10 Aylık Bebek Gelişimi

10 Aylık Bebek Gelişimi

YouTube video

Bebeğiniz 10. Ayda Neler Yapıyor Olabilir?

Bu ayın sonunda bebeğiniz şunları yapabilir:

• Birisine yada bir şeye tutunarak ayakta durabilir.
• Oturur durumdayken kalkabilir.
• Bir oyuncağını almaya çalıştığınızda karşı koyar.
• Rastgele anne-baba diyebilir.
• Yüzüstü yatarken oturur duruma geçer.
• Oyun için el çırpabilir ve el sallayabilir.
• Küçük objeleri başparmak ve diğer parmakları kullanarak kaldırabilir.
• Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
• “hayır” kelimesini anlayabilir fakat buna nadiren uyar.
• Bir an için destek almadan ayakta durabilir.
• Anne ve baba kelimelerini bilinçli olarak söyleyebilir.
• İsteklerini ağlamadan da belli edebilir.
• Bir fincandan tek başına su içebilir.
• Anlaşılmaz garip bir dil kullanarak konuşabilir.
• Bir iki adım atabilir ve hatta biraz erkenci davranıp yürüyebilir.

10 Aylık Bebek Beslenmesi  

Kötü Yemek Yeme Alışkanlıkları

10 aylık bir bebekle yemek yemek, hemen hemen herkesin iştahını kaçırabilecek bir olaydır. Bu yaştaki yemeğin içinde oyun daha ağır basar. Dolayısıyla bebeğin midesine giden yemekten fazlası üstünde başında kalır. Yemek saatleri artık bebeğiniz için sadece besin almak değil aynı zamanda keşfetmek ve yeni şeyleri öğrenmek demektir. Yemek bebeğin dokunma hissi, sıcaklık hissi, sebep sonuç ilişkisi geliştirmesini sağlar. Patatesleri masada ezmek, yoğurdu avuçlamak, muzu üzerine sürmek sizin için ne kadar iğrenç olursa olsun yeni deneyimler demektir. Bebeğiniz yemeklerin cazip fiziksel özelliklerini öğrenene değin kağıt havlu ve elinizde bezlerle gezmeye hazırlıklı olun. Ancak bu sadece durup güleceğiniz bir durum değildir ve hiç bir şey yapmayacağınız anlamına gelmez. İleride uyacağı sofra kurallarına onu hazırlayabilirsiniz.

 

10 Aylık Bebek Gelişimi

Onuncu aya geldiğinizde evde yenen hemen her şeyi bebeğinizde yiyebilir. Yalnız pişirirken yemeklerin tuzsuz olmasına dikkat edin. Yine haşlanmış ve ayıklanmış sebzeleri gevelemesi için eline verebilirsiniz. Et ve balıkları deri ve yağından ayırdıktan sonra küçük lokmalara ayırarak servis edin.Bebeğinize yağlı, tuzlu, baharatlı yiyecekler vermekten kaçınmalısınız.

10-11 aylık bebek beslenmesi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz tıklayabilirsiniz.

İşte bu ay içerisinde uygulayabileceğiniz birkaç besleyici tarif:

YouTube video

YouTube video

10 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

10 aylık erkek bebek ortalama 9400 gr, 10 aylık kız bebek ise ortalama 9000 gr ağırlığındadır.

10 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 10 aylık kız bebek boy alt sınırı: 64
  • 10 aylık kız bebek boy üst sınırı: 79
  • 10 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 66
  • 10 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 80

10 Aylık Bebek Yürür mü?

YouTube video

Bebeğiniz 10. Ayın sonunda, yürüme çalışmalarına başlamış olmalıdır. Bebeklerin gelişimini en iyi gösteren fiziksel hareketlerden biri yürümesidir. Bu nedenle eğer bebeğiniz 10 ayını doldurmuşsa, ayakta tay tay duruyor olması, bir yere tutunarak kalkıyor olması ve birkaç adım atabiliyor olması gerekmektedir.

Bebeğiniz 18 aya kadar yürümeyebilir ancak yürüme çabalarında olması gerekmektedir.

10 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğiniz artık müzik çalındığında sallanmaya ve hareket etmeye başlar. Müzikle birlikte oyunlar yapabilirsiniz.

Bebeğiniz bu ayda emeklemeye başladıysa, emeklemesini destekleyecek oyunlar oynayarak onun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Ayrıca yürümek için bebeğiniz ilk adımlarını bu ay içerisinde atmaya başlayabilir, bu nedenle yürüme yardımcılarını tercih edebilirsiniz.

