ay-ay-bebek-beslenmesi

Çocuklarda Sağlıklı Kilo Vermenin Püf Noktaları

Çocuklarda Sağlıklı Kilo Vermenin Püf Noktaları

Kadın, erkek, genç, yaşlı demeden; hepimiz hayatımızın bir döneminde muhakkak kilo vermeye çalışmış veya diyet programı uygulamışızdır. Fazla kilolardan kurtulup vücudumuza fit bir görüntü kazandırmak, iyi bir görünüm kazanmamızın dışında, daha da önemlisi sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için gerekli olmuştur. Ancak yemek kültürümüzün lezzetli zenginliklere sahip olması, çoğu kişiyi bu konuda zora sokabilmektedir.

Arada küçük kaçamaklar, tatlı krizleri, misafirlikte veya tatilde artan porsiyonlar derken çok da iradeli davranamayabiliriz. Yetişkinlikler bile kilo vermek için bu kadar sıkıntı yaşayabiliyorken, konu çocuklarda kilo verme olduğunda durum biraz daha karmaşık bir hâl alır.

Hem çocukların gelişimini destekleyecek hem de aşırı kilo alımını önleyecek beslenme çözümleri bulmak gerekir. Gelişim çağındaki çocukların sağlıklı bir şekilde kilo verebilmeleri için ebeveynler farklı yollar, küçük tüyolar ararlar.

Peki, çocuklara sağlıklı kilo verdirmenin yolları nelerdir?

2-yas-bebek-boyuFazla Kilonun Çocuk Sağlığı Üzerindeki Olası Olumsuz Etkileri

Çoğu ebeveyn, çocuklarının beslenmesi konusunda maalesef aynı fikre sahiptir. Evladının yaşı küçük olduğu için metabolizmasının hızlı olduğunu, her yediğini yakacağını, şu an kilolu gibi görünse de büyüdüğünde zayıflayacağını belirtirler.

Ancak obezitenin ve ileriki yaşlarda karşılaşılabilecek diğer sağlık sorunlarının temelleri, küçük yaşlarda atılır. Damar tıkanıklıkları, kalp yetmezliği, eklem hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol vb. gibi pek çok hastalık; çocukluk dönemindeki bozuk beslenme düzeninin risk faktörü arasındadır.

Dikkat! Çocuğun beslenme alışkanlıkları nasıl devam ederse, yetişkin bir birey olduğunda da aynı şekilde devam edecektir.

Küçük yaşlarda tüketilmiş bütün şekerli, yağlı, zararlı besinlerin acısı büyük olasılıkla yıllar geçtikten sonra çıkacaktır. Bu nedenle, kilo sorunu olan çocukları sağlıklı bir şekilde zayıflatmak için gereken tedbirler alınmalıdır.

Çocukların Kilo Alma Nedenleri

Kilolu bir çocuğun fazla kilolarından kurtulmasını sağlayarak zayıflamasını istiyorsak öncelikli olarak çocuğun neden kilo aldığını belirlemek gereklidir. Eğer kilo sebebi doğru tespit edilebilirse, bu durum ile ilgili bazı önlemler alınarak kilo artışının önüne geçilebilir ve akabinde çocuğun mevcut fazla kilolarını, beslenme alışkanlıkları gözden geçirilerek vermesi sağlanabilir.

Çocukların başlıca kilo alma nedenleri şu şekildedir:

  • Gün içerisinde yeteri kadar hareket etmemek kilo alma nedenlerinin başında gelir.

Hareketsizlik, çocukların hantallaşmasına ve bölgesel kilo almasına neden olur.

  • Çok fazla abur cubur yiyecek tüketmek, kilo nedenlerinden bir diğeridir. Trans yağ, tatlandırıcılar ve katkı maddeleri içeren yüksek kalorili yiyecek ve içecekler, hızlı ve sağlıksız kilo alımına neden olacaktır.
  • Günde 1 saatten daha fazla bilgisayar kullanan veya televizyon izleyen çocuklar, kilolu çocuk olma yolunda ilerlemektedir.
  • Okul kantinlerinden alınan hazır yiyecekler ve fast food tarzındaki yemekler, kilo alma nedenleri arasındadır.
  • Gece yatmadan önce acıktığını belirten yavrunuza yemek vermek, onu gece öğünlerine alıştırarak kilo almasına neden olacaktır.
  • Aile içerisindeki sağlıksız beslenme alışkanlıkları, çocuğun yanlış yeme alışkanlıklarına sahip olmasına neden olur.

bebeklerde obeziteÇocukların Sağlıklı Kilo Verebilmeleri için Hangi Yollar İzlenmelidir?

Yetişkinlerde tercih edilebilen birçok kilo verme yöntemi, çocukların bünyesi için uygun yöntemler arasında sayılmamaktadır.

Katı diyetler, egzersiz programları ve en önemlisi iradeli davranabilmek, çocuklar üzerinde çalışmayacak yöntemlerdir. Bu aşamada, ‘çocuklar nasıl zayıflayabilir?’ sorusuna cevap aradığınızı duyar gibiyiz. Eğer yavrunuzun neden kilo aldığını belirleyebildiyseniz, çözüm yolunu da daha kolay bulacaksınızdır.

