelisiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Büyüme Geriliği Olan Bebekler

13 Aylık Bebek Gelişimi

Meyveli İrmikli Tatlı Tarifi!