10 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

10 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Birçok doktor sağlam çocuk kontrollerinde bu ayı izleme takvimine dahil etmezler. Eğer bir sonraki kontrole kadar bekleyemeyecek bir durum olursa doktorunuza danışın.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

10 aylık bebeğiniz artık yürümek için ilk çabalarını göstermeye başlayacaktır. Bu nedenle ona yürüme yardımcıları alarak destek olmanızı tavsiye ederiz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

10 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 10 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

Post navigation

  • Merhabalar benim olum tam 10 ay 2 günlük en büyük sıkıntı her anneni yaşadığı gibi yemek yedirmek tam bir yorucu serüven oğlum salatalık ekmek gibi eline verdiğim şeyleri güzel yiyor ama sıra çorba yoğurt veya sebze gibi yemeklere geldiğinde imkanınyok yemiyor hep ağzını zorla açıyorum öyle yediriyorum 3.4 kaşık zorla veriyorum sonra ağladığı için bırakıyorum yemek yemekten soğucak diye de korkuyorum sadece meme emmek istiyor emziriyorum da ondan dolayımı yapıyor bilmiyorum ama anne sütü bu ayda ne kadar yeterli gelebilirki artık gerçekten ne yapacağımı şaşırdım yoğurt yemez çorba yemez meyve katiyen yemez yorucu anlicanız ne yaparım nasıl kolaylaşır işim bilemiyorum artık

    • Merhabalar Duygu Hanım, aslında ne yapabileceğinizin cevabını siz vermişsiniz bende tekrar edeyim 🙂 Öncelikle bebeklerin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütüdür ek gıdalar ara öğünüdür. 1 yaşından sonra sofra kültürüne yavaş yavaş alışır ve sizin yaptığınız yemekler onun için ana öğün yerini alır.
      Bu tür iştahsızlık durumlarında biz bebeğin kendi halinde yemek yemesini öneriyoruz. Sizin de bahsettiğiniz gibi aslında bebeğinizin eline besinleri verdiğinizde güzel yiyiyor ama onu zorlayarak yedirdiğinizde yemek istemiyor. Çorbayı veya normal yemekleri onun yiyebileceği şekilde önüne koyun ve onu gözlemleyerek kendisinin yemesine izin verin ilk başta zorlanabilir onunla sohbet ederek siz yönlendirin ve yardımcı olun. Diğer bir seçenek ise tabakları renklendirmek. Besinlerden örneğin; ayıcık yapın ve ayıcığı siz konuşturun “ayıcık beni ye beni ye diye bağırıyor bak” deyin. Farkı göreceksiniz.

      Sevgiler.

  • Merhabalar bende aynı sıkıntıyı yaşıyorum oğlum 9 ay 14 günlük ancak emmekten başka birşey yemiyor salatalık ekmek armut elma eliyle yiyor ancak ben verdigimde çorba muhallebi yogurt kahvaltı vs hiçbirşey yemiyor.Kaşıkla yemeğe karşı resmen .Sürekli yeni şeyler deniyorum ve artık BLW yöntemini uygulayarak az olsa birşeyler ymeğe başladı.Ama gece uykularında çok sık uyanıyor emmek istiyor.Biraz emiyır tekrar uykuya devam ediyor ama doymuyor sanırım o yüzden çok uyanıyor buna nasıl bir yöntem bulacagım bilmiyorum.

  • Bebeğim 10 aylık fakat ayak parmak uçlarına basıyor doktora götürdük kalsiyum eksikligindendir dedi 8 aya kadar emdirdim hamile olduğum için ayırdım fakat doktor annenin sütü yaramamış demis 8 ayına kadar kilosu iyiydi

  • Bebeğim 9 ay 23 günlük sadece emiyor daha hiç dişi çıkmadı elme veriyorum koparıyor boğazında kalır diye bişey de veremiyorum dişi yok kahvaltı yemiyor yemek yemiyor iki üç çay kaşığı başkada yok hep emmek istiyor halada emziriyorum kilosuda yerinde ama ilerde yemek yemez diye korkuyorum nasıl bir yol izmeliyim

  • 10 aylık bebeğile oyunlar oynuyoruz ayakta durabilir hatta 4 5 adım atabiliyor. Oyuncaklarla oynamayı Sevse de en sevdiği etkinlik bahçede çimenlerin üzerinde çorapsız yürümek. 🥰 BWL yöntemiyle ekbgıdaya başladık ziraa bizim yedirdiğimizde heycanlanıp oyun zannettiği için doymadan oyuna geçiyor. Anne olmak mükemmel bir duygu. Tüm bebişlere sağlıklı ömür diliyorum güzel anneler 🥰🥰🥰

  • 10ayımızı daha doldurmadı ayağa kalkmaya çok meraklı istekli. Uyku düzenimiz biraz karışık. Bişeyler söylemeye çalışıyo sürekli sesler çıkarıyo zaman onunla çok eğlenceli☺️

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Gündüz Uykuları Hakkında Her Şey!

Bebeğin Beşikten Yatağa Geçiş Evresini Kolaylaştırma Önerileri!

Bebeğinizin Gece Beslenmesi Ne Zamana Kadar Devam Etmelidir?