Bebek Dostu Hastane nedir?

Bebek Dostu Hastanelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bugün dünya çapında sayıları 16.000’den fazla olan hastanelerin Türkiye’de de giderek yaygınlaşması “emzirme” konusunun önemini gözle görülür şekilde vurguluyor.

Bebek Dostu Hastane kavramı

Anne sütünün özendirilmesine, annelerin emzirme konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru emzirme alışkanlıkları kazandırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları doğum ve çocuk hizmeti veren hastanelerde 1991 yılında Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı başlatıldı. Başlatılan bu programın amacı ise emzirmenin başarılı ve kalıcı hale gelmesini sağlamak olarak belirlendi.

Belirlenen programa uygun olarak hizmet vermeye başlayan Bebek Dostu Hastaneler, anne sütü ve emzirme konusunda bilgi veren, doğum esnasından hemen sonra, bu konuda gerekli eğitimleri almış sağlık çalışanları aracılığıyla annelerin bebeklerini en iyi şekilde emzirmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedirler. Bu sayede, bebek ile annenin duygusal yakınlaşması da en doğru şekilde gerçekleşmektedir.

Olmazsa olmaz kriterler

Bebek dostu hastanelerde emzirme ile birlikte doğum sonrası anne ve bebek için en iyi çevresel olanakları sağlamak ön planda tutuluyor. Çevresel olanakların ve en doğru koşulların sağlanmasının haricinde bu hastanelerin olmazsa olmaz pek çok kriteri de yerine getirmesi gerekmektedir.
Özellikle aşağıda belirtilen 10 kriter tüm Bebek Dostu Hastanelerde kesinlikle uyulması gerekenler arasındadır.
1. Tüm sağlık personeli, bu yazılı emzirme ilkelerini bilmedir.
2. Tüm sağlık personeli, bu ilkeler doğrultusunda düzenli olarak eğitim görmelidir.
3. Hamile kadınlar, emzirmenin yararları ve emzirmenin yönetimi ile ilgili bilgilendirilmelidir.
4. Anneler, doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirmeye başlatılmalıdır.
5. Annelere, emzirme yöntemleri gösterilmeli ve doğru bilgiler verilmelidir.
6. Tıbben bir gereklilik olmadıkça, yenidoğan bebeklere anne sütü dışında gıda verilmemelidir.
7. Anne ve bebeğin, 24 saat aynı odada kalmasına izin verilmelidir.
8. Bebeğin her isteyişinde emzirilmesine teşvik edilmelidir.
9. Emzirilen bebeğe, yapay emzik ve başka emme materyalleri verilmemelidir.
10. Hastaneden taburcu olan annelere, emzirme desteği sürdürülmelidir.

Bebek Dostu Hastaneler neden önemlidir?

Bebek dostu hastaneler bebek dostu olmayan hastanelere göre anne ve bebeğin arasındaki duygusal bağlılığa ve özellikle emzirmeye yüksek oranda önem vermektedir. Bebek dostu hastanelerin bir diğer özelliği ise, hastane çıkışından sonra annelerde emzirme alışkanlığının devamlılığını sağlamaktır. Bu konuda bilgilendirilmiş olan personeller tarafından ev ziyaretleri yapılarak bebeğin ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda emzirilmesi ile bilgi verilmektedir. Ayrıca bu süreçte anne ve bebeğin psikolojik ve fiziksel sağlıkları da göz önünde bulundurulmaktadır.

Prematüre bebekler için en iyi tercih

Prematüre bebeklerin beslenmesinin, diğer bebeklere oranla çok daha titiz olarak yapılması ve de kontrol edilmesi gerekiyor. Anne sütünün içerisinde yer alan yağ asitleri prematüre bebeklerin beyin ve göz gelişimine katkı sağlayıp bağışıklık sistemlerini de güçlendiriyor. Bu nedenle prematüre olarak dünyaya gelen bebeklere, Bebek Dostu Hastanelerde uygulanan bilinçli yöntemler fayda sağlıyor.

Post navigation

Bir yanıt yazın