Aşırı Ödem Sütün Memeden Zor Salgılanmasına Neden Oluyor!

Aşırı Ödem Sütün Memeden Zor Salgılanmasına Neden Oluyor!

Herkese merhaba, bugün emziren anneleri yakından ilgilendirecek bir bilgi paylaşmak istiyorum sizlerle 😊

Sizlerinde bildiği üzere ilk 6 ay bebeğinizin sadece anne sütü alması, 6. aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü alımının devam etmesi bebeğe sayısız fayda sağlıyor ❤

Yapılan araştırmalarda anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreciyle sınırlı kalmayıp, ileri yaşam sağlığı üzerine önemli oranda olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sağlıklı yaşamın temellerinin atılmasında anne sütü ile beslenmenin önemi tartışılamaz.

Emzirme döneminde anneleri ilgilendirecek iki önemli hormonumuz var:

  • Prolaktin
  • Oksitosin

Prolaktin Hormonu 🤱🏻

Prolaktin, beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir tür hormondur. Emzirme döneminde prolaktin hormonu, süt üretiminde görevlidir. Prolaktin hormonuna ne kadar çok talepte bulunursanız o kadar süt üretimi fazla olur. Bu sebeple anne sütünün artmasındaki en önemli kural bebeğinizi bol bol emzirmektir. 

Oksitosin Hormonu 🤱🏻

Oksitosin de hipofiz bezi tarafından salgılanan doğal bir hormondur. Emzirme döneminde oksitosin hormonu süt salınımında görevlidir. Oksitosin hormonu nazlı bir hormondur. Annenin psikolojik durumundan doğrudan etkilenir. Annenin, sütünün bebeğine yetmediğini düşünmesi, stres durumu, olumsuz düşünceler anne sütünün salınımını doğrudan etkiler.

Bu sebeple annelere bu dönemde mümkün olduğunca olumlu düşünmelerini, rahat olmalarını, eğer bebeklerinin ayına göre gelişimleri normalse bebeğine sütlerinin yetmediğini düşünüp kendilerini yıpratmamalarını öneriyoruz.

Annenin sütüne inanması, kendine güvenmesi süt akışını kolaylaştırır ve sütün artmasını sağlar.

Anne sütü nasıl artar? Anne sütünü artıran 3 yöntem! Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Oksitosin Hormonunu Uyarıp Süt Akışını Kolaylaştıracak Yöntemler

  • Bebeği hakkında olumlu düşünmesi, mutluluğu, kendi sütünün en iyisi olduğuna inanması 
  • Emzirme için hazır, gevşemiş ve rahat olması
  • Az miktarda süt ile nazikçe meme başını uyarması
  • Bebeğini yanında tutması ve görebilmesi
  • Koklaması, dokunması ve bebeği ile etkileşime geçmesi
  • Sırt masajı

Sırt masajını eşinizden, bir yakınınızdan destek alarak uygulayabilirsiniz. 15-20 dakika uygulamanız yeterli olacaktır.

Oksitosin Refleksi Uyarıcı Sırt Masajı

Aşırı Ödem Sütün Memeden Zor Salgılanmasına Neden Oluyor!

Yeni yapılan bir araştırmada, annede görülen aşırı ödemin sütün memelerden zor salgılanmasına neden olduğu bulunmuş.

Bu demek oluyor ki, annede görülen ödem prolaktin ve oksitosin hormonlarını olumsuz etkiliyor ve sütün zor salgılanmasına sebeple oluyor.

Yapılan araştırmalarda emziren annenin ödemi azaldıkça süt miktarının arttığı bulunmuş. Bu sebeple doğum sonrası kilolarından sağlıklı bir şekilde kurtulmak sütün salgılanması için de büyük önem taşıyor.

Peki doğum sonrası süt miktarını, kalitesini azaltmadan ödemlerden nasıl kurtulabiliriz?

