Hamilelikte Egzersiz
Hamilelikte egzersiz yapmak hem sizin hem de bebeğiniz açısından önemlidir. Eğer hamilelik döneminizden önce de düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız ve bu döneme uygun bir egzersiz çeşidiyse doktorunuzun tavsiyesiyle bu egzersize hamilelik döneminizde de devam edebilirsiniz.
Ama önceden herhangi bir fiziksel aktiviteniz yoksa hamilelikte birdenbire egzersize başlamanız da yanlış olacaktır. Eğer durumunuz böyleyse; doktorunuzun tavsiyesiyle, onun önerdiği sıklıkla hamilelikte yürüyüşe başlayabilirsiniz.
Hamilelikte egzersiz yapmanın avantajları:
Öncelikle hamilelikte vücudunuz ağırlaşacağı için ilk dönemlerden itibaren doktorunuzun tavsiyesiyle belirdiğiniz hamilelik egzersizleri sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Fakat bunun yanında hamilelikte egzersizin faydalarını aşağıdaki gibi sayabiliriz.
- Aşırı kilo alımını önler.
- Vücudunuzun hantallaşmasını önlemeye yardımcı olur.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Daha rahat normal doğum yapmanıza yardımcı olur.
- Siz anne adaylarının öz güvenini artırır.
- Gebelik döneminizde oluşan ödemleri hafifletir.
- Uyku problemleri gibi sorunlar yaşıyorsanız, bu sorunları giderir.
Egzersizleri nasıl yapmalısınız?
Bu dönemde tüm egzersizlerinizi düzenli bir şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Bu egzersizlere mola vermek, hiçbir işinize yaramayacağı gibi olumsuz durumlara bile yol açabilir. Eğer egzersiz yapmaya karar verdiyseniz, bunu haftanın 3 günü yapmalısınız. Gebelik egzersizinin amacı kesinle zayıflamak olmamalıdır. Yediklerinize özen gösterirseniz ve egzersizleri uygularsanız, gebelik döneminize uygun bir şekilde kilo almaya devam edersiniz.
Hali hazırda gebelik döneminizde kilo almanıza engel olacak egzersizler yapmanız kesinlikle önerilmez.
Bu tarz egzersizleri uygularken nefes nefese kalmamaya özen göstermelisiniz. Yaklaşık yarım saat bu egzersizler için idealdir ve çarpıntı, nefes nefese olma durumu, aşırı ter, halsizlik gibi durumlara düşmeyecek şekilde yapmalısınız.
Egzersizleriniz boyunca 5-10 dakikalık kısa molalar ve nefeslenmeler ile kendinizi rahatlatmalısınız.
Her egzersiz öncesinde yaklaşık 5 dakika yavaş bir şekilde ısınma hareketleri yapmalısınız ve tüm egzersizi bitirirken hareketlerinizi yavaşlatarak bırakmalısınız.
Gebelik döneminde yapmamanız gereken egzersizler nelerdir?
Bu dönemde, ağırlık kaldırılması, fitness gibi yorucu ve ağır sporlar yapılması kesinlikle yasaktır. Onun dışında; voleybol, basketbol, tenis, futbol gibi sporlar da düşme ve karın bölgenize top gelmesi riski taşıması nedeniyle tavsiye edilmez. Ata ve bisiklete binmek de yine yere düşme ihtimalinizden kaynaklı olarak önerilmemektedir.
Dalış yapmak, dağcılık gibi extreme sporlar yapmanız gebelik döneminizde kesinlikle önerilmemektedir.
-
Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?
Kadın sağlığı üzerinde oldukça etkili olan Kegel egzersizleri, birçok kadının merak ettiği fakat çok az bilgiye sahip olduğu bir konudur.…
Devamını Oku » -
Hamile Pilatesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Hamile Pilatesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Hamilelik boyunca vücut hormonal ve fiziksel açıdan belirgin değişimler gösterir. Bu değişim sürecini sağlıklı…
Devamını Oku » -
Hamilelikte Egzersiz Hareketleri
Hamilelik, anne adaylarının vücudunda birçok değişimi ilk kez yaşamasına vesile olan zaman zaman zorlu, ancak bir o kadar da mucizelerle…
Devamını Oku » -
Hamilelik Döneminde Ödem Azaltma Egzersizleri
Hamile kalmadan önce ya da kaldıktan sonra gebelik ile ilgili birçok hikâye duymuş olmanız olası. Yakın arkadaşlarınız ya da akrabalarınızın…
Devamını Oku » -
Hamilelik Döneminde Meditasyon Yapmanın Faydaları!
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, gebelik haberiyle hayatlarının en özel mutluluk anlarından birini yaşarlar. Gebeliğin başından doğuma kadar geçen sürede,…
Devamını Oku » -
Normal Doğumu Kolaylaştırıcı Teknikler
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Ebru Füsun Akbay, doğuma yardımcı yöntemler hakkında bilgi verdi. Sağlıklı ve…
Devamını Oku » -
Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?
Pelvik kaslarındaki zayıflıklar idrar tutmada güçlüğüne yol açıyor. Bunun nedeni ise normal doğumlar. Pelvik kaslardaki gevşemeler sonucu mesane sarkması, rektum…
Devamını Oku » -
Hamilelik ve spor
Hamilelik anne adayının kendisine oldukça fazla özen göstermesi gereken bir süreçtir. Beslenmesine dikkat ettiği kadar, ağır kaldırmamaya, bebeğe zarar verecek…
Devamını Oku » -
Hamilelik öncesi egzersiz ve yararları
Hamileliğiniz öncesinde de hamilelik sürecinizi rahat geçirmenizi sağlayacak şekilde yaşamanız mümkündür. Hamile kalmaya karar verdiğinizde yapacaklarınızın ilki sigara kullanıyorsanız bırakmak…
Devamını Oku » -
Hamilelik sonrası göbek eritme
Göbek, kadınların vücutlarında en son etirebildikleri bölgedir. Doğum yaptıktan sonra da göbeğin eski haline dönmesi biraz zaman alacaktır. Bu…
Devamını Oku »