Çocuğunuz Sizi Duyabiliyor mu?

Küçük çocuklar ve bebekler duyma ile ilgili sorunlarını anlatamadıklarından bu yaş grubunda işitme kayıpları genellikle fark edilmiyor. Önlem alınmayan işitme kayıpları çocukların konuşmalarında gecikme yaratmanın yanı sıra sosyal, duygusal problemlere ve okulda başarısızlığa yol açıyor. Acıbadem Hastanesi Kadıköy Kulak – Burun – Boğaz Hastalıkları Uzmanları “Aynı zamanda erken dönemde fark edilerek gerekli müdahale yapılmayan bazı geri dönebilir işitme kaybı nedenleri, ileriki yıllarda kalıcı işitme kayıpları ya da hayati tehlike yaratabilecek enfeksiyonlar gibi ciddi sorunlar oluşturabilmektedir” diyor.

Çocukluk çağında en sık görülen işitme kaybı nedeni sağlam kulak zarı arkasında enfeksiyon bulgusu oluşturmadan sıvı birikmesi olarak izlenen Efüzyonlu Otitis Media (EOM) hastalığı. Bu rahatsızlık çok sık görülmesine karşın sessiz bir problem olması nedeni ile genellikle gözden kaçıyor ve zaman içinde önemli sorunlara neden oluyor.

 

Orta Kulak İltihabı

 

EOM çeşitli etkenlere bağlı olarak orta kulak havalanmasını ve drenajını sağlayan östaki borusunun fonksiyonunu kaybetmesi nedeniyle oluşuyor. En sık nedeni orta kulak iltihabı. Uzmanlar bu konuda şunları söylüyor: “Akut orta kulak iltihaplarının hepsinde orta kulakta sıvı toplanmakta ancak bu sıvı tedavi ile zaman içinde kaybolmaktadır. Akut iltihabı takiben hastaların yüzde 10’unda yaklaşık 3 ay orta kulak sıvısı kalabilmektedir. Üç ayı geçen orta kulakta sıvı birikimi durumları ise EOM olarak kabul edilmektedir. ”

 

Bahar Ayları Tehlikeli

 

Anne sütü almayan bebeklerde vücut savunma sisteminin zayıflığı enfeksiyon ihtimalini artırıyor. Özellikle yatar pozisyonda biberon kullanımı ise sütün östaki kanalına kaçması nedeni ile EOM’a sebep oluyor. Elbette bu hastalık sadece bebeklerde görülmüyor. Okul öncesi çocukların yaklaşık yüzde 50-70’inin en az bir kez EOM geçirdiği kabul ediliyor. Kulak enfeksiyonları her zaman çocuklar için bir tehdit. Ancak uzmanlar bir noktada ailelere şu uyarıda bulunuyor: “Bahar aylarında mevsimsel alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak burun ve östaki kanalında şişme oluşması ya da orta kulağın doğrudan alerjene karşı reaksiyon vermesi sonucunda EOM vakalarında artış izlenmektedir.”

Ağaç polenleri ve mantarlara karşı alerjisi olan çocuklarda Mart ve Nisan ayları, çayır polenlerine alerjisi olanlarda, Mayıs Temmuz ayları, yabani ot allerjisi olanlarda ise Ağustos ayı sonları en riskli dönemler olarak kabul ediliyor. Alerjisi olanların bu aylara dikkat etmesi öneriliyor.

 

Konuşmayı Bozuyor

 

EOM genellikle kendiliğinden iyileşiyor ancak fark edilmeyen ve önlem alınmayan vakalarda ciddi sorunlara sebep veriyor. Bu sorunların en önemlisi ise işitme kaybı. Böyle bir kayıp algılamada ve dolayısı ile dil gelişiminde sorunlara neden olurken ve okul başarısını etkiliyor. Üstelik özellikle “s” “z” gibi sessiz harflerin algılanamaması konuşma bozukluklarına yol açıyor.

Uzmanlar diğer etkile hakkında şu bilgileri veriyor: “Uzun süre EOM’ya bağı negatif basınç altında kalan kulak zarında çökme, cepleşme, orta kulak yapılarına yapışma, orta kulak yapılarında dejenerasyon, kulak zarında delinme ya da kemikte erime yapan ciddi enfeksiyonlar nadir de olsa gelişebilmektedir.”

 

Sigara Zarar Veriyor

 

Tedavide ilk etapta antibiyotik kullanılıyor. Uzu süren durumlarda tıbbi tedavinin yanı sıra çocuğun bir süre anaokulu ya da kreşe gönderilmemesi, sigara dumanından korunması, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı aşı uygulamaları gibi yöntemler uygulanıyor.

Uzmanlar “Tedaviye cevap vermeyen hastalarda ise özellikle belirgin işitme kayıpları, denge bozukluğu, kulak zarında çökme ya da yapısal değişiklikler veya sinir tipi işitme kayıplar saptanması durumunda cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. “diyor. Bütün hastalıklarda olduğu gibi, bu konuda da anne ve babalara büyük görevler düşüyor.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek sağlığı ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-sagligi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın