Gebelikte Sivilcelenme Neden Olur?

Gebelikte Sivilcelenme Neden Olur?

Cilt, en hızlı reaksiyon gösteren organlardan biridir. Vücuttaki hormonal bir değişim ya da çevresel bir etken, cildi doğrudan etkileyerek bazı cilt problemlerini tetikleyebilir. Sivilcelenme sorunu da bu problemler arasında en sık karşılaşılanlardandır ve genellikle kadınlarda çok daha sık görülmektedir.

Her yaştan kadın, hayatının bir döneminde mutlaka akne sorunu yaşar. Ergenlik dönemi, regl dönemi ve hamilelik dönemi, sivilcelenmenin en çok görüldüğü zamanlar arasında bulunur. Fakat gebelikte sivilcelenme, anne adaylarını normale göre çok daha fazla rahatsız etmekte ve endişelendirmektedir.

Peki gebelikte akne neden olur? Hamilelik sivilceleri nasıl tedavi edilir, bakımı nasıl yapılmalıdır? Bu sorunu önlemenin yolları var mı?

Hamilelikte Sivilcelenme Neden Olur?

Bir anne adayı, bebek beklediğini öğrendiği ilk andan doğuma kadar birçok farklı durum yaşar. Biyolojik ve çevresel faktörlerin etkisi ile hem fiziksel hem de ruhsal olarak değişimlerle karşılaşılması mümkündür.

Hormonlar tarafından yönetilen vücudun her bir sistemi, bu değişimlerden farklı farklı etkilenebilir. Özellikle cildiniz, hamileliğinizde normale göre daha çok kuruyabilir veya yağlanabilir. Güneş lekeleri, alerjik belirtiler, sivilceler oluşabilir.

Neden hamileyken sivilcelerde artış olur?” sorusu, bu nedenle oldukça sık sorulur.

Hamilelikte, hamilelik hormonları ve östrojen seviyesi sürekli değişkenlik gösterir. Bu hormonlarda yaşanan dalgalanmalar, cilt altındaki yağ bezlerinin daha fazla çalışmasına sebep olur.

Yağ bezleri çok çalıştığın da sebum adı verilen bir salgı salgılanmaya başlar. Sebum, normalde cildi korumakla görevli bir salgıdır. Ancak üretilen aşırı sebum, ölü deri hücreleri ile birleşerek zamanla gözeneklerde tıkanmaya yol açar ve tıkalı gözenekler nedeniyle deri yeteri kadar nefes alamaz.

Oluşan bu uygun ortamda bakteriler hızla çoğalır ve ciltte enfeksiyon oluşturur. Enfeksiyonun belirtisi olarak da akne adı verilen iltihaplı kırmızı lekeler veya sivilceler oluşur.

Hamilelik Döneminde Sivilce Oluşumunu Tetikleyen Faktörler

Bazı faktörler, gebelikte vücudun hormonal değişimi üzerinde etki göstererek sivilce oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Bu etkenler;

  • Sağlıksız beslenme alışkanlığı,
  • Cilt yapısının sivilcelenmeye yatkın olması (yağlı veya karma cilt tipi),
  • Stres ve endişe durumunda artış,
  • Cildin günlük temizliğine dikkat edilmemesi,
  • Yanlış bakım ürünleri kullanımı,
  • Yağlı, işlenmiş, aşırı şekerli ve baharatlı gıdalar tüketmek,
  • Yetersiz su tüketimi,
  • Aşırı terleme,
  • Hava kirliliği,
  • Ağır makyaj yaparak uzun süre gözeneklerin hava almasını engellemek olarak sıralanabilir.

Gebelik döneminde nasıl beslenmeniz gerektiğini merak ediyor musunuz? Gebelik döneminde ay ay nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Ay ay gebelikte beslenme: https://www.bebek.com/ay-ay-gebelikte-beslenme/

Gebelikte Sivilce Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebek beklerken sivilce sorunu yaşamaya başlayan anne adayları, ciltleri için nasıl bir günlük bakım takip etmeleri gerektiğini öğrenmek isteyebilirler. Çünkü lekeleri yok etmek ve yayılmasının önüne geçebilmek için cilt bakımının önemi oldukça fazladır.

Günlük cilt bakımında şu noktalara dikkat edilmesi gerekir:

  • Cilt her zaman temiz tutulmalıdır. Özellikle yaz aylarında ter, nem ve hava kirliliği gibi etmenler nedeniyle gözenekler çok daha fazla tıkanır. Bu sebeple cilt temizliği, ilk dikkat edilmesi gereken konulardandır.
  • Gece yatmadan önce ve sabah kalktıktan sonra yüz, uygun bir temizleme jeli ile yıkanmalıdır.
  • Yüze sürülen kozmetik malzemelerin içeriği mutlaka incelenmeli, mümkün olduğu kadar masum ürünler tercih edilmelidir.
  • Cildin nem dengesine dikkat edilmeli ve mutlaka vücut nemlendirilmelidir.
  • Kişisel bakım ürünleri, cilt tipine uygun seçilmelidir. Kuru bir cilde yağlı cilt ürünleri, yağlı cilde daha fazla yağlanma yapacak kuru cilt ürünleri kullanılırsa cilt tepki verecektir.
  • Gözeneklerin uzun süre havasız kalmasını önlemek için hafif makyaj tercih edilmelidir.
  • Sivilce kapatıcılar uzun süreli kullanılmamalıdır.
  • Doktora danışılmadan herhangi bir tedavi edici ürün kullanılmamalıdır. Merhem ve kremler mutlaka sorulmalıdır.
  • Sivilceler kesinlikle sıkılmamalı ve patlatılmamalıdır. Aksi halde bakteriler cilde yayılarak daha fazla sivilcelenmeye yol açabilir. Bakım ve temizlik, nazik hareketlerle yapılmalıdır.
  • Hangi bakım ürünlerinin kendinize uygun olacağı konusunda kararsız kaldığınızda mutlaka bir dermatoloğa danışılmalı ve hamileler için uygun ürünler hakkında bilgi alınmalıdır.

