bebeklerde-kulak-agrisi-neden-olur-nasil-tedavi-edilir

Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bebekler henüz konuşmayı bilmedikleri için, ihtiyaçlarını ağlayarak giderirler. Ağlama yöntemi doğdukları andan itibaren onların konuşma vazifesini üstlenir. Bazı zamanlar ne için ağladıklarını çözemeyebilirsiniz. Bebeklerde kulak ağrısı da bir türlü anlam veremediğiniz ağlamaların sebebi olabilir.

Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri

Miniğiniz gün içinde fazla huzursuzsa, karnı tok, gazı yok ve hala ağlıyor ise kulak ağrısı da aklınızda bulundurabileceğiniz bir nedendir. Bebeğiniz hareketli ise, nesnelerle oynamaya başlamışsa yani ellerini kullanmaya başlamışsa kulağına dokunduğunu görürsünüz.

Bu size kulağı ile ilgili bir sorun yaşadığının göstergesidir. Meme emmeyi reddediyorsa yine kulağında bir sorun olduğuna işaret edebilir. Çünkü kulak ağrıdığında bebek o bölgeye eliyle basınç uygulayarak dindirmeye çalışıyor olabilir.

Bebeğinizin kulağıyla ilgili bir problemi olduğuna işaret eden belirtilerin neler olduğunu bildiğiniz sürece sorunun kaynağını kısa sürede tespit edebilirsiniz.

  • Ağlama ve sızlanma
  • Kulak çekiştirme hareketi
  • Ateşin çıkması
  • Huzursuz hissetme
  • Kulağın üzerine yatamama
  • Kulağa dokunamama
  • Uykusuzluk sorunu
  • Kulakta akıntı oluşumu
  • Denge kaybı sorunu
  • Mide bulantısı sorunu

Bebeklerde Kulak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Sorunun birçok sebebi olabilir ancak aşağıdaki sebepler en sık karşılaşılan bebeklerde kulak ağrısı sebepleri arasındadır.

  • Uçak seyahati

Çoğu zaman yetişkinlerin sorun yaşadığı bir konu olan uçak seyahati, bebeğiniz için de sorun teşkil edebilir. Hava basıncının etkisiyle birlikte kulaklarda oluşan basınç bebeklerde kulak ağrısı sorununa yol açar.

  • Soğuk algınlığı

Bebeklerde kulak ağrısı sorununun en büyük kaynağı soğuk algınlığıdır. Yavrularımız çok hassas oldukları için en ufak bir üşütmede hasta olabilirler. Bu boğaz enfeksiyonuna neden olur. Boğazda oluşan enfeksiyon da doğrudan kulakta “orta kulak” denilen alana zarar verebilir. Bunun sonucunda yavrunuz huysuzlanır ve kulak ağrısı çekmesine neden olur.

  • Kulak enfeksiyonu

Bazı olası mikropların kulağa ulaşarak enfeksiyon oluşturması durumunda kulakta ağrı görülebilir.

  • Kulakta yabancı cisim

Çocuklarınızın en hareketli olduğu dönem, yürümeye başladığı 2-3 yaşlarıdır. Bu dönemde yavaş yavaş her şeyi keşfettiği, neyin ne olduğunu öğrenmeye başladığı dönemlerdir. Oyuncaklarıyla ya da objelerin küçük parçalarıyla oynarken bazı cisimleri yutabilir hatta kulaklarının içerisine sokabilirler. Her iki durum da ağrının kaynağı olabilir.

Kulak ağrısı şikayeti ile gidilen doktorda, çocuğunuzun kulağında yabancı bir cisim olduğu söylenebilir. Bu tarz durumların yaşanmaması için 3 yaşına kadar çocukların yutabilecekleri ya da kulaklarına sokabilecekleri kadar küçük maddelerle oynamasını engelleyin. Özellikle yuvarlak nesnelere, bozuk paralara ve küçük pillere dikkat etmenizde fayda var.

