bebeklerde-goz-temizligi-nasil-yapilir

Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

İnsanların en önemli duyu organlarından olan göz, aynı zamanda vücudumuzun da en hassas bölgelerinden biridir. Bu hassasiyetten dolayı, göz sağlığı ve hijyeni, yaşamımızda çok önemli bir yer tutar. Özellikle de bebeklerin göz sağlığı anne adayları için büyük önem arz eder. Çünkü yeni doğanların ciltleri ve vücut dokuları çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebeple çocukların cilt bakımı için extra özen gösterilmelidir. Özellikle de bebeklerde göz temizliği bunların başında gelir.

Bebeklerde Göz Temizliğine Neden Dikkat Edilmeli?

Bebeklerin gözleri, doğumdan birkaç gün içerisinde normal ve doğal hallerini almaya başlarlar. Çünkü ilk doğduklarında, gözler şiş ve kapalı vaziyette olabilir. Doğumla birlikte göz gelişimleri de devam eder. Bu gelişim neredeyse yedi yaşa kadar sürebilir. Fakat bu süre zarfında gelişen göz seviyesi, yetişkinliğe erişene kadar keskin olamaz. Aynı zamanda yeni doğanlar, uzun süre uyku halinde oldukları için, göz kenarı ve kapaklarında salgılar ve çapaklanmalar oluşur. Uzun süre uyudukları için, oluşan bu kalıntılar artar ve hijyenine dikkat edilmezse, birtakım enfeksiyonel problemlere yol açabilir. Bu sebeple çocuklarda göz sağlığını korumak ve özenli bir şekilde temizliğini sağlamak önemlidir.

Yenidoğan Bebeklere Göz Temizliği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Yeni doğanlarda göz temizliği nazik bir şekilde ve temiz ellerle yapılmalıdır. Bu nedenle öncelikle eller, doğal bir sabunla güzelce yıkanmalı ve yıkandıktan sonra kuru ve steril olmasına özen gösterin.
  • Eğer bebeğiniz uykudan hemen uyandıktan sonra temizleme işlemine başlayacaksanız, çocuğunuzun gözlerini açtığından emin olun. Gözleri kapalı olarak uyanmış ise, uyku sırasında salgılanan tortulardan ve çapaklardan dolayı kapalı olan göz kapaklarını temizlemek için açmaya zorlamayın. Tamamıyla steril ve hiç kullanılmamış bir gazlı bezi, tuzlu suya batırarak steril ettikten sonra, tekrardan kaynamış suya da batırarak nazikçe temizleyin. Böylelikle bebeğiniz yavaş yavaş uyku modundan çıkacak ve gözleri de kendiliğinden açılacaktır.
  • Temizlik sırasında çapaklanmaların, göz içine girmesini önlemek için, temizleme işlemini gözyaşı kanalı tarafından gözün dış kısmına doğru yapın. Bu işlemi yaparken kullandığınız bezi, bir diğer göz için kullanmaktan kaçının. Anı zamanda temizleme sırasında asla kâğıt mendil veya pamuklu bez gibi ürünler tercih etmeyin. 
  • Yine bu uygulama esnasında, çocuğunuzun gözlerini silerken ovalamayın. Zira bu durum gözlere zarar verebilir. 
  • Bu hijyen işlemi günde birkaç kez yapılabilir. Özellikle bebeğinizi yıkadıktan sonra, göz temizliğini yapmak daha kolay bir hal alacaktır. Çünkü banyo sonrasında gözde oluşan tortulanmalar yumuşayacaktır.
  • Eğer evde değilseniz veya yolculuk yapıyorsanız, çocuğunuzun göz hijyenini sağlayabilmek için, temizleme sırasında, tek kullanımlık temizleyici havlular edinebilirsiniz.
  • Bazı durumlarda, bebeğinizin doktoruna danışmak gerekebilir. Gözlerde şişme, kızarma ya da sarı veya yeşilimsi salgılar oluşma gibi durumlar gözlemleniyorsa bir, bebeğinizi bir uzmana göstermenizin faydası olacaktır.

yenidogan-bebeklerde-goz-temizligi-bakimi-nasil-olmalidir

Bebeğinizin Göz Gelişimi İçin Diğer Öneriler

Bebeklerde göz temizliği sağlığı kadar, gelişimi ve görme yetisinin keskinliği de bir o kadar önem taşımaktadır. Buna katkıda bulunmak için:

  • Bebeğinizin görüş açısının gelişmesi için, kullanılan ışık kaynağına dikkat edilmelidir. Çünkü onların gözleri, parlak ışıklara karşı çok hassastır. Göz sağlığı için daima doğal ışık tercih edilmelidir. 
  • Görüş canlılığını ve odaklanabilme kabiliyetini arttırabilmek için, farklı şekillerde renkli nesnelerden yardım alın. Bu nesneler ışıklı da olabilir. Onları hareket ettirerek ve göz hizasında gezdirerek, odaklanma olayına katkıda bulunabilirsiniz.
  • Çocuğunuz büyümeye başladığında, ona küçük egzersizler yapabilir ve el-göz koordinasyonu becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; uygulanabilecek bu egzersizler için küçük teniz topları kullanabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin uyuduğu yatağın yerini arada bir değiştirmek de görüş açısı üzerinde olumlu etki yaratabilmektedir. Aynı zamanda yatağın bir tarafına hareket eden oyuncaklar asarak, görme yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Odasına yeni eşyalar ekleyip, arada bir yerlerini değiştirmek de büyük fayda sağlayacaktır.
  • Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi, düzenli bir uyku uyuması ve stresten uzak kalması da gözleri için çok önemlidir.
  • Göz sağlığı ve gelişimi için, çocuğunuzu mutlaka yılda bir defa göz doktoruna götürmenizde fayda vardır. 