Sivilcelenme Hamileliğin Hangi Döneminde Yaşanır?

Sivilce problemi, gebelikte herhangi bir dönemde oluşabilir. Bazen gebeliğin ilk aylarında bazen de son aylarında sivilcelerde artış yaşanabilir.

Ancak hormonal düzenin değişmeye başladığı 8. haftadan önce genellikle böyle bir sorunla karşılaşılmaz. Bazı anne adaylarında ise gebeliğin hiçbir döneminde sivilce sorunu oluşmayabilir.

Hamilelikte Sivilce Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?

Nasıl ki hormonal değişimler her gebede aynı yaşanmıyorsa, hamilelikte sivilcelenme sorunu da her anne adayında aynı şekilde gerçekleşmez.

Bazı hamileler bu dönemde çok daha canlı, parlak ve güzel bir cilde sahip olurken bazı hamileler ise var olan sivilcelerinde artış yaşayabilir veya rahatsız edici düzeyde kabarıklıklar ile karşılaşabilir.

Özellikle annenin kötü hissetmesine neden olacak kadar sivilcelenme yaşandığında hamilelikte sivilce tedavisi konusu hakkında araştırmalar yapılmaya başlanır.

Tedavi yöntemleri arasında şunlar sıralanabilir;

  • Ağızdan ilaç kullanımı
  • Dışarıdan uygulanan sürülebilir krem veya merhem kullanımı

Normal koşullarda, hamilelikte ilaç kullanımı doktorlar tarafından pek tercih edilmez. Birçok sivilce ilacının temel bileşeni; tetrasiklin, izotretinoin gibi bebek üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilecek maddelerdir.

Bu sebeple ağız yolu ile tedavi uygulanmasından ziyade sürülebilir tedavi uygulaması daha sık tercih edilir. Bu ürünler ise daha çok ilk 3 aydan sonra tavsiye edilmektedir.

Hamileyken Sivilcelenmeyi Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Miniğinizi beklerken dış görüntünüzü bozan istemediğiniz sivilcelerden kurtulmak, krem tedavileri ve düzenli cilt bakımı ile mümkün olabilir. Ancak destekleyici olarak farklı yöntemleri de hayatınıza geçirmeniz çok daha faydalı olacaktır.

  • Beslenme rutini sağlıklı besinlerden oluşturulmalı:

Bu süreçte tükettiğiniz besinler, cilt sağlığınızı doğrudan etkiler. Aşırı yağlı, baharatlı, acılı ve şekerli gıdalar sivilce oluşumunu tetikleyebilir.

Bunların yerine taze sebze ve meyve tüketilmeli, dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Ayrıca mutlaka bol su içilmelidir.

  • Günlük cilt bakımı özenli yapılmalı:

Gözeneklere dolan yağ ve kir, hücrelerden uzaklaştırılmadığında bakterilerin çoğalmasına, çoğalan bakteriler de ciltte enfeksiyona yol açar. Doğru ürünlerle cilt temizlenmeli ve nemlendirilmelidir.

  • Mümkün olduğu kadar ağır kozmetik malzeme kullanımından kaçınılmalı:

Hamilelik döneminizde gerekmedikçe makyaj yapmayarak veya hafif makyaj tercih ederek sivilce oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

  • El ve yüz hijyenine dikkat edilmeli:

Birçok kişide sivilce probleminin uzun sürmesi, sivilcelerle oynanmasından ve ellerin sürekli yüze sürülmesinden kaynaklı olabilmektedir. Eller, gün içinde en sık kirlenen ve yoğun bakteri taşıyan organlarımızdır. Elleri yüze sürmeyerek, sürdükten sonra mutlaka yüzü yıkayarak ve elleri sık sık yıkayarak, önlem alabilirsiniz.

  • Stresten uzak durulmalı:

Stres, ciltte sivilcelenme riskini artıran bir faktördür. Stresten uzak kalmaya çalışarak, bu problemin de önüne geçilebilir.

Hormonal değişimler, gebelikte sivilcelenme olasılığını artırabilir. Ancak anne adayları, bu durum karşısında morallerini bozmamalıdır. Uygun tedaviler, cilt bakımları ve yaşam kalitenizde yapacağınız küçük dokunuşlar ile bu sorunu ortadan kaldırabileceğinizi unutmayın.

Post navigation

Bir yanıt yazın