Bebeklerde Kulak Ağrısının Önüne Geçmek için Yapabilecekleriniz

Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

 

  • Bebeğinizin emzirme ya da emzik kullanımında çok aşırıya gitmesine izin vermeyin.

Bebeğinizin hassas olan kulağında kulak enfeksiyonunu tetikler. Siz güzel annelerin bebeklerine sağladığı güveni hiçbir şey veremez. Anne sütü bile bebeğinizi en iyi şekilde besliyor ve doğal antikorlar almasını sağlıyorsunuz. Bağışıklığının güçlenmesi bebeğinizin kulak iltihaplanması sorunu yaşamasını engelleyecektir.

  • Kulak enfeksiyonlarına neden olan soğuk algınlıklarını engelleyin.

Bebeğinizde soğuk algınlığı, üşütme gibi hastalıkların önüne geçmek için soğuklara ve fazla sıcaklara dikkat etmelisiniz.

  • Hastalıkları önleyen aşıları yaptırmayı aksatmayın.

Sağlık bakanlığının belirlediği düzenli yaptırılan aşılar bebeklerin belli hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için önemlidir. Aşılar belli hastalıklara bağışıklık kazandırmanın yanında bebeklerde kulak enfeksiyonları ya da mikroplardan kaynaklı oluşabilecek diğer rahatsızlıklara karşı da vücut direncini arttırır. Bu nedenle aşılar uygun yaşlarda ve uygun dozlarda düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır.

Evde Kulak Ağrısı Tedavisi

Bazı rahatsızlıklar vardır ki çok sık yakalanırsınız. Öyle ki artık hastaneye bile gitmeden evde tedavi amaçlı yapacağınız ufak tefek şeylerin faydalı olacağını bilirsiniz. Bebeklerde görülen bazı kulak rahatsızlıkları da bunlardan biridir. Peki, evlerinizde minikleriniz için neler yapabilirsiniz?

  • Zeytinyağı kullanmak aslında yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir. Sadece bir damla zeytinyağı bile ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Hatta eczanelerde kulakta oluşan asidik durumları dengelemek için önerilip satılmaktadır. Kulak için kullanılan çeşitli bitkisel damlalar da vardır. Lavanta yağı gibi hafifletici etkiye sahip yağlar tercih edilebilir. Yavrunuza yardımcı olmak için, doktorunuza ya da eczanenize bu damlalar hakkında danışarak kullanabilirsiniz.
  • Ağrıyan bölgeyi rahatlatmak amacıyla kompres yapmak için sıcak ve nemli bir havlu tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin pamuk gibi tenine zarar vermeyecek ince pamuklu bir kumaşı kullanarak ütü ile ısıtıp ya da sıcak suya batırıp iyice sıkarak bölgeye uygulayabilirsiniz. Burada ısıyı iyi ayarlamak önemlidir, ütü veya sıcak suyla bezi ısıttıktan sonra tenine temas ettirmeden önce bezi kontrol edip bebeğinizi yakmayacak kadar ılıdığına emin olmalısınız.
  • Saç kurutma makineleri saçı kuruttukları kadar insanların evde çeşitli amaçlarda kullandığı bir alet haline de gelmiştir. Bazen bel ağrılarında sırta sıcak hava üflemek bazen de üşütünce vücudunuzu biraz ısıtmak için kullanıldığı olur. Bunların yanı sıra banyo sonrası kulakta kalan suyun kurutulmasına da yardımcı olabilir. Bebeğinizin sıcak, rahatlatıcı bir banyodan sonra kulağında oluşan nemin kulakta kalması, kulak zarına zarar verebilir. Bunu önlemek için bir dakikayı geçmeyecek ve hızı en düşük seviyede olacak şekilde kulağına hava üfleyebilirsiniz. Bu yöntem bebeklerde kulak ağrısını da hafifletilebilir.
  • Deniz tuzu suyunu kullanarak çocuklarınızda rahatlama sağlayabilirsiniz. Hem kulak hem burun için kullanılan deniz suyu spreylerini evinizin bir köşesinde muhakkak bulundurun.