  • Bir çocuğun en sağlıklı kilo verme yöntemi, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmektir. Çocuğunuzun yiyecekleri arasından zararlı gıdaları çıkartır, onların yerine sağlıklı alternatifler eklerseniz, büyük oranla yavrunuzu bu besinlerin zararlarından korumaya başlar ve onun gelişimini olumsuz olarak etkilemeden kilo vermesine katkı sağlamış olursunuz.
  • Asitli ve şekerli içecekler yerine ev yapımı meyve suları, hazır meyveli yoğurt yerine evde hazırlanmış meyve püreli yoğurtlar veya fast food hamburgerler yerine anne köftesi ile hazırlanmış sağlıklı bir burger hazırlayarak, çocuğunuzu sevdiği yiyeceklerden tamamen koparmadan sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Beslenme konusuna gösterdiğiniz özeni, çocuğunuzun aktiviteleri konusunda da göstermeye çalışın. Çocuğun günlük aktivitelerini çoğaltarak daha çok hareket etmesini sağlarsanız, enerji harcanmasını arttırarak daha çok kalori yakmasına yardımcı olursunuz.
Okulda spor etkinliklerine katılmasına vesile olmanız veya tatil günlerinde farklı aktivitelere katılmanız, çocuğunuzun kilo verebilmesi için en az beslenme kadar önemlidir.
  • Çocuğunuzu, her zaman sofra kurallarına uyarak yemek yemeye yönlendirmek kilo alımına engel olacaktır. Televizyon veya bilgisayar başında yemek yiyen çocukların dikkatleri farklı bir yönde olduğu için, yedikleri yemekten ve doyduklarından bir şey anlamayacak, daha fazla yemek tüketeceklerdir. Her zaman masa başında yiyip içmelerini sağlamanız önemlidir.
  • Kızartma, hamur işi, tatlı gibi kilo almaya yardımcı yiyeceklerin tüketimini azaltarak, çocuğunuza fırında hazırlanmış, sebze-meyve ağırlıklı, süt ve süt ürünlerinin bulunduğu bir beslenme şekli hazırlarsanız, ona en ideal diyet programını yaratmış olursunuz.
  • Çocuğunuz gecenin geç bir saatinde acıkırsa, ona yüksek kalorili yiyecekler yerine daha masum besinler vererek kilo almasını önleyebilirsiniz. 

Yavrunuzun yaşam tarzını iyileştirerek zayıflamasına destek olabilirsiniz. Yeme düzeni, küçük aktiviteler, sağlıklı beslenmenin yanında, uyku düzeni de kilo almayı önlemede önemli bir noktadır.

Çocukların Kilo Vermesini Sağlamak Adına Yapılan Yanlışlar

  • Kilolu bir çocuğa katı diyet programları uygulamak yanlış bir tutumdur. Henüz büyüme döneminde olan bir çocuğun, sağlıklı bir şekilde gelişimine devam edebilmesi için her besin grubundan yiyeceği azar azar tüketmesi gerekir. Bu nedenle, yetişkinlerin uyguladığı diyet türleri, çocuklar için uygun değildir ve bu şekilde çocuklarda diyet uygulanmamalıdır.
  • Hazır gıdaları tüketmeyi seven, sadece abur cubur yiyeceklerle beslenen veya bu şekilde karnını doyurmak isteyen çocuklara kesinlikle boyun eğilmemelidir. Ağlamasın, üzülmesin diyerek istedikleri yapılmamalıdır. Çocuğa bu konuda tanınan her imtiyaz, karşınıza daha büyük bir sorun olarak çıkacaktır.

Öğün saatinde sağlıklı besinler tüketmesinin önemi hakkında onu bilgilendirin.

  • Porsiyonu arttırıp, öğün sayısını azaltarak çocuğun daha az yemek tüketmesini sağladığını düşünmek, doğru değildir. Unutulmamalıdır ki, gelişim çağındaki bir bireyin her besin grubundan tüketmesi gerekir ve bunu küçük porsiyonlarla ama daha sık yiyerek yerine getirmelidir. Çocukları uzun süre aç bırakmak doğru bir yol olmayacaktır.
  • Zayıflaması için sevdiği, ancak zararlı yiyecekleri tamamen yasaklamayın. Yasaklama, çocukları daha çok teşvik eder; ancak çikolata, şeker gibi yiyecekleri gün içerisinde sadece az bir miktar tüketmesine izin vererek, zararlı etkileri azaltabilirsiniz.
  • En önemlisi, sabırsız davranmayın. Çocuklarda kilo verme, zaman alan ve sabır gerektiren bir süreçtir. Aceleci olmayın ve çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya gayret edin. Onun yanında olduğunuzu ve her zaman onu seveceğinizi yavrunuza hissettirerek, zayıflama sürecini daha rahat atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın