0-3 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni

0-3 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni

Herkese merhaba, bebeğiniz doğduktan sonra ebeveyn olarak heyecanlı ama bir yandan da tedirgin olabilirsiniz. Onun için elinizden geleni fazlasıyla yapmak istemeniz çok normal. Gelişimi için kritik olan süreçlerden biri ise tabiki de uyku. 0-3 ay bebekler için uyku hakkında merak edilen ve bilinmesi gerekenlere gelin bu makalede birlikte bakalım.

0-3 Ay Bebeklerde Gelişimi

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren gelişimleri için beslenmeye ve uykuya ihtiyaç duyarlar. Anne ile bebeğin bağ kurması ve birbirini tanıması için de bu süre çok önemli bir fırsattır. Bu dönemde uyku düzeni oturmuş olmaz ve daha çok uykuya ihtiyaçları vardır.

Bebekler ağladığı zaman tedirgin olabiliriz ama aslında onların bizimle iletişim kurma dili budur. Fiziksel veya duygusal olarak bir ihtiyacı olduğu zaman bize bunu ağlayarak anlatmaya çalışırlar. Bu yüzden de bu 3 aylık dönemde bebeğimizle iyi bir bağ kurar ve onu tanırsak bize vereceği sinyallerden aslında hangi durumda olduğunu anlayabiliriz.

Uyku İhtiyacı ve Sıklığı

Bu dönemde zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler fakat uyku eğitimi için daha hazır değillerdir.

İlk 6 hafta gündüzleri 4-5 kere uyurlar, geceleri 2-3 saatte bir beslenmek için kalkarlar ve gün boyunca toplamda 16-18 saat kadar uyumuş olurlar. 6 haftadan sonra ise gündüzleri 3-4 kere uyurlar, geceleri 2-3 kere uyanırlar ve toplamda 14-16 saat uyumuş olurlar.

Uyku Sinyalleri

Bebekler özellikle 6. haftadan sonra 1-1.5 saatlik uyanıklık sürelerinden sonra uyumaya ihtiyaç duyarlar fakat zaman kavramları yoktur. Bu yüzden de onların vereceği sinyallerden bunu ebeveyn olarak bizlerin anlaması gerekir. Eğer bu sinyalleri anlar ve uykuya hazırlarsak bebeğimiz huzursuzlanmadan bu süreci daha rahat geçiririz. İşte bize verecekleri bazı sinyaller

Esnemek
Yüz Buruşturmak
Göz Kaşımak
Oyun Oynamayı İstemek Yerine Sessizleşmek
Gözlerinin Kısılması

Uyku Öncesi Rutinler

Bebeğin iyi uyuması kadar uyku öncesi yapılan hazırlıklar da çok önemlidir. Uyku öncesi bebeğin bize verdiği sinyalleri anlayarak onu daha fazla uyarana maruz bırakmadan sakinleştirmeye ve hareketini azaltmaya yöneltmeliyiz. Sıcak duş, masaj, ninni gibi bir çok uyku öncesi rutinden bebeğinize uygun olanı seçip uygulamalısınız. Uykuya dalmadan önce ise verilen desteği keserek odaya götürüp yatağında uyumasını sağlamalıyız.

Kundak Kullanmak

Bebekler ilk aylarında kendilerini hala anne karnında zanneder. Oradaki sıkışıklığı ve sıcaklığı hissetmelerine ise kundak yardımcı olur. Eğer uykuya geçmede zorlanıyor ve kontrolsüz el-kol hareketlerinde bulunup uyanıyorsa yarım kundak kullanmak iyi gelecektir.

Beyaz Gürültü

Uykuya geçişini kolaylaştıracak ve uyku esnasında onu rahatlatıp sakinleştirecek çözümlerden biri ise beyaz gürültüdür. Bebekler kendilerini anne karnındaymış gibi hissettiklerinde daha huzurlu olurlar bu yüzden de anne karnındaki seslere benzeyen bu sesi kullanmamız faydalı olacaktır.

Anne karnı hissiyatı dışında beyaz gürültü dış sesleri bastırmaya yardımcı olur. Böylelikle bebeği rahatsız edecek sesler de engellenmiş olur ve uyku devamlılığına katkı sağlamış oluruz.

Karanlıkta Yatırmak

Bu aylarda gece gündüz kavramı daha oluşmamıştır fakat yine de bebeklerimizi gündüz ve gece uykularında karanlıkta veya loş bir ortamda uyutmamız gerekir. Çünkü karanlık olunca uyuması gerektiği, gün ışığı görünce de ayakta olması gerektiği bilincini kazandırmamız önemlidir.


Gündüz ve Gece Uykusu Ayrımı

Yenidoğan bebekler gündüz ve gece ayrımı yapamazlar. Bu kavram 2.aydan sonra oluşmaya başlar. Bazen gündüz uykularını daha uzun, gece uykularını ise daha kısa tutuyor olabilir. Bu konuda bizim ona yardımcı olmamız gerekir.
Ebeveynler bebekleri uyurken uyandırmak istemezler fakat önemli olan gece uykusu olduğu için gece daha kesintisiz uyuması adına gündüz uykularını sınırlandırmalıyız. Gündüz uykusu 2 saati geçiyorsa onu uyandırıp mutlaka gün ışığında tutmalıyız. Böylelikle daha çok beslenmeye ve verimli vakit geçirmeye zamanı olacaktır.
Gece uykusundan uyandığında ise karanlık ortama mutlaka devam etmeli ve yatağından kaldırmadan uykuya geri dönmesine destek olmalıyız. Böylelikle gece uyuması gerektiğini, gündüz ise oyun ve etkileşim için zamanı olduğu farkını oturtmaya başlamaktadır.

Güvenli Uyku Ortamı

Bebeğin güvenliği ve daha rahat uyuması için ideal uyku ortamı düzenlememiz gerekir. Bu dönemde yataklarının içinde dikkatini dağıtacak veya tehlikeli olabilecek oyuncak ve nesneler olmamalıdır. Sırtüstü şekilde ve yastık olmadan yatmaları en sağlıklısıdır.
Bu dönemde bebeğe tulum veya pijama seçerken rahat ve yumuşak olmasına dikkat edilmeli. Önden bağlanabilen tulumlar veya bebeğin kafa kısmından geçmesi zor olmayan pijama üstleri tercih edilebilir. Pamuklu olanlar ise daha iyi bir seçimdir. Pamuklu pijamalar sıcak havalarda bebeği daha serin tutmaya yarayacaktır.

Pamuklu pijama takımı için tıklayın: https://www.e-bebek.com/hellobaby-anne-bebek-kombin-pijama-takimi—bebek-pijamasi-p-23yhlbupjm001001

Ortamın sıcaklığı ise diğer önemli unsurlardan biridir. Odanın sıcaklığı ortalama değerlerde olmalıdır ve bebek tercih edilen tulum veya pijama ile terlememeli veya üşümemelidir. Böylelikle daha uzun ve rahat uyuyabilir.

Bu yazımızı da incelemeyi unutmayın!

Bebekler Nasıl Yatırılmalı? Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı? – https://www.bebek.com/bebekler-nasil-yatirilmali-uyku-pozisyonu-nasil-olmali/

Aklınıza takılan soruları yorumlarda bize yazabilirsiniz.

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emziren Anne İçeceği Tarifi

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Kış Aylarında Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?