Hamilelikte Kansızlık

Hamilelikte meydana gelen kansızlık problemi, çok ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Erken doğum ve doğumun ardından kanama riski dışında, anne yaşamının kaybına bile yüzde altmışlık gibi bir oranda neden olabiliyor. Tedavisi için, demir, folik asit ve B12 vitamini desteği gerekiyor.

Bu riskler göz önüne alındığında, anne adaylarının kan değerlerini iyi bilmesi ve düzenli takip altında olması, kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Erken Doğum Riski ve Bebekte Gelişme Geriliği

Anemi, kan hemoglobin oranının 11mg/dl’nin altına inmesi olarak adlandırılır ve hamilelikte en çok karşılaşılan durumdur. Kansızlık sorunu yaşayan anne adayında, erken yorulma, halsizlik ve mide problemlerine sık rastlanır. Bunun dışında, erken doğuma ve doğum sonrası kanama riskini de yaratır. Kansızlık problem yaşayan annelerin bebeklerinde, gelişme geriliği ve davranış bozukluğu gözlenebilir.

Demir, folik asit ve B12 vitamini Eksikliği

Kansızlık; en fazla demir ve folik asit eksikliğinde ortaya çıkar. Bunun dışında, B12 vitamini eksikliği de anemiye yol açmaktadır.

Gebelikte Ekstra Demir Kullanımı

Hamilelikte kan hacmindeki artış, fetüs ve plasentanın ihtiyaçları nedeniyle, annenin günlük 4 mg demir ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.. Bu ihtiyaç hamilelik öncesi dönemin 2 katıdır. Yiyeceklerdeki demirin sadece %10 kadarı emilebildiğinden, gebelikte ekstra demir kullanımı zorunlu olmaktadı. Hayvansal et tüketimi ve C vitamini barındıran besinlerin alınması ihmal edilmemelidir. Kansızlık yoksa 60 miligram gibi önleyici dozda demir önerilirken; anemi görülen anne adaylarında bu doz günlük 100 miligram ve üzerine çıkabilir.

Brokoli, Brüksel Lahanası ve Ispanak Tüketilmeli

Hamileliğin erken dönemlerinde büyük rolü olan folik asit eksikliği, bebekte yarık dudak-damak ve spina bifida gibi önemli anormalliklere yol açabiliyor. Bunun dışında folik asit eksikliğinin, erken doğuma da yol açtığı bilinmektedir. Folik asit, brokoli, brüksel lahanası ve ıspanak gibi sebzelerde bolca mevcuttur. Fakat pişirme sırasında etkinliği azalmaktadır. Son zamanlarda hamilelik öncesi günlük 400 mikrogram folik asit başlanması önerilmektedir. Belirgin folik asit eksikliği ve kansızlık tespit edilirse tedavinin dozu günlük 5 miligramdır.Epilepsi ilacı kullanan gebeler ve talasemi taşıyıcıları da mutlaka tedavi dozunda folik asit kullanmalıdır.

Bunların dışında, vejetaryenler, sigara kullananlar ve daha önce doğum kontrol hapı kullanan kişilerde B12 eksikliği riski artmaktadır. B12 eksikliğinin kısırlığa neden olduğunu da unutmayın..B12 eksikliğinde, el ve ayaklarda, karıncalanmalar, halsizlik ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkar. Bebeklerde doğumun 6’ıncı ayında ortaya çıkan, büyüme-gelişme geriliği ve anemi ile karakterize bir sendrom görülebilir. B12 vitaminine hayvansal etlerden ulaşabilirsiniz. Gerektiğinde ağızdan ya da kas içine iğne şeklinde B12 ilaçları kullanılmalıdır.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/ 🤰[/box]

Hamilelikte Ayva Tüketilir mi?

Online Emzirme Şenliği 3!

Hamilelikte Zatürre Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?