hamilelikte-doktor-kontrolu

Hamilelikte Doktor Kontrol Sıklığı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Doktor Kontrol Sıklığı Nasıl Olmalı?

Öncelikle adetiniz 10 gün geciktiyse, idrar testiniz de pozitif çıktıysa ilk doktor ziyaretinizi gerçekleştirmenizin zamanı gelmiş demektir. Sizi artık yepyeni bir dönem, yepyeni bir hayat bekliyor.

Gideceğiniz ilk muayenenizde ultrason ile gebelik kesesinin yeri tespit edilir, iç veya dış gebelik anlaşılır. İhtiyaç duyulan testler istenir, tansiyon ölçümü, kilo ve diğer muayeneler yapılır. İlk ziyaretinizden 2 hafta sonra, bebeğinizin kalp atışlarının görülebilmesi için de tekrar gitmelisiniz. Bebek kalp atışları henüz görülmedi ise 7. haftada tekrar kontrol edilir.

11 ile 14. haftalara gelindiğinde NT yani fetal ense kalınlığı ölçümü yapılır ayrıca ikili test yapılması istenir. Burada büyüme değerlendirmesi yapılır.

16 ile 18. haftada fetal anomali taraması yapılır ve bu defa üçlü veya dörtlü test istenir.

21 ile 22. haftada fetal kalp incelenir, doppler ultrason yapılır.

24-26. haftada 50 gram glikoz tarama testi istenir.

28. haftaya gelindiğinde hasta tekrar muayene edilir ve kan uyuşmazlığı olup olmadığına bakılır. Eğer kan uyuşmazlığ varsa buna yönelik koruyucu tetkik ve tedavi, şeker yükleme ile diyabet taraması, kan sayım tekrarı ve risk taraması tekrarı yapılır. Aynı zamanda bu dönemde indirect coombs testi istenir ve anti-D (kan uyuşmazlığı iğnesi) yapılması önerilir.

Anne hamileliğinin 32 ile 34. haftasına geldiğinde tekrar muayene ve ölçümleri yapılır. 36 ile 37. haftalarda ise anne, yine görülür. Bu haftaları takiben doğum gününe kadar artık anne doktor ziyaretlerini haftada 1’e çekmelidir. Eğer annenin günü geçtiyse, doktorunu 3 günde 1 olacak şekilde ziyaret etmesi gerekecektir. 42. hafta doğum hala gerçekleşmediyse, hastaneye yatmanız gerekecektir ve doğum planlanacaktır.

Unutmayın ki hamilelik kişiye özeldir. Her kadın bu hamilelik sürecini farklı şekilde yaşar. Dolayısıyla yukarıda saymış olduğumuz kontrollerin, sizin hamileliğinizde daha sık gerekebilir. Bu durum, riskli bir gebelik yaşayıp yaşamadığınıza gore doktorunuz tarafından belirlenir. Eğer yaşadığınız gebelik riskli ise, doktorunuz sizi daha sık görmek isteyebilir.

 

Hamilelikte testler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-testler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Eşinizle Aranızı Bozabilecek 5 Durum ve Çözüm Önerileri!

Hamilelikte Akupunktur Nedir? Nasıl Yapılır?

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?