bebek-bakicisi-seciminde-ailelerin-dikkat-etmesi-gerekenler

Bebek Bakıcısı Seçiminde Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Ebeveyn olduğunuz zaman hayatınızın merkezine alacağınız tek şey yavrunuz olur. Öncelikleriniz değişir. İzlemekten en keyif aldığınız şey onun yüzü, dinlemekten en çok keyif aldığınız şey ise sesi olur. 24 saatinizin her an her dakikasını onunla geçirmek ister, uyuması için dört gözle beklemenize rağmen uyuduğunda dahi özlersiniz. İşte bu yüzden doğum izni bitip artık işinize dönme vakti geldiğinde ve bir bakıcıya ihtiyacınız olduğunda bakıcı seçmek konusunda vereceğiniz karar sizin için çok önemlidir.

Yavrunuzu birine bırakıp saatlerce onu görmeyecek olma fikri çok korkutucu olabilir. “Yemeğini yedi mi? Uyurken ya üzerini açarsa! Acaba çok ağladı mı?” Gerek fiziksel gerek duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili kafanızda binlerce soru varken işe odaklanmak mümkün mü? Doğru bakıcı seçimi ile mümkün. Öyle ki siz eve geldiğinizde bebeğiniz bakıcısından ayrılmak zorunda kaldığı için ağlayabilir bile.

Peki Bebeğinizin bu kadar çok seveceği ona güvenle bağlanabileceği ve gözünüz arkada kalmadan çocuğunuzu emanet edebileceğiniz bir bakıcı bulmak kolay mı? Doğru adımları atıp, doğru kriterleri belirlediğiniz sürece kolay. 

Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Güvenilir kişilerden referans alın.

Bebek bakımı ile ilgili herkesçe kabul edilen nesnel gerçekler ve doğrular vardır. Ancak yetiştirdiğimiz çoğun karakteri onun bakımındaki detaylarda gizlidir. Bu nedenle bebek bakıcısı seçimi hem bebeğinizin gelişimini hem karakterini hem de sizin aile içindeki yaşantınızı etkileyecek önemli bir karardır. Öyleyse sizi yakından tanıyan, aile yaşamınız, beklentileriniz ve karakteriniz hakkında bilgi sahibi olan tanıdıklarınızdan referans almak önemlidir. Geçmişte çalıştığı aileler ile iletişime geçerek onların görüşlerini alabilirsiniz. 

Bir yakınınızın referans olabileceği kadar tanıdığı biri ile çalışmak bebeğinizin güvenliği ve sizin gün içerisinde daha huzurlu olmanız açısından önemlidir. Sonuç olarak bebeğinizi bir başkasına bırakıp evden çıkacaksanız ona bakacak kişiye herkesten çok güvenebilmelisiniz. 

Güvenilir kişilerden referans almak güvenlik dışında rutin hayatın işleyişi ve bebeğinizin büyüyüp geliştiği ortamın özellikleri bakımından da önemlidir. Örneğin bebeğe televizyon izletmemek konusunda hassas olduğunuzu bilen bir arkadaşınız size bütün gün Tv programlarını izleyen birini tavsiye etmeyecektir. Ya da evin düzeni ve temizliği hususunda titiz olduğunuzu bilen akrabanız size gerek bebeğin beslenmesi gerekse giyimi konusunda titiz olan birini tavsiye edecektir. Aksi takdirde bir aile için çocuğun kirli kıyafetle gezmesi kabul edilmezken başka bir aile yemeğini yesin de gerisi önemli değil diyerek buna takılmayabilir. 

  • İşe almadan önce sormanız gereken kritik soruları önceden belirleyin.

Güvendiğiniz birinden referans almak bebek bakıcısı seçmek için yeterli değildir. İkinci aşamada en değerli varlığınızı yani bebeğinizi emanet edeceğiniz kişiye karar vermeden önce ona sormanız gereken kritik sorularınızı önceden belirlemelisiniz. 

Bakıcı seçerken sorulacak sorular siz ebeveynlerin ve bebeğinizin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Örneğin:

  • Yaşı kaç?
  • Deneyimi nedir?
  • Eğitim durumu nedir? 
  • Aile hayatında sizin ev hayatınıza yansıyabilecek ciddi problemleri var mı?
  • Bebeğin sağlıklı beslenmesi için yeterli bilgi ve beceriye sahip mi?
  • Sigara kullanıyor mu? Kullanıyorsa mesai saatleri içerisinde içebilir mi yoksa içemez mi?
  • İhtiyaç durumunda hafta sonu da çalışabilir mi?
  • Mesaiye kalmanız durumunda konuşulan saatlerin dışında bebeğe bakabilir mi?

Genel sorulardan sonra da bebek bakımı tarzı ve bebeğe yaklaşımı ile ilgili becerilerini belli edecek sorulara yönelin.  

  • Öğle uykusu saati geçtiyse ve bebek ısrarla uyumuyorsa ne yaparsınız?
  • Ağlama krizlerini nasıl çözersiniz?
  • Sınırlarını belirlemek için bebeği nasıl disipline ediyorsunuz?
  • Ödüllendirme ya da konfor sunma yaklaşımınız nedir?

