Gelişim geriliği nedir?
Rahim içi (İntra uterin) gelişim geriliği (İUGG), çoğunlukla doğum sırasında bebek ağırlığının gebelik haftasına göre en az %10’un içinde olmasıdır. Bu da bebeğin kilosunun 2500 gramdan az olması demektir. Gebeliklerin yaklaşık % 3 ile 7’sinde bu durumla karşılaşılmaktadır. Gelişim gerilemesinde bebek, ana rahminde olması gereken gelişimini ve kilo alımını gerekli oranda gerçekleştirememiştir. Sonucunda ise bebeğin hayatı ve gelişimi ciddi anlamda risk altına girmiş olur.
*Kaç türlü gelişme geriliği görülür?
Simetrik gelişim geriliği: Bebeğin ultrasonda değerlendirilen boy ölçümleri, bebeğin bulunduğu haftaya göre biraz daha geride kalmıştır. Hamileliğin erken döneminde bu gelişme gerilikleri kendini daha çok belli eder. Bu gelişme geriliklerinin temelinde kromozom anomalileri, gebelik döneminde yaşanan enfeksiyon hastalıkları, anatomik sorunlar, annede olan beslenme sıkıntıları ile beraber sigara kullanım alışkanlığı etkilidir.
Asimetrik gelişim geriliği: Bu tip gelişim gerilikleri, simetrik gelişim geriliğine göre daha geç dönemde kendini belli eder. En çok karşılaşılan gelişim geriliği türü budur. Bebeğin karın çevresinin boyutu, bacak ve baş çevresine göre daha küçükse, asimetrik gelişim geriliği söz konusu olur. Asimetrik gelişim geriliğinin nedeni, anneden bebeğe giden kan akımının azalmasıdır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarda, gelişim geriliği görülmektedir.
*Bebekte gelişim geriliği olduğu doğumda nasıl anlaşılır?
Bebeğin doğumda 2500 gramdan daha hafif doğması halinde, gelişim geriliğinden söz edilebilmektedir. Fakat bu kesin bir saptama olarak kabul edilemez. Genetik olarak da bebekler minyon yapıda doğabilmektedir. Bebek ile ilgili yapılan incelemenin ardından kesin teşhis konulabilir.
*Bebeğin gelişim geriliği olmasının nedenleri nelerdir?
Bebeklerin gelişim geriliklerinin yaşanmasında, yaklaşık olarak % 75 oranda yapısal gelişim gerilikleri olduğu bilinmektedir. Bunun dışında kalan gelişme gerilikleri, kan akımının azalmasından ve simetrik gelişim geriliğine neden olan nedenlerden kaynaklanır. Gelişim geriliklerinin anneden, bebekten veya plasentadan kaynaklandığı söylenebilir.
Gelişim geriliklerinde anneden kaynaklanan etkenler nelerdir?
- Sigara içme alışkanlığı
- Doğru beslenmeme
- Fazla miktarda ruhsal ya da bedensel aktivitede bulunmak
- Gebelik öncesi dönemden itibaren ya da gebelik dönemi ile başlayan hastalıklar
- Yapısal olarak anne adayının minyon olması ve yeterli kilo almaması
Bebeğe ait olan nedenler nelerdir?
- Enfeksiyonlar, bebeğin gelişim geriliğine sebep olur.
- Kromozom ve kalp hastalıkları.
- Alkol, sigara ve zararlı kimyasalların kullanılması.
Plasentaya ait olan nedenler nelerdir?
Plasenta, anne tarafından gelen besinleri bebeğe transfer etmede yardımcı görevi görür. Bununla beraber anneden alınan kanın geçişini de düzenler. Bu yapıda herhangi bir sorun bulunması durumunda, bebekte çok fazla gelişim geriliği ortaya çıkabilir.
Gelişim geriliği tanısı nasıl konur?
Bebekteki gelişim geriliğine kesin bir teşhis konulabilmesi için, ilk olarak hamileliğin kaçıncı haftasında olduğu bilinmelidir. Bu nedenle hamileliğin ilk aylarındaki ultrason muayeneleri çok önemlidir. Anne adayının önceki gebeliğinde de bebekte gelişim geriliği bulunuyorsa, anne adayında bulunan hastalıklar değerlendirilir. Ultrason muayenesinde yapılan ölçümlerde sne tür bir gelişim geriliği bulunduğu tespit edilir. Ardından bebeğin organları ve ölçüleri ultrason değerlendirmesi altına alınır. Bununla beraber renkli doppler uygulanır. Değerlendirmeler neticesinde gerekli tedaviler belirlenir.
Tedavi nasıl yapılır?
Bebeğe gelişim geriliği tanısı konulursa, annenin daha fazla takip edilmesi gerekir. Gebelik döneminde yapılan ultrason, renkli doppler ve NST, biyofizik profil testleri, bebeğin hayatının risk altına olduğunu gösterirse, doğum işlemi gerçekleştirilir. Gelişim geriliği görülen bebekler normal doğum ile dünyaya gelebilseler de, sezaryen ile alınmaları normal hamileliklere göre daha fazla gerçekleşir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]