Anneler doğum kilolarından bir an önce kurtulmak isterler ve bu sebeple çeşitli detoks, kalori kısıtlayıcı diyetler uygularlar. Bu tür kalori kısıtlayıcı diyetler annenin süt miktarının azalıp veriminin düşmesine neden olabilir.

Emzirme dönemi kilo kaybı için çok avantajlı bir dönem. Emziren anneler sadece gün içerisinde bebeklerini emzirerek 700-800 kalori harcıyorlar. Bu kalori açığı kaliteli kaynaklar, sağlıklı besinler ile doldurulursa anne sütünde azalma olmadan doğum kilolarından, ödemlerden kurtululabilir.

Öncelikle beslenme düzeninizi gözden geçirmelisiniz. Günde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde beslenmelisiniz. Emzirme döneminde ciddi derecede kalori açığı olduğu için çok fazla kan şekerinde oynamalar meydana gelir. Bu sebeple ara öğünler çok önemli bir yere sahip. Ara öğünleri atlamayalım.

Emzirme Döneminde Ödem Atmanızı Sağlayacak Sütünüzü Destekleyecek Kilo Vermenizi Kolaylaştıracak Örnek Beslenme Programı

KAHVALTI 🚀

Bol yeşillik (domates, salatalık, kırmızı biber)

1 haşlanmış yumurta

2 parmak kalınlığında peynir (üzerine çörek otu) => çörek otu deli gibi süt artırır 😊

2 adet ceviz => bebeğinizin zihinsel gelişimini destekler 😊

1 ince dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜN 🚀

3-4 dilim ananas

1 bardak süt + tarçın (sütün içerisine 1 tatlı kaşığı kadar tarçın ilave edip karıştıralım)

ÖĞLE YEMEĞİ 

1 tabak sebze yemeği

1 kase yoğurt (içerisine haşlanmış kinoa veya karabuğday ilave edelim (1 yemek kaşığı kadar))

Bol bol çok bol salata

(Emzirirken gün içerisinde anneler 600-700 kalori harcarlar. Bu saatlerde yapılacak ara öğün kan şekerini dengelemek adına çok büyük önem taşır. Ben bu saatlerde yapılan ara öğünleri emniyet kemerleri olarak adlandırıyorum, lütfen atlamayalım 🚀🚀)

ARA ÖĞÜN 🚀

1 orta boy yeşil elma ince ince dilimlenecek ve üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın eklenecek yanında 1 fincan kaynar su içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kimyon ekleyelim tüketelim (sütümüzü artırmamızı destekleyecek hem de gaz problemini en aza indirecek😎 )

AKŞAM 🚀

1 kase çorba (Öğünlere çorbayla başlamak sıvı alımınızı destekler ve sütünüzün artmasına katkı sağlar. Ayrıca kalori alımınızı kısıtlar 😊)

Beklenecek..

Beklenecek…

Beklendi mi?

Emin misiniz?

4 adet köfte

Bol bol salata

3-5 yemek kaşığı bulgur pilavı

Ayran

Çiğnenecek

Çiğnenecek Etrafa bakılacak

Kafa kaldırılacak 😁😁

GECE (Uyumadan 2 saat önce) 

1 bardak kefir

Beslenme programı kişiye özeldir. Kişinin kilosuna, yaşına, boyuna, yaşam tarzına göre değişiklik gösterir. Bu sebeple bu liste sadece örnektir. Size özel bir beslenme programı için lütfen Beslenme ve Diyet Uzmanına başvurun.

Doğum sonrasında özellikle ödem atmanızı daha çok kolaylaştıracak salatalık, ananas, maydanoz gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.

Maydanozun çok daha fazla ödem atabildiği için emzirme döneminde maydanozu dikkatli tüketmeniz gerekebilir. Maydanoz tükettiğinizde ekstradan su tüketiminizi artırmanızı öneririm.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakmayı ihmal etmeyin.

Sevgiler 😊❤

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Post navigation

Bir yanıt yazın