Soruları daha da genişletebilirsiniz. Bu tarz sorular yavrunuzu emanet edeceğiniz kişinin profesyonelliği ile ilgili size bilgi verecektir. 

  • Evet demeden önce ücreti konuşun.

İlk maddedeki koşulu yerine getirdiniz: Tanıdık ve güvenilir bir yakınınızdan referans aldınız. İkinci maddedeki koşulu da yerine getirdiniz: Gerek bakıcınızın karakteri gerekse bebeğe yaklaşımı ile ilgili verdiği cevaplar sizi tatmin etti. Sonraki aşamada hemen evet demek büyük bir hata olur. İşte bakıcı seçerken nelere dikkat edilmeli sorusuna bir yanıt daha: Ücret.

Başarılı bir görüşmenin ardından memnun kaldığınız anda hemen evet demeden önce mutlaka ücreti konuşmalısınız. Evet bakıcınız eğitimli, güçlü referansları olan ve oldukça sempatik biri olabilir ancak isteyeceği ücret karşılayabileceğinizin çok üstünde olabilir. Böyle bir durumda evet demiş bulunduğunuzda mecbur kalıp ödeyemeyeceğiniz bir ücret ile maddi olarak zorlanabilirsiniz. Aksi durumda da önce kabul edip ardından hayır demek hem karşınızdakini büyük bir hayal kırıklığına uğratır hem de geri adım atmaya çalışmak sizi kötü hissettirebilir. Bu sebeple en doğrusu ücret konusunu evet demeden önce konuşmaktır. 

  • Görev tanımı içerisinde yer alacak sorumlulukları önceden konuşun ve netleştirin. 

Bebek bakıcısı seçerken sorumluluklar konusunda her şeyi önceden konuşmak sürecin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için çok önemlidir. Önceden bebeğinizin yemeklerini pişirmesini istemeyip daha sonra “Yemeği de siz pişirir misiniz?” diye gelen bir talep karşı tarafın moralini bozacak iken önceden konuşmadığınız halde kendi isteği ile yemek yapmasını beklemek de sizi gereksiz yere strese sokacaktır. 

Bakıcınız ile neleri yapabileceği ya da ondan yapmasını istediğiniz sorumluluklar ile ilgili önceden detaylı bir şekilde konuşmalısınız. Bebeğin banyosunun yaptırılması, yemeğinin pişirilmesi, bebeğin çamaşırlarının yıkanıp kurutulması vb. konular bunlardan sadece bazıları. 

  • Bebeğinizle olan ilişkisini bir süre gözlemleyin.

Başarılı bir görüşme ve bütçenize uygun bir ücretin ardından cuma günü el sıkışıp pazartesi bebeğinizi yeni bakıcıya bırakıp işe başlamayı planlıyorsanız bu hem siz hem de bebeğiniz için büyük hayal kırıklığı olacaktır. Sadece bir kısa süre gördüğü yabancı biri ile yalnız kalmak ve aylardır yanında olan annesinden ayrı kalmak bebeğinizin güven duygusunu sarsabilir. Bütün gün sürecek ağlama krizleri ile bakımından sorumlu olan kişi ile bağ kurmasını geciktireceği gibi her geçen gün anne ve babasının evden ayrılmasına çok daha büyük direnç gösterebilir. Ayrıca bakalım bakıcınız gerçekten de kendini ifade ettiği kadar çocukla iletişiminde iyi mi? Bu süreç sizin için olduğu gibi yeni bir evde yeni bir bebek ile başlayan bakıcının işini yapmasını da zorlaştıracaktır. 

Bebeğinizin bakımından sorumlu olacak kişiye karar verdikten sonra birkaç hafta siz ve bakıcınız bebeğinizle birlikte zaman geçirmelisiniz. Bu süreçte hem bebeğiniz bakıcısını ön yargısız bir şekilde tanıma fırsatı bulacak hem de siz yavrunuzu emanet edeceğiniz kişiyi yakından birebir tanıma fırsatı bulabilirsiniz. 

Bebeğinizden saatlerce uzakta kalacak olmak yeteri kadar üzücüyken bir de onu bir başkasına emanet edecek olma fikri sizi gerçekten yıpratabilir. Fakat doğru bebek bakıcısı seçimi ile bebeğinize güvenle bağlanacağı ve birlikte keyifli vakit geçirebileceği birini daha kazandırabileceğinizi unutmayın. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey ise bakıcı seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda özenli olmaktır. Bu konudaki hassasiyetiniz bebeğinizin gelişimi ve sizin aile huzurunuz için yapacağınız en büyük yatırım olabilir.  

Aşağıdaki yazımız dikkatinizi çekebilir:

Annecim Ben Büyüyorum; Bebeklerde Büyüme Atakları: https://www.bebek.com/annecim-ben-buyuyorum-bebeklerde-buyume-ataklari/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Büyüme Atakları

Erkek Çocuk Saç Kesim Modelleri!

Dolunay ve Uyku İlişkisi