Hamilelikte Balık Tüketimi: Gebelikte Balık Yenir mi?

Hamilelikte Balık Tüketimi: Gebelikte Balık Yenir mi?

Heyecanla bebeğini kucağına almayı bekleyen anneler, hamilelik süreçlerini olabildiğince sağlıklı geçirmek istiyor. Hem bebeği hem de kendi sağlığı için, yediğine içtiğine dikkat ediyor. Kimi anne adayı hangi yemeklerin yenilip, hangilerinin yenilmemesi gerektiğini doktoruna danışırken, kimisi de halk arasında dolaşan söylentilere göre hareket edebiliyor. Yemekler konusundaki söylentilerden biri de hamilelik sürecinde olan kişinin asla balık yememesi gerektiği söylentisidir. Bunu duyan anneler balık yiyip yememek konusunda tereddütte girmiş olabilir. Hamilelikte balık tüketimi nasıl olmalı? Gebelikte balık yenir mi? Bir göz atalım.

Gebelikte Balık Yenir mi?

Balık tüketmenin sağlığımız için ne kadar gerekli olduğunu biliyoruz. Hamileliğiniz boyunca: “sakın balık yeme!”; “hamilelikte balık yenmez!” gibi söylentilere kulak asmamanızı öneriyoruz. Uzmanlara göre, hamilelik süreciniz boyunca balık tüketimi kesinlikle olmalıdır.

Bazı balık cinslerini tüketmek tehlikeli olduğu için, balık yenilmemesi gerektiği söylenir. Fakat hamilelikte balık tüketimi belli kurallara uyulduğu takdirde, sakıncalı bir durum değildir. Bu yanlışı düzelterek balık yiyebileceğinizi, hatta haftada bir kere yemeniz gerektiğini belirtelim.

Hamilelikte Balık Tüketmek Neden Önemlidir?

Gönül rahatlığı ile balık tüketebileceğinizden bahsetmiştik. Özellikle hamileliğin son 3 ayında balık tüketmek, bebeğe oldukça faydalı olacaktır. Bu son üç ay içinde balıkta bulunan Omega-3, bebeğe direkt olarak geçebilmektedir. 

Balığın faydaları saymakla bitmez, fakat belli başlı faydalarından bahsetmemiz mümkündür.

  • Protein, D vitamini ve B12 ihtiyacını karşılar

En büyük protein kaynaklarından biri olan balık, vücudun ihtiyacı olan proteini sağlar. Hamilelik döneminizde balık yemeniz, protein almanıza ve vücudun enerji sistemine katkıda bulunur. 

Her insanın ihtiyacı olan D vitamini eksikliğini giderir. Hamileliğin ilk zamanları ve hamile kalmak isteyenler için D vitamini oldukça önemlidir. Bu nedenle balık tüketmeniz önerilir.

B12 içermesinden dolayı, beyindeki fonksiyonlara ve unutkanlığa çok iyi gelmektedir. Özellikle son 3 ayda balık yerseniz, bebeğinize B12 sağlayabilirsiniz.

  • Omega-3 yağ asitleri oldukça faydalı

Omega-3 yağ asitleri, organların gelişiminde oldukça etkilidir. Beynin gelişiminde oldukça etkili bir asit olan omega-3 yağ asitleri, gebelerin ve bebeklerin alması gereken asitler arasındadır. Bebeğin anne karnında başlayan beyin gelişimi için, hamileliğiniz boyunca balık tüketmeniz oldukça önemli.

Omega-3 yağ asidini yeterli derecede almayan bebeklerin ilerleyen yaşlarında; cilt hastalıkları, beyin geriliği, büyümede duraksamalar, astım ve beraberinde birçok rahatsızlık görülebilir.

  • Kolesterol ve kalp sağlığına iyi gelir

Hamilelik sürecinde kolesterol ve tansiyon gibi durumlarda değerler yükselebilir. Balık içerdiği sağlıklı yağ asitlerinden dolayı kolesterol riski taşımaz. Kalp damarlarına ve kalbe oldukça faydalıdır.

Hamilelikte Hangi Balıklar Yenmeli? 

En çok merak edilen konulardan biri, hamilelikte hangi balıkları tercih etmemiz gerektiği konusudur. Hamileliğiniz boyunca gönül rahatlığı ile balık tüketebilirsiniz. Fakat tüketirken hangi balıkları tüketebileceğiniz ve hangilerinin tüketmenizin sakıncalı olduğunu bilmeniz gerekiyor. 

Balık seçiminde dikkatli olmamızın tek nedeni, balıkların ağır metal ve cıva içermeleridir. Vücudun ağır metal ve cıvaya maruz kalması oldukça sağlıksız durumlara yol açacaktır. Hamilelikte balık tüketimi için en uygun balıklar hangileri bir bakalım:

Yemeniz gereken balıklar Yememeniz gereken balıklar
Somon  Kılıç balığı
Hamsi Köpek balığı
Sardalya  İstiridye
Mezgit  Midye 
İstavrit  Uskumru
Palamut Sushi gibi çiğ balıklar
Tatlısu balıkları

Bütün balıkların cıva barındıracağını bilerek balık tüketimi yapılmalıdır. Temiz suda yaşayan tatlısu balıkları gibi balık türlerini tercih edebilirsiniz. 