Yenidoğan Bebeklerde Sulu ve Yapışkan Gözler

Bu durum sıklıkla, gözlerin iç köşesinde gelişir. Genellikle doğumdan 48 saat içinde oluşabilir. Sonrasında bu akıntı, bebeğinizin göz kapaklarında ve kirpiklerinde yapışıklığa sebep olabilir. Kadınlar bu problemle karşılaştıklarında ilk anda kendilerini tedirgin hissedebilirler. Aslında endişe edilecek bir sorun değildir ve herhangi bir enfeksiyona dönüşmeyebilir.

Bazen akıntının akabinde gözlerde pembemsi bir görüntü de oluşabilir. Bu değişim hafif bir iltihap bulgusudur. Fakat bu belirtiler kendiliğinden iyileşerek düzelir. Bununla birlikte sulanan gözlerde de kendiliğinden iyileşme söz konusudur. Ancak çocuğunuz, göz nezlesi problemi yaşar ise ve buna bağlı olarak, gözyaşı kanallarında tekrardan bir tıkanma sorunu oluşursa, sulanma sorunu yine kendini gösterebilir. Bu durum da bir uzmana danışmanız en doğrusu olacaktır.

Sulu ve Yapışkan Gözlerin Temizliği

Eğer bebeğinizin gözlerinde akıntı oluşmuş ise ve yapışkanlık gözlemleniyorsa, hijyen kurallarına uyularak, düzenli olarak göz temizliği yapılmalıdır. Sırasıyla yapılması gerekenler şunlardır:

  • Temizlik işlemine başlamadan önce, kendi el hijyeninizi sağladığınızdan emin olun. Her bir göz için, tekrar tekrar ellerinizi steril edin. Bebeğinizin gözlerine enfeksiyon bulaşmaması için bu adım çok önemlidir.
  • Önceden soğutulmuş kaynamış su ile, hiç kullanılmamış temiz pamuklu bir yün topunu nemlendirin. Sonrasında gözün iç köşesinden başlayarak kirpik çizgisi boyunca hafif hafif temizleyin. Her seferinde yeni pamuklu yün top kullanın.
  • Göz kurulama işlemini de yine hiç kullanılmamış pamuklu yün toplarla yapın. Bu uygulamayı, hafif ve nazik hareketlerle bebeğinizin gözlerine zarar vermeden ve çizmeden kurulamaya özen gösterin.

Konjunktivit

Bu hastalık, çoğunlukla sarı bir akıntı şeklinde görülür. Çocuklarda göz yaşı kanalları gelişirken, enfeksiyona bağlı durumlar da oluşabilir. Bu da konjonktivit belirtisi yaratabilir. Göz de iltihaplanmaya neden olan bu akıntı, genelde kaşıntıyı da beraberinde getirir ve bebeğiniz bu kaşıntıdan ötürü gözlerini ovuşturmaya başlar. Bundan dolayı, enfeksiyon bir gözden diğerine bulaşabilir. Eğer bebeğinizin gözlerinde böyle bir iltihaplanmaya rastlarsanız, öncelikle bir uzmana danışmalısınız.

Doktorunuzun vereceği, antibiyotikli ilaçlarla, hastalığın iyileşmesi sağlanabilir. Bu rahatsızlık için genellikle, antibiyotikli göz damlaları ve merhemler önerilir. Verilen bu ilaçları uygulama sırasında her zamanki gibi kendi el hijyeninize dikkat etmenizde fayda vardır. Çünkü bu hastalık bulaşıcı olduğundan dolayı, diğer aile fertlerine geçme olasılığı da yüksektir.

Bebeklerde göz temizliği, hijyen ve gelişimi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple çocuğunuzun göz temizliği sırasında, oluşabilecek enfeksiyonlara ve mikroplara karşı dikkatli olmayı unutmayın. Bununla beraber, bebeğinizin gözlerini ovuşturma ve kaşıma riskine karşı tırnaklarını düzenli olarak kesmeye özen gösterin. Ayrıca yatağı için kullandığınız nevresimleri sık sık değiştirmek ve bebeğinizin temiz bir ortamda uyuması da göz sağlığı için yapılabilecekler arasındadır.

Son olarak, bebeğinizi dışarı çıkardığınız da onu güneşin zararlı ışınlarından korumayı ihmal etmeyin. Çünkü bebeklerin gözleri ve retina yapısı hassas olduğundan, mutlaka yüz şekline uygun bir güneş gözlüğü kullanın.

Bebeklerde göz çapaklanması hakkında bilgi sahibi olabilmek için buradaki bağlantıya tıklayarak yazımızı inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/bebeklerde-goz-capaklanmasi-hakkinda-her-sey/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Erkek ve Kız Bebeklerde Boy-Kilo Cetveli

Annelerin Bilmesi Gereken Gerçekler Neler?

Galaktozemi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?