akinti-gebelik

Hamilelikte Akıntı

Kadınlarda vajinal akıntı normal zamanlarda da ortaya çıkabileceği gibi özellikle üreme zamanlarında, hamilelikte ortaya çıkar. Vajinal akıntılar türlerine göre zararlı veya zararsız olabilir. Bunu anlamanın en net yolu jinekolog muayenesi olmakla beraber akıntının rengi ve kokusuna bakılarak da tahmini bir sonuca varılabilir. Gebelikte akıntı sık görülen bir durumdur, yukarıda da bahsettiğimiz gibi gebelikte vajinal akıntı hemen telaşa kapılınmaması gereken bir durumdur ancak doktor kontrolü de ihmal edilmemelidir. Bir akıntının normal mi yoksa herhangi bir hastalığa işaret mi olduğunu anlamanız için çeşidini tespit etmeniz gerekir.
Normal zamanlarda karşılaşılan akıntı şeffaf ve beyaz renkte olup hafif bir kokuya sahiptir. Bu akıntı türünün kıvamı ya da kokusu giderek artmıyor, değişmiyorsa endişelenecek bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Bunlara fizyolojik akıntı adı verilir. Mantar enfeksiyonuna bağlı akıntılar ise vajinada kaşıntıya sebep olur. Hamilelik sırasında zayıflayan bağışıklık sistemi ve değişen oh dengesi enfeksiyonun kapılmasına ortam hazırlar. Bu durumda doktorunuza danışarak fitil, ilaç veya kremle tedavi olmalısınız. Mantar enfeksiyonlarının doğumdan önce tedavi edilmesi önem taşır.
Üçüncü vajinal akıntı türü de bakteri enfeksiyonunun sebep olduğu akıntıdır. Özellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir enfeksiyon türüdür ve prezervatif kullanımı bu enfeksiyona yakalanma riskini düşürür. Bakteri enfeksiyonları bebeğe kadar ulaşarak erken doğuma sebebiyet verebilir, anneye veya bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle doğumdan önce mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Tüm bunlar için önlem alma imkanınız da tabii ki var. Şekerli gıda kullanımı, korunmasız cinsel ilişki vajinal enfeksiyonları tetikleyen durumlardır. Vajinanın sabunla yıkanmaması, içinin suyla yıkanmaması, özel olarak üretilen şampuanlarla temizliğinin sağlanması gerekir. Özellikle mantar enfeksiyonlarından korunmak için vajina içine deodorant ve pudra gibi malzemeler kullanmamalısınız. Günlük ped kullanımı da vajinal akıntıyı azaltan etkenler arasında gösterilmektedir.
Ancak  vajinal akıntınız varsa belirteceğimiz durumlarda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Akıntı miktarınızda bir artış varsa, hamileliğiniz sırasında akıntınızın miktarında herhangi bir değişiklik varsa ya da her zamankinden daha fazla ya da daha farklı bir koku alıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

33. Hafta Gebelik

Hamilelikte NST

Hamilelikte Saç Boyanır mı? Kaçıncı Ayda Saç Boyanır?