Hamile ya da değil, herkesin bilmesi gereken şey ise, dip balıklarının kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğidir. Çünkü denizin dibinde beslenen balıklar, genellikle ağır metal ve cıva içerir. 

Sushi ve füme gibi çiğ balıklardan uzak durmanız gerekiyor. Pişmemiş olmaları, bakterilerin ve cıvanın yenmeyecek seviyede olduğu anlamına gelir. Ton balığı da ağır metal riski içeren balıklar arasında yer alır. Konserve şeklinde satılan balıklarda, 10 günde bir olmak üzere sınırlı olarak tüketilebilir.

Hamileler yenilmemesi gereken balıkları yerse ne olur?

Hamilelerin yüksek cıva ve metal içeren balıkları tüketmeleri, bebekte çok büyük sağlık sorunlarına sebep olabilir. Metal zehirlenmesi yaşayan anne, zehri ve cıvayı bebeğe geçirebileceği için, bebeğin bu durumdan büyük oranda etkilenmesi beklenir. Cıva ve ağır metale maruz kalan bebeklerin bazı vücut gelişimlerinde şu sorunlar ortaya çıkar:

  • Beyin ve sinir sistemi
  • Bilişsel motor gelişimi
  • Görme ve dil becerileri
  • Büyümede gerileme

Balık Yemeyenler Omega-3 Yağını Nasıl Alabilir?

Uzmanlar, hamilelik sürecine girmek isteyen anne adayları, emziren anneler ve hamile olan kişiler için, günlük 200-300 mg omega-3 yağ asitlerinin vücutlarına girmesi gerektiğini söylüyor. Balık yemeği sevmiyor, ya da balığa karşı alerjik durumunuzdan dolayı yiyemiyorsanız, omega-3 takviyesi alabilirsiniz. Balık yağı olarak bilinen takviye kapsüller, vücuda gerekli omega-3 takviyesini sağlar. Özellikle çocuklarınıza yedirebilir, sinirsel ve bilişsel gelişimine yardımcı olabilirsiniz. 

Hamileler için balık yağı kapsül tüketimi almakta bir sakınca yoktur. Doktorunuza başvurarak nasıl ve ne kadar kullanacağınızı öğrenerek, bebeğinizin gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. 

Balık harici başka hangi kaynaklardan omega-3 alınabilir?

Takviye kapsüller ve balıklardan sonra, omega-3 yağ asitlerini alabileceğiniz yiyeceklerde vardır. Omega-3 bakımından zengin yiyecekler şu şekildedir:

    • Koyu yapraklı sebzeler (ıspanak, semizotu)
    • Ceviz
    • Soya fasulyesi
    • Keten tohumu
    • Ayçiçek tohumu
    • Chia tohumu

Balık Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Hangi balıkların zararlı, hangilerinin tüketim için yararlı olduğunu öğrendik. Öğrenmemiz gereken bir diğer konu ise balık tüketiminin nasıl olması gerektiği ile ilgili olacak.

  • Çiğ balık yemek, hamileler için oldukça riskli bir durum olacaktır. Bir balığın pişme sıcaklığı ortalama olarak 145 derece olmalıdır.
  • Balıkları kızartmamaya özen gösterin. Hem besin değerlerinin kaybolmaması, hem de midenize dokunmaması için yağda balık pişirmekten kaçının. Balıklarınızı fırında sebzelerle birlikte pişirin. Sebzesiz pişirmeyi tercih ederseniz, üzerlerine az miktarda tereyağı ekleyebilirsiniz. Balık pişirirken ızgara ve buğulama tekniğini de kullanabilirsiniz.
  • Balık seçimini her zaman bildiğiniz güvenli bir balık halinden yapın. Taze balık seçerken balığın gözlerinin ve pullarının parlak olmasına özen gösterin.
  • Dip balıkları seçmek yerine, temiz denizlerde büyümüş balıkları tercih edin. Bu konuda hamsi balığını gönül rahatlığı ile seçebilirsiniz.
  • Büyük balıklarda cıva oranı çok fazla olduğu için, küçük ve orta boy balıklar tüketmeye özen gösterin.

Hamilelikte balık tüketimi söylentilerin aksine, size ve bebeğinize fayda sağlayacaktır. Herhangi bir alerjik durumunuz yoksa, cıva oranı düşük olan balıkları tercih ederek haftada bir kere balık tüketebilirsiniz.

“Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler: https://www.bebek.com/gebelikte-kesinlikle-tuketilmemesi-gereken-besinler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Cips Tüketilir mi?

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi

Gebelikte Göğüs Ucunun Renginin Koyulaşması