Yavrularınızda ağrıların nedeni çok çeşitli olacağı için tedavi amaçlı herhangi bir uygulama yapmadan önce kulak ile ilgili bir problem olduğunu kesinleştirmelisiniz. Aksi halde yanlış tedaviler uygulayabilirsiniz. Bu nedenle doktorunuzun fikrini almak daima en doğrusudur.

Bebeklerde Sık Görülen Kulak Hastalıkları ve Tedavisi

Dilerseniz “Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz;

YouTube video

 

Birçok hastalık bebeklerde kulak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Rahatsızlığın kaynağı değiştiğinde tedavi şekli de ona göre değişecektir. En sık karşılaşılan kulak rahatsızlıkları ve tedavileri aşağıdaki gibidir.

  • Orta kulak enfeksiyonu

Yetişkinlerde de çocuklarda da en çok rastlanan kulak sorunu orta kulak enfeksiyonudur. Genellikle orta kulak sorunları yetişkinlerde “vertigo” gibi başka hastalıklardan kaynaklı ortaya çıkar. Vertigodan kaynaklı yaşanan denge bozuklukları beraberinde baş dönmesi ve orta kulak iltihabını da getirir. Bebeklerde kulak ağrısı ile birlikte, dengesizlik, mide bulantısı gibi sorunlar belirdiyse orta kulak iltihabı yaşama olasılığı yüksek demektir. Yakın zamanda geçirmiş olduğu boğaz yolu enfeksiyonu da kulak ağrısında etkilidir.

Bu tarz orta kulak hastalıklarının tedavisi doktorunuzun önereceği ağrı kesiciler ve antibiyotiklerle sağlanmaktadır.

  • Dış kulak iltihabı

Yaz aylarında denize ya da havuza giren bebeklerde ve çocuklarda daha çok görülen bir hastalıktır. Su kuşu bir çocuğunuz varsa, denizde, banyoda kulaklarına dikkat etmenizde fayda var. Ağrıya sebep olan şey suyun kulakta bıraktığı nemin etkisiyle mantar oluşumudur.

Üstüne bir de çocuğunuzda kulak zarında delik gibi sorunlar varsa ayrıca dikkat etmeniz gereken bir konudur. Eczanelerde satılan kulak tıpalarını kullanarak çocuğunuzun rahat bir yüzme keyfi yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.

Yavrunuz şiddetli kulak ağrısı çekiyorsa ev tedavileri yerine önce doktora gitmelisiniz. Doktorunuzun yapacağı kulak testlerine göre verdiği antibiyotik ve damlalar kısa sürede etkisini gösterecektir. Kulakta kanama ve akıntı gibi problemler devam ediyorsa, tekrar doktora gidip farklı tedavi yollarına başvurabilirsiniz.

Evde bebekler için uygun görülen ağrı kesici ve ateş düşürücüleri de kullanabilirsiniz. Bu süreçte kulaklarını kulak çubuğu ile temizlememeye özen gösterin. Kulakta biriken kirin kulak içine gitmesine ya da pamuk kalıntılarına neden olacaktır. Bu da çocuğunuzun daha büyük kulak problemleri yaşamasına neden olacaktır.

Evlerinizde çocuğunuzun rahatlaması için kullanacağınız yöntemlere dikkat edin. Kulak zarını etkileyen durumlarda, kendiniz tedavi etmekten kaçının. Bebeklerde kulak ağrısı için uygulayabileceğiniz en sağlıklı tedavi yöntemi, doktor muayenesi sonrası uzman hekimin önerisi olacaktır.

“Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

  Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir? https://www.bebek.com/orta-kulak-iltihabi-belirtileri-